Този сладкиш за първи път го прочетох в блога на Даниела и много ми хареса .
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".
На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.
За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене
.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.
През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./
Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)
От скоро има и книгата, от която е рецептата и днес реших да го направя,отивайки на гости.
Предварително бих искала да кажа, че се получи нещо прекрасно и на аромат, и на вкус, особено след "обилния обяд", който не търпеше "тежък сладкиш".
На пръв поглед продуктите са малко и ти би се замислил за крайния резултат, но изобщо не си го и помисляй, ако решиш да го приготвиш.
За тази цел са ти неоходими:
1 портокал
250гбадеми
3яйца
1.ч.чпудра захар
3суп.л. брашно
1.ч.л бакпулвер
пудра захар за поръсване и
масло за намазване на тавичката за печене
.Най- странното в тази рецепта е обработката на портокала:
за целта след като се измие се продучпва с вилица на няколко места/заедно с кората/,
поставя се в тенджерка с вода, която го покрива и се вари около 1 час на бавен огън, докато омекне.
През това време бадемите се бланшират в топла вода заливат се със студена, обелват се вече много лесно и след като се подсушат се смилат.
Аз не ги смлях много ситно/като за брашно/
Смила се и охладения и сварен портокал/аз го пасирах./
Тук е мястото да отбележа, че се разнася такова ухание на портокала, докато се вари, което ти създава настроение/
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се смлените бадеми , смления портокал и за "разкош"се посипва брашното смесено с бакпулвера.
Всичко това се изсипва в намазана с масло тавичка, около 23-26 см.
В оригиналната рецепта-20 см.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 1 час.
След като изстине се поръсва с пудра захар.
Следващото удоволствие е, когато се консумира -уханието на портокала е също така силно.
Приканвам ви вместо да се "облизвате"да го опитате и няма да съжалявате./Снимката е направих при разрязан сладкиш,за да се види и кората на портокала/Да ви е сладко:)
Дани,
ОтговорИзтриванечестит празник на Бургазлии. Живи и здрави, и все по-голяма риба в мрежата....!
Поздрав
Пепеляшка
Благодаря,мила ми Пепеляшке.За рибата-чул те Господ,в което не се съмнявам:)
ОтговорИзтриванеДани, много се радвам, че си направила този сладкиш и си усетила неповторимия му аромат.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да ,Дани-вълшебен е:)))
ОтговорИзтриванеДани,заксъснях с празника,но не съм го забравила.Той е много важен за мен,празнуваме с радост и му отдаваме заслужената почит.Така че,приеми поздравите ми със закъснение,но от сърце.Да са живи и здрави всички бургазлии.Нека св.Никола бди над тях.
ОтговорИзтриванеЛично аз ще дойда в Бургас да отпразнувам Никулден на 19-ти.С приятели рибари в рибарското селище в Отманли.Това го правим всяка година по стар стил - св.Никола тогава затваря морето ,а ние го почитаме.
Обичам този празник и така ще го празнувам два пъти. Ураааааа.....
Радвам се ,Йоли че ще го празнуваш край морето/друго си е морето/и ти казвам от сега-страхотен купон ти желая:))))))
ОтговорИзтриванеДани, за трети път се пробвам да напиша коментар, все не се получава :( Исках да ти кажа, че четеш мисли :) Наистина се облизвах :D
ОтговорИзтриванеВместо да се облизваш го направи:)Тогава и ще си похапнеш:)
ОтговорИзтриванеDani,
ОтговорИзтриванечудесни неща си предложила.
Със закъснение, но от сърце
ти желая -
здраве, късмет и благоденствие!
Поздрав, Диана
Благодаря,Диди,твоето мнение ме радва:)
ОтговорИзтриванеДани сладкиша е чудесен,точно за този месец изпълнен с толкова Коледни и новогодишни аромати: на портокал, канела, ябълки, карамфил,тиква, бадеми, лимон, джинджифил....
ОтговорИзтриване:-)
Леко и приятно изкарвне на уикенда!
Благодаря,Лати,наистина е много хубав.Спокоен уикенд и на теб:)))
ОтговорИзтриване