Откривам сезона на студените супи, защото вече ми омръзнаха зимните,
а и времето започва да става подходящо за тях :)
Естествено, че можете да я хапвате без хляб в по-топлите дни.
Но аз я съчетах с едни чудесни питки, които ухаят на масло.
Така удоволствието беше пълно ;)
ПРОДУКТИ ЗА СУПАТА
200 г почистен спанак, или лапад
800 г кисело мляко
1 ч. л. кимион
2 с. л. дижонска горчица
1 консерва нахут (400 г), или сух, който сами сте сварили
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
Спанакът, или лападът се попарват с вряла вода и се заливат с
ледено студена.
Отцежда се и се нарязва.
Нахутът се отцежда, ако е от консерва.
Аз имах хубав сух нахут, който накиснах във вода със сода
и на другият ден го сварих.
Е, така е малко по-пипкаво :)
Чесънът се счуква с малко сол, добавят се горчицата, кимионът
и лимоновия сок.
Прибавят се зехтина, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
Добавят се и 400 мл. вода.
Слагат се спанакът и нахутът.
При сервиране можете да поръсите с малко пресен копър.
Вкусът е чудесен, заради горчицата и кимионът, който ми е една от любимите подправки :)
С риск да ви отегча, ще ви напиша и рецептата на питките, които станах чудесни.
Знаете, че редовно си правя хляб.
Най-често използваните от мен рецепти са тази за пиде-то и белтъчните питки на Ева.
За днешните използвах следната рецепта, според която това са най-хубавите питки
в света :)
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. прясно мляко /ч.ч. 240 мл/
1/4 ч.ч. захар
80 г масло
2 ч.л. сол
4 1/2 ч.л. суха мая*
3 разбити яйца
7 ч.ч. брашно
Млякото, захарта, солта и маслото се слагат на слаб огън, докато маслото се разтопи.
Не го загрявайте много, за да не го чакате после да изстине.
Яйцата се разбиват в отделна купа.
Слагат се 3 ч.ч. брашно в отделна купа и към тях се добавя сухата мая.
Отгоре се изсипва млечно-маслената смес и се хомогенизира добре.
Добавят се разбитите яйца и се омесва тесто с постепенно добавяне
Не го загрявайте много, за да не го чакате после да изстине.
Яйцата се разбиват в отделна купа.
Слагат се 3 ч.ч. брашно в отделна купа и към тях се добавя сухата мая.
Отгоре се изсипва млечно-маслената смес и се хомогенизира добре.
Добавят се разбитите яйца и се омесва тесто с постепенно добавяне
на брашното.
Омесва се меко, не лепнещо тесто, което се оставя за около 1 час да удвои
Омесва се меко, не лепнещо тесто, което се оставя за около 1 час да удвои
обема си.
Полученото тесто се разделя на две части.
Всяка от тях се разточва на правоъгълник и се реже на 12 части
Полученото тесто се разделя на две части.
Всяка от тях се разточва на правоъгълник и се реже на 12 части
/първо вертикално на две, а после, хоризонтално на 12./
Всяко парче се оформя на топка и се поставя върху готварска хартия.
Оставят се да втасат още 20 минути, след което фурната се включва на 170-180 градуса
Всяко парче се оформя на топка и се поставя върху готварска хартия.
Оставят се да втасат още 20 минути, след което фурната се включва на 170-180 градуса
и се пече до готовност.
Докато са още топли, се намазват с масло / аз забождам на върха на остър нож
твърдо масло и ги намазвам по този начин :)/
Докато са още топли, се намазват с масло / аз забождам на върха на остър нож
твърдо масло и ги намазвам по този начин :)/
Уханието на масло е божествено и много изкусително.
Затова имайте готовност да започнете веднага!
Да ви е сладко!
* В рецептата сухата мая се активира предварително в 2/3 ч.ч. хладка вода.
По тази причина брашното там са 8 ч.ч.
Аз никога не активирам моята суха мая, Yuva, и моето брашно, което се пое
беше по-малко.
Точно като за днес! Идеална супа и тези топли хлебчета - разкош! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеПоздрави и от морето!
Дани,не бих отказала нито супа,нито питки...
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Живе, давам ти и от двете!
ИзтриванеЕкстра супичка, обичам ги всякакви.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Марийче, и ти си като мен :)
ИзтриванеУсмивки от морето!
Брей какво си го измислила днес! Много интересна супа, Дани. Провокираш ме да опитам. Определено!
ОтговорИзтриванеЙолинка, ще се радвам да ти се услади :)
ИзтриванеНе съм любител на студени супи, но тези уханни сладури не бих ги подминала. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани!
Благодаря ти, Хриси :)
ИзтриванеПрекрасно изглеждат и супата, впечатлена съм, и питките -
ОтговорИзтриванечудесна идея и провокиращо апетитно изпълнение...
Благодаря, Дани, сърдечни поздрави и хубави майски дни!
И аз благодаря, Дианка!
ИзтриванеПрегръдки и усмивки от морето!
Дани,при теб винаги откривам нещо не традиционно,както и сега, интересно предложение за супа,а питките са толкова жълтички и пухкави,много ми харесват! Хубав ден с много усмивки! :-D
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеРадвам се, че предлагам нещо различно :)
Усмивки и от мен!
Ще си взема и от двете:) Страхотни са, Дани!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Траянче!
ИзтриванеДани, Дани какво да правя сега?
ОтговорИзтриванеКакто сега нямам възможност да готвя и ти с това изкушаващо предложение.
Чудесно е!
Алечка, дано скоро можеш да готвиш :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Дани, тази супичка много ми прилича на Бакинската довга на Аурелия (Кулинарни пътешествия), която е божествена!
ОтговорИзтриванеВеси, не съм я чела тази рецепта.
ИзтриванеНали знаеш, че няма нищо ново под слънцето :)
Поздрави!
И аз искам вече студени супи- като начало сме всяка вечер на таратор, ма и това ще омръзне. Мерси за разнообразието, Дани! Виж, питките ти открадват без излишно да се церемоня;)
ОтговорИзтриванеМарте, вземи си каквото ти е на сърце :)
ИзтриванеИ да ти е сладко !
Много апетитна супичка, Дани, а хлебчетата са задължително допълнение!
ОтговорИзтриванеПрекрасен май!
Зори, радвам се че ти харесва :)
ИзтриванеХубав да е май и за теб!
Ох, от кое да си взема по-напред, Дани?! само ще си отчупя от питките, че отиде диетата, а супата със сигурност ще я изям, даже допълнително ще искам. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Еви, че ще се почерпиш :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!