6 декември 2009 г.

Портокалов сладкиш с бадеми

Това е моята почерпка за празника на Бургас,моряците/и паметта на тези,които не са живи/, и банкерите.Благодаря на всички ,които ме поздравиха:)
 
Този сладкиш за първи път го прочетох в блога на Даниела и много ми хареса .
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".

На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.

За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене

.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.

През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./

Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате
"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)

12 коментара:

  1. Дани,
    честит празник на Бургазлии. Живи и здрави, и все по-голяма риба в мрежата....!
    Поздрав
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,мила ми Пепеляшке.За рибата-чул те Господ,в което не се съмнявам:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, много се радвам, че си направила този сладкиш и си усетила неповторимия му аромат.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,заксъснях с празника,но не съм го забравила.Той е много важен за мен,празнуваме с радост и му отдаваме заслужената почит.Така че,приеми поздравите ми със закъснение,но от сърце.Да са живи и здрави всички бургазлии.Нека св.Никола бди над тях.

    Лично аз ще дойда в Бургас да отпразнувам Никулден на 19-ти.С приятели рибари в рибарското селище в Отманли.Това го правим всяка година по стар стил - св.Никола тогава затваря морето ,а ние го почитаме.

    Обичам този празник и така ще го празнувам два пъти. Ураааааа.....

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се ,Йоли че ще го празнуваш край морето/друго си е морето/и ти казвам от сега-страхотен купон ти желая:))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, за трети път се пробвам да напиша коментар, все не се получава :( Исках да ти кажа, че четеш мисли :) Наистина се облизвах :D

    ОтговорИзтриване
  7. Вместо да се облизваш го направи:)Тогава и ще си похапнеш:)

    ОтговорИзтриване
  8. Dani,
    чудесни неща си предложила.
    Със закъснение, но от сърце
    ти желая -
    здраве, късмет и благоденствие!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря,Диди,твоето мнение ме радва:)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани сладкиша е чудесен,точно за този месец изпълнен с толкова Коледни и новогодишни аромати: на портокал, канела, ябълки, карамфил,тиква, бадеми, лимон, джинджифил....
    :-)
    Леко и приятно изкарвне на уикенда!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря,Лати,наистина е много хубав.Спокоен уикенд и на теб:)))

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации