Много се изкушавах да я направя.
Една от любимите ми кухни, мароканската.
И не сбърках, естествено!
Винаги съм харесвала съчетаването на сладко и солено.
А и добавката на любимите ми подправки направи ястието чудесно.
Кевин е използвал повече месо, но това не променя основния вкус.
Аз използвах от турските кори за баклава, които са много тънки.
За тези, които биха я направили давам необходимите
ПРОДУКТИ
1 с.л. зехтин
1.с.л. масло
пилешки гърди*
пилешки бульон
1 глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
1 чл.л кимион
1 ч.л. канела
1ч.л. куркума
сол и пипер на вкус
1 ч.ч. сушени плодове - при мен кайсии и сини сливи
/бих опитала с удоволствие и с фурми/
1/4 ч.ч. стафиди, или червени боровинки
1/2 ч.ч. печени бадеми
прясна мента, нарязана на ситно
3 яйца
8 кори за баница
1/2 ч.ч. зехтин
Пилешкото месо се запечатва в загрятите зехтин и масло.
Изважда се.
В тигана се задушават лука и чесъна за около 10 минути.
Добавя се малко бульон, ако не искате да се пържат.
Добавят се подправките, сушените плодове и малко бульон, за да
набъбнат плодовете.
Пилешкото месо се нарязва и добавя към горната сме.
Оставя се да се охлади.
Бадемите се запичат леко.
Ако искате можете да ги смелите на много едро.
Яйцата се разбиват и заедно с бадемите се добавят към охладената пилешка смес.
В тавичка, или тортена форма с ринг се слагат корите, намазани една по една със зехтина и поставени една върху друга.
Краищата им трябва да висят извън тавичката.
Сместа с пилешкото се изсипва отгоре.
Висящите краища на корите се загъват върху месото и го покриват
Пече се при 170 градуса до почервеняване.
По смелите могат да поръсят преди сервиране с пудра захар :)
* използвах пуешки бутчета, които първо сварих и тогава
запечатах нарязаното месо.
Поднесох със сос от кисело мляко със счукани прясна мента и скилидка чесън.
Поднесох със сос от кисело мляко със счукани прясна мента и скилидка чесън.
Е, не минахме и без десерт :
шоколадовите брауни на Ирка при мен с ягоди!
На тези, които обичат такава кухня казвам :
да ви е сладко.
На тези, които се въздържат пожелавам да се престрашат!
Ново, разкошно допълнение в кулинарната енциклопедия за баници, Дани -
ОтговорИзтриванемного интересно, ароматно и провокиращо ... и аз харесвам рецептите на Кевин.
Благодаря за чудесните идеи, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Благодаря,Дианка!
ИзтриванеСърдечни поздрави от мен!
Ох, Дани, направо ще си нощувам тук:))) топ пък не едно, а две изкушаващи предложения. Как можа?! Много ми харесват и двете! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатенце, ще са радвам да си ми на гости :)
ИзтриванеХубава седмица!
Дани, забравила си да ръснеш малко пудра захар отгоре :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е! И аз от много много време искам да опитам това ястие, но с недолюбващи пиле вкъщи е много трудно от организационна гледна точка, все трябва да дебна време, в което да съм сама.
Много богато откъм продукти, то ще е някакво супер ароматно чудо това.
Мария, за пудрата захар не се реших :)
ИзтриванеНо със соса ми дойде добре.
Поздрави!
Много вкусни снимки, Дани!
ОтговорИзтриванеПредложенията ти са много изкушаващи!
Поздрави!
Благодаря ти, Габи!
ИзтриванеГоляма вкусотия, Дани, но и аз бих я хапнала без захар:)
ОтговорИзтриванеЧерпя те веднага, Траянче :)
ИзтриванеВкусно ще да е-личи му!
ОтговорИзтриванеХубава седмица,Дани!
Вкусно е, Живе!
ИзтриванеОпитай :)
"Разби ме" с тези ти предложения. Очаквах да намеря вкусни предложения, но тези надминават прага ми на търпимост. Прекрасни са, Дани! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕви, радвам се, че съм ти въздействала по този начин!
ИзтриванеБлагодаря!
Прегръдки!
И аз обожавам това съчетание на вкусове и подправки и съм сигурна, че резултата е бил прелестен, така и изглежда, Дани! С удоволствие бих опитала рецептата, много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Таничка!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Поздрави и от мен!
Винаги се престрашавам за подобни неща, винаги! Просто от прочетеното знам, че няма да сбъркам. Както и ти, де;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани!
Марте, знам че сме от една кръвна група :)
ИзтриванеЩе се радвам да опиташ!
Поздрави!
Правила съм подобно нещо - мароканска баница, но бих си дръпнала едно апетитно парченце и от твоята, Дани. И от десерт не бих се въздържала!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Веси, че ти допадат!
Изтриване