- Отдавна искам да направя този богат на сушени плодове,ядки и ароматни портокалови и лимонови кори сладък коледен хляб.
А откакто имам и новата си книга - и с марципан.
И ето вече днес се захванах и го направих/с малки проблеми,за които ще споделя по нататък/
Според рецептата ми бяха необходими:
375г брашно
щипка сол
50 г пудра захар
2с.л. суха мая
150мл прясно мляко
115г масло - 1 разбито яйце
175гразлични сушени плодове/при мен бели и червени стафиди смокини и кайсии/
настърганата кора на 1лимон и 1 портокал/ако имате захаросани кори можете да ги използвате/
50г бланширани,обелени и нарязани бадеми
според рецептата 225гмарципан
малко масло за намазване отгоре
пудра захар за поръсване.
Размесих тестото в машината за хляб:
предварително на тих огън затоплям прясното мляко, добавям маслото да се разтопи и след като махна от огъня с непрекъснато бъркане добавям разбитото яйце.
Поставих тази смес на дъното в машината ,щипката сол,отгоре изсипах захарта,брашното и маята .
Пуснах машината -при мен за 20 мин омесва.Извадих тестото , поставих в купа и оставих около 1 час да се удвои.
От предната вечер бях накиснала сушените плодове и изцедила.
След като тестото втаса,го поставих на леко набрашнена повърхност,добавих сушените плодове,бадемите и настърганите кори на плодовете.
Омесва се внимателно, за да се разпределят равномерно съставките.
Оформих от тестото правоъгълник, поставих в средата марципана оформен като фитил и прегънах тестото върху марципана, като прищипнах краищата.
Оставя се около 40 мин за повторно втасване.
Тук е мястото да опиша перипетиите с марципана.
Прочетох на няколко места как се прави,последно прочетох на Йоана рецептата и реших да направя по нея.
Тя използва и кристална и пудра захар според мен в много големи количества /възможно е аз да не съм се справила/и тази кристална захар не може да се разбие.
Добавих малко портокалов сок, но той ми дойде повече и отново бланширах бадеми, мелих добавях...
Така сега имам излишен марципан така,че ако някой иска мога да му дам:-)
От това,което изчетох за марципана са необходими почти по равно бланширани смлени бадеми и пудра захар-може да се добави малко портокалов сок ,ако е много гъсто: примерно 150гбадеми и 150г пудра захар.
След като тестото втаса и втория път,поставих щолена в предварително загрята фурна на 190градуса върху намазана хартия за печене за около 35 мин.
След като се извади се намазва,докато е топъл с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар.
След като изстине се завива в хартия,или целофан и....се въоръжавате с търпение до Коледа.
Това бяха моите премеждия с щолена.
Естествено човек се учи цял живот и това му е хубавото.А предполагам,че удоволствието от похапването ще бъде след това пълно.
Пожелавам ви успех в предколедната подготовка:-)
12 декември 2009 г.
Щолен
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
About Me
- Dani
- БУРГАС, Bulgaria
- Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!
Етикети
"Павлова"
(3)
авокадо
(3)
агнешко
(1)
аранчини
(1)
арборио
(1)
арония
(1)
багети
(1)
бадеми
(3)
баклава
(3)
банани
(3)
баница
(20)
бекон
(1)
белтъци
(6)
бира
(1)
бисквитени кори за пай
(1)
БИСКВИТИ
(1)
бишкоти
(1)
боровинки
(1)
боровинков крем
(1)
брауни
(4)
бриош
(8)
броколи
(3)
бюрек
(2)
бял шоколад
(1)
бял шоколад торта
(1)
веган
(1)
Вегетариански
(40)
Великден
(5)
вино SO into FOOD
(1)
вишни
(4)
галет
(5)
Гинес
(1)
говеждо
(1)
гостуване
(1)
гратен
(4)
грах
(4)
гремола
(1)
гризини
(1)
грозде
(1)
гъби
(6)
десерт
(121)
десерт без брашно
(8)
десерт без изпичане
(1)
джинджифил
(4)
джолан
(1)
див ориз
(1)
дип
(14)
домати
(2)
домашна майонеза
(1)
домашни бисквити за чийзкейк
(1)
дроб
(1)
дюли
(6)
език
(1)
елда
(1)
желатин
(1)
заатар
(5)
закуска
(13)
зелен боб
(2)
зеленчуци
(1)
зехтин
(1)
зимнина през лятото
(1)
индийска
(1)
италианска кухня
(1)
кайма
(10)
канелони
(1)
карамелен крем
(1)
кардамон
(1)
картофи
(5)
карфиол
(1)
касис
(1)
кафяв ориз
(1)
кафяв ориз
(3)
кашкавал
(1)
кейк
(9)
кестени
(1)
киноа
(8)
кинори
(1)
кисело мляко
(2)
кифли
(3)
кифлички
(6)
киш
(6)
кладница
(1)
клафути
(2)
книга
(1)
козунак
(11)
кокосово мляко
(6)
Коледа
(3)
консервирани лимони
(2)
крекери
(2)
крем от кестени
(1)
крем сирене
(9)
крем шантили
(1)
круши
(14)
куркума
(1)
кускус
(1)
къри паста
(1)
кюфтета
(1)
лазаня
(1)
лапад
(2)
лапад питки
(1)
левурда
(1)
лешников нугат
(1)
леща
(1)
лимон
(1)
лимонада
(1)
лимонов крем
(2)
лозови сърми
(1)
Лондон
(6)
лук
(1)
магданоз
(1)
мак
(3)
малини
(2)
манго
(7)
маракуя
(4)
маринован чесън
(1)
мароканска кухня
(1)
мас
(1)
маскарпоне
(3)
маслен сос
(1)
маслини
(1)
МАСЛО
(1)
меко сирене
(1)
меласа от нар
(2)
мента
(4)
ментово мляко
(1)
многолистно спанак
(1)
многолистно тесто
(5)
моркови
(6)
моцарела
(3)
мус
(1)
мус от бял шоколад
(1)
мусака
(1)
мухамара
(1)
мъфини
(1)
награди
(1)
нар
(4)
нахут
(8)
некулинарно
(26)
Нова година
(1)
овесени ядки
(1)
омлет
(2)
орехи
(1)
ориз
(2)
оризово брашно
(1)
Павлова
(1)
пай
(3)
пармезан
(5)
парфе
(1)
пастет
(2)
патладжан
(11)
Персийска кухня
(1)
песто
(10)
петмез от цвекло
(1)
печен чесън
(1)
печени зеленчуци
(1)
печени червени чушки
(2)
печени чушки
(1)
печено какао
(1)
пиле
(38)
пилешки дроб
(1)
пилешко
(1)
пинса
(1)
питка
(3)
питки
(10)
пица
(8)
плодове
(15)
подарък
(1)
подправки
(1)
Портвайн
(1)
Порто
(1)
портокал
(4)
Португалия
(2)
порчини
(1)
пражка шунка
(1)
празници
(6)
праскови
(2)
предястия
(2)
пудинг
(1)
пуйка
(1)
пушена извара
(1)
пушена херинга
(1)
пъдпъдъчи яйца
(1)
пюре
(1)
резене
(1)
репички
(1)
риба тон
(4)
ризото
(6)
ризото кафяв ориз
(1)
рикота
(2)
рожден ден
(1)
Рождество
(1)
рукола
(3)
сайдер
(1)
салата
(2)
салати
(6)
свинско
(13)
семола
(1)
Силвена Роу
(3)
сини сливи
(6)
синьо сирене
(1)
сирена
(7)
сладкарски крем
(1)
сладко
(5)
сладко от сини сливи
(1)
сладолед
(4)
сливи
(2)
смес от сушени плодове за Коледа
(2)
сметана
(3)
солен кекс
(1)
солени крекери
(2)
соленки
(2)
сос
(3)
сос Алфредо
(2)
сос Морне
(1)
сос Морней
(1)
сос с мента
(1)
спагети
(2)
спанак
(11)
СПРЕД
(1)
стромболи
(1)
студена супа
(1)
сумак
(1)
супа
(16)
супа. кокосово мляко
(1)
сусамов тахан
(5)
сусамов тахан сливи
(1)
суфле
(3)
сушени домати
(3)
сушени плодове
(2)
сушени сини сливи
(1)
тарт
(4)
тахан
(6)
тахан халва
(1)
твърдо сирене
(1)
телешко
(10)
терин
(2)
тестени
(43)
тесто
(2)
тесто за пай
(1)
тесто с мая
(1)
тесто с бавно втасване
(1)
тиква
(11)
тиквички
(17)
торта
(3)
точени кори
(1)
трюфел
(1)
турска кухня
(1)
тутманик
(2)
тъмно пиво
(1)
фокача
(1)
фурми
(1)
фъстъчено масло
(2)
хляб
(12)
хумус
(2)
царевица
(2)
царевично брашно
(2)
Цветница
(1)
целина
(1)
целувки
(1)
чедар
(1)
чедър
(2)
червен боб
(1)
червена леща
(1)
червени чушки
(2)
червено вино
(1)
червено зеле
(1)
червено цвекло
(4)
череши
(7)
чийзкейк
(15)
чийзкейк без печене
(2)
чили
(1)
чътни
(3)
шипков мармалад
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(39)
шоколад сушени сини сливи
(1)
шоколадов блат
(2)
шоколадов кейк без брашно със сироп
(1)
шоколадов мус
(3)
шоколадова глазура с крем сирене
(1)
юфка
(1)
юфка кори бюрек
(1)
ябълки
(13)
ябълки карамел десерт
(1)
ябълково пюре
(1)
ягоди
(7)
яйца
(8)
яйца щрудел
(1)
ястия с паста
(5)
dulce de leche
(3)
Frangipani
(1)
lemon curd
(1)
meancemeat
(1)
So into FOOD
(1)
Популярни публикации
-
Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD. Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо. Може да ви ...
-
Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците ...
-
Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио. Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, висо...
-
Или иначе казано - тутманичетата на Ина. Показвам ви ги, ако не сте ги видели. Но, ако не сте ги опитали трябва веднага да коригирате тоз...
-
Заглавието е вдъхновено от авторката на блога , според която това е "дар от рая" И нейната молба е : да направим този възхитите...
Дани, да си призная, никога не съм яла Щолен и всяка година му се заканвам...Кога ли и аз ще направя, ама то по Коледа толкоз много сладки неща правим, че май до него все не идва ред. Пък и нали после всичко трябва да се изяде....
ОтговорИзтриванеЖелая много Коледно настроение !
Пепеляшка
Благодаря,има време ще го направиш,а иначе това със сладките е вярно и за похапването също,ама винаги е така,а и изкушенията са големи:)Желая и на теб прекрасно Коледно настроение!!!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванечудесно начало на Коледните приготовления.
Убедена съм, че трудът си е заслужавал - удоволствието от домашни приготвени сладкиши е несравнимо.
Хубава неделя, Диана
Дани, май ще трябва да потърсиш и други рецепти с марципан :) Но пък щолена ти изглежда прекрасно :)И как ухае само :)
ОтговорИзтриванеДиана,Зори,благодаря.За ухаенето-ухае ,за удоволствието да го направя сте прави,а иначе намерих рецепта за марципан ,ама следващия път/то имало и готов в Метро,ама аз този магазин не го харесвам/.Спорна предколедна седмица ви пожелавам:))))
ОтговорИзтриванеГолеми перипетии, Дани.. ! :-D
ОтговорИзтриванеE, важното е, че се е получил щолена!
Да ви е сладко!
Сърдечен поздрав от мен и :-)
Благодаря,Дими,опитвам се да заправям перипетиите и да се радвам на резултата:-)Сърдечен поздрав и от мен:-)
ОтговорИзтриванеДани, много хубав е станал Щолена ти, а за марципана в повече, съм сигурна че ще намериш вкусно приложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря,Дани.А за марципана и аз така мисля.Хубава седмица:-)
ОтговорИзтриване