Знаете, че обичам да правя хляб и опитвам различно тесто.
Скоро си купих формичка за багети, защото обичам хляб с хрупкава коричка,
а и с мисълта, че филийките са малки...
Няма да изпадам в подробности на едно сядане колко хляб отива :)
От много четене в нета, реших че ще правя багети с предварителен стартер, бавно втасване, за по-големи ''дупки" .
Опитах доста рецепти, багетите се изядоха, разбира се, но все нещо още исках
да се получи.
Днес реших да направя багетите по рецептата, която е написана към опаковката на формичката.
Видях, че като за хляб е по-различна, с добавяне на прясно мляко и малко масло, но
реших, че ще я опитам.
Получиха се вълшебни хлебчета, с хрупкава коричка и не издържах на изкушението.
Още топли отрязах крайчето , намазах го с масло и поръсих с шарена сол.
Е, няма такава вкусотия :)
ПРОДУКТИ
600 г брашно*
250 мл хладка вода
150 мл топло мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. масло
30 г мая
ПРИГОТОВЛЕНИЕ
Смесват се водата, млякото, солта, маслото и маята.
По рецепта искат да е на слаб огън, до пълното разтваряне на продуктите.
Аз сложих по-топло мляко, за да се стопи маслото и разтвори маята.
Добавя се брашното на порции до получаване на меко, но не лепнещо тесто.
При мен се наложи да добавя още малко от написаното количество.
Оставя се да увеличи два пъти обема си.
След това се слага на набрашнен плот, премесва се, за да се "махне" въздуха.
Оформят се две багети : разтегля се тестото на правоъгълник, прегъва се горния край до половината и се притиска добре, загръща се още веднъж, за да се получи форма на багета и се притиска много добре ръба, за да не се отваря при печенето.
Леко се разточва с ръце да се удължи хлебчето и се поставя във формата.
Така се прави и с другото парче.
Втасват 30 минути.
Правят се разрези с остър нож, при мен моделажен, като острието се слага под 45 градуса спрямо повърхността на хляба.
Пекат се около 30 минути при 180 градуса.
После се изчаква....и се напада :)
Да ви е сладко!
* В рецептата 300 г е твърдо, strоng, брашно, но моето беше за баница с висок протеин.
Формичките са купени онлайн от магазина "пазарувай лесно" на "Бон Апети"
Гледах и аз такива формички и много се чудех дали да си купя. Но като гледам твоите колко са изкусителни, май ще си взема:))). Явно наистина рецептата има голямо значение. Чудесни са, Дани, истински разкош! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, майсторско изпълнение, Дани,
ОтговорИзтриванеразкошни са се получили,а и формите са страхотни!
Сърдечни поздрави,Светли и благословени Великденски празници!
Чудни са багетите, Дани!
ОтговорИзтриване