Проста рецепта за едни пухкави бухти.
За да използвам сладкото, което правихме това лято.
В случая е от боровинки :)
ПРОДУКТИ
500 г брашно
220 мл прясно мляко
20 г прясна мая, или 7 г суха
100 г захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 жълтъка
кората на един лимон
1 ч.л. лимонов сок
Сладко по избор
80 г масло*
В хладкото прясно мляко се разтваря захарта и маята.
Оставя се да втаса.
Омесва се тесто с посочените продукти и се оставя да втаса около час.
Втасалото тесто се изсипва на набрашнена повърхност, поръсва се и отгоре с малко брашно, ако лепне и се разточва на квадрат с дебелина около 1 см.
Нарязва се на 16 парчета.
В средата на всяко се слага малко сладко, събират се краищата и се прищипват добре, за да не изтича сладкото.
Така се получават малки топчета :)
Тук е показана добре техниката.
Маслото се стопява и всяка тока се потапя в него.
Нареждат се в тава с диаметър около 26-28 см.
Оставят се да втасат отново.
Пекат се при 180 градуса до готовност.
След охлаждане поне 10 минути се поръсват по желание с пудра захар.
Да ви е сладко!
* това масло на мен ми дойде повече
Нежна красавица ...
ОтговорИзтриванепухкава и ефирна, и с ароматно боровинково сладко.
Разкошно предложение, Дани - благодаря и хубави мартенски дни!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеНапълно се придържам към написаното от Дианка. Страхотна пухкавелка. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбон!
ИзтриванеЧудни са, Дани! Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеИзкусително пухкави!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Дани!
Благодаря, Траянче!
ИзтриванеСладко ни беше :)
Чудни са, Дани!
ОтговорИзтриванеИзкушаващи са, Дани! Гледам и преглъщам, май ще ги направя :)! Поздрави!
ОтговорИзтриване