23 юли 2010 г.

Пармиджана /Патладжани "Пармиджана"/

Италианското ястие "Пармиджана", прочуто в цял свят, се свързва с Юга и областта Кампания. За да се подчертаят достойнствата му обаче, се използва отлежалото сирене "Пармиджано реджано" от Северна Италия.

Оригиналната рецепта за "Пармиджана", която също е сред най-разпространените ястия афродизиаци, повелява ястието да се приготвя само с пържени патладжани, твърдят гастрономи и допълват, че блюдото било сред любимите на Джакомо Казанова.

След като се изпържат, филийките патладжан стават меки и неустоими.
Доматеният сос, който се използва за вкусното ястие, трябва да е приготвен без мазнини. 
Слага се и сирене моцарела. Босилекът трябва да е накъсан на парченца.
Продуктите се нареждат на пластове в тавата. 
Към всеки от тях се прибавя обилно количество настъргано сирене "Пармиджано реджано". 
Долива се доматен сос и разбити яйца. Ястието не се опитва врящо, а леко изстинало.
 Tова е статия във в. "Стандарт"

А за ястието са ви необходими:
2 патладжана,  нарязани на филийки, осолени и отцедени
яйце
галета

500 г настъргани домати
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
босилек
моцарела
пармиджано,  което определя името на рецептата

Патладжанът се нарязвана филийки, посолява се и се отцежда,
Подсушава се, потапя се в яйце и галета / мое предложение/
и се изпържва.
Отцежда се върху хартия.
В зехтин се здушават, нарязаният лук и чесън.
Добавят се настърганите домати.
На бавен огън се вари до сгъстяване.
В тавичка се нареждат ред патладжан,
ред доматен сос, 
моцарела...
Отгоре се наръсва обилно с пармезан.
Запича се .
Става прекрасно ястие.

Аз поставих топено сирене, вместо моцарела
и поръсих с кози кашкавал.
Имах един буркан с домати, белени, които настъргах и задуших
и добавих готов сос на "Барила".

Това е едно от любимите ми ястия с патладжан.
А дали афродизиак :)
Ами опитайте!!!!

20 коментара:

  1. С удоволствие ще опитам, ДАни, звучи много вкусно
    А такива комбинации обожавам :)
    Поздрави и хубави, прохладни почивни дни

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, Пепче :)
    Поздрави и прохлада от морския бряг!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, превъзходно ястие от любимата ми италианска кухня! Чакам първите патладжани в градината и първо по тази рецепта ще ги приготвя!
    Прегръдки и пожелания за незабравим уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда неустоимо вкусно,Дани!Интересна рецепта, хубаво е,че може да се заменят някои съставки с наши български:)Приятен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Пармезанът е най-любимото ми сирене с безбройните му приложения в кулинарията, а върху патладжан е просто божествено. Така и не видях обаче кози кашкавал :( в магазините...
    Прегръдка от мен, Дани и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    всичко звучи апетитно - патладжан, доматки, кашкавал...Прекрасно!
    Хубав уикенд и поздрави на морето

    ОтговорИзтриване
  7. Еви,
    поздрави и прохладен уикенд и за теб:)
    Сигурна съм, че ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Нуше!
    Промяната е моя, защото рядко купувам моцарела :)
    Хубав и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, радвам се, че харесваш патладжана и всичките му допълнения!
    Този кашкавал намерих в "Пикадили",
    но в София сигурно го има и на други по-големи магазини!
    Прегръдки и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, морето получи поздравите ти и
    каза, че те чака!
    Прохлада в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Звучи ужасно вкусно!
    И без това нямам идея какво да готвя за довечера...
    Поздрави и по-хладни събота и неделя ти желая! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Неустоима комбинация!
    Много обичам патладжан, а така приготвен, предчувствам, че ще е нещо особено вкусно.
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, поздрави и на теб и прохладен уикенд!
    А комбинацията е много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, страхотна рецепта! :) Много обичам патладжани, а твоите изглеждат прекрасно!
    Приятна неделя и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Мира,
    много се радвам, че ти допада!
    Хубава и прохладна неделя и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  16. Еее, тази манджа ще я направя :) Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  17. И няма да сбъркаш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, колко неща си сътворила тези дни. Много обичам патладжани, а този вариант изглежда много апетитен, както и рулого с касис (за съжаление около мен не се намира касис) и клафутито. И аз гледах тази рецепта за клафути. Сега след като си я изпитала, още повече се замислям, че трябва да се пробва, макар и до година :). Поздрави и приятни летни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Мира,
    радвам се, че ти харесват моите предложения :)
    А клафути-то го правих със сини
    сливи, така че можеш да го опиташ и сега:)
    Поздрави и емоционално лято!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

dulce de leche (3) Frangipani (1) meancemeat (1) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (1) баница (17) бекон (1) белтъци (2) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) брауни (2) бриош (6) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (35) Великден (4) вишни (4) галет (2) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (5) десерт (96) десерт без брашно (4) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (1) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (5) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (9) канелони (1) картофи (2) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кейк (8) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (4) киш (6) клафути (2) козунак (6) кокосово мляко (4) Коледа (2) консервирани лимони (1) крем сирене (8) круши (13) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (2) малини (2) манго (7) маракуя (3) маринован чесън (1) маскарпоне (2) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно тесто (3) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (2) нахут (7) некулинарно (24) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (1) пай (3) пармезан (3) парфе (1) пастет (2) патладжан (8) песто (10) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) пиле (36) пилешки дроб (1) питка (2) питки (8) пица (4) плодове (15) подарък (1) подправки (1) портокал (4) порчини (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (1) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (1) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладолед (3) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (1) соленки (1) сос (2) сос Алфредо (2) сос Морней (1) спагети (2) спанак (6) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (1) сушени сини сливи (1) тарт (2) тахан (6) телешко (7) тестени (33) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) фокача (1) фурми (1) хляб (9) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (1) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (1) червен боб (1) червена леща (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (13) чийзкейк без печене (1) чили (1) чътни (3) шоколад (23) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) ябълки (13) ягоди (5) яйца (7) ястия с паста (5)

Популярни публикации