Изведнъж звънна телефона, не както казваше Мамалев - така международно ми звънна,
вдигнах и се оказа, че едни роднини, така както са в Созопол, смятат да си тръгват за София :)
С две думи - ще минем да се видим!
Е, това съвсем ми провали спокойното мотаене...
И се започна една...
Та едно от тези нещица, които си бях наумила да правя беше това ястие :)
Добре, че като мариновах месото и след половин-един час можеше да се обработи и много бързо стана готово, което не е без значение.
И така:
800 г свински бут, нарязан на парчета
1 голяма глава лук
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
3 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. пресен лимонов сок
сол
ч. и червен пипер
2 с.л. Thai сос от стриди
1/2 бурканче Thai -смляна лимонова трева
1/2 ч.ч. печено кашу/аз нямах/
Не се стряскайте от соса от стриди:)
Изобщо няма да ви промени вкуса, но подсилва вкуса на останалите съставки
и помага за мариноването.
Знам го от кухнята на Драго :)
Продуктите за марината се смесват/лукът се нарязва/ и месото се разбърква и се оставя!
Можете и цяла нощ!
В тиган с дебело дъно се загрява малко мазнина, сгорещява се добре и
месото се завърта от всички страни няколко минути да промени цвета си.
Аз го покрих после с капак, за 10-15 минути и беше готово за консумация.
За соса от смокини:
6 пресни смокини, нарязани
1 с.л. масло
1/4/ч.ч. червен лук, нарязан
1 с.л. мед
1/4 ч.ч. червено вино
2 с.л. балсамов оцет
Аз имах и една зелена ябълка и използвах и нея.
Така горе изброените продукти увеличих двойно.
Маслото се разтапя добавят се плодоветеи се бърка, докато започне да ври.
Добавят се всички останали продукти и се държи на огъня, до пълно сгъстяване на соса.
Залива се месото с топлия сос.
Останалата гарнитура беще картофено пюре.
За мое голямо учудване на гостите им допадна тозои вариант /дори купичката със соса оставих на масата и си сервираха допълнително :)
Така се справих набързо със гостите и готвенето.
Имах и сладкиш, но за него в друг пост.
Снимката е от сайта с рецептата, че изобщо не стигнах до снимки!
Но сосчето има този вид!
Много съм добре, ама ще ме извините - сега гледам на снимката, че съм сложила бурканче със зелено къри, а не с лимоновата трева.
То е от същата серия малки бурканчета!
Дани,
ОтговорИзтриванемного хубава и оригинална рецепта!
И сравнително бърза за приготвяне!
Ина гостите им е допаднал този вариант, щом са си сервирали допълнително!
Поздрави и хубави почивни дни!
Дани, страхотно свинско. Напомни ми, че още не съм вечеряла. Ох, блазе им на гостите ти, вкусно сте похапнали.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси :)
ОтговорИзтриванеСпокойна почивка и на теб!
Маги, радваш ме :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Че ям странности ям,но ти направо ме хвърли в оркестъра!!!:D:D:D И такава трева ли имало?:)))))
ОтговорИзтриване:))))Та гостите ядоха ли?
п.п.миналата седмица бях на едно гости...друг път ще ти разказвам ;)
п.п.2 утре кафе сутринта?/ако не вали/
Ondi, трябва да те "светна" с тревите :)
ОтговорИзтриванеИначе ти писах за кайвето!
Вярно, че е доста късно вече, но това месце бих го хапнала с удоволствие :)
ОтговорИзтриванеИ утре е почивен ден, има време да се помотаем :)
Целувки от мен :)
Рецептата наистина е хубава.
ОтговорИзтриванеЛека и спорна седмица!
Ухааа, това изглежда страшно апетитно!!!
ОтговорИзтриванеНапълно ми е ясно защо не си стигнала до снимки :)))
Да взема да замразя малко смокини, че в сезона на свинското да има с какво да се фукам пред гостите :)))
Честит празник и много хубаво настроение :)
Зори, надявам се да ти се е усладило :)
ОтговорИзтриванеЦелувки и от мен!
Благодаря, Лати :)
ОтговорИзтриванеХубава да е и за теб!
Много вкусно стана, Ина :)
ОтговорИзтриванеА за смокините трябва да питаш който е замразявал - аз сложих миналото лято от вилата на сестра ми и не ми харесаха, когато ги извадих :)
Усмихнат празник!
Виждам,че се ориентираш към екзотични продукти...:))
ОтговорИзтриванеДобре ти влияят блоговете!
Чудесно предложение,Дани!
И като върл фен на сладко-солено- кисели комбинации ще го пробвам задължително!
ЧЕстит празник!
И успешна седмица!
Краси, мисля си, че всички си влияем добре :)
ОтговорИзтриванеНали за това общуваме!
А към сладко-солените комбинации си "падам" отдавна!
Честит празник и усмихната седмица!
Много вкусна комбинация, ДАни!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми харесва, ше пробвам непременно. Правила съм пържоли със смокини, но без сосче, без трева....
Лошо, тази снимка ще ми е пред очите цял ден сега ;-)
Поздрави и хубава седмица на теб!
Пепчо, радвам се, че те изкуших :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Дани,както винаги успяваш да ме накараш да преглъщам по нощите:)
ОтговорИзтриванеМесо с плодове - това е музика за ушите ми:),а пресни смокини в соса-вече звучи много интересно, трябва да се пробва!
Диди, много ме радваш с одобрението си :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ooo, и аз като Диди съм любител на комбинацията месо със сладък плод:-) Много интересно предложение, Дани!
ОтговорИзтриванеМарти, радвам се, че се увеличаваме
ОтговорИзтриванелюбителите на тази комбинация :)