Обичам да приготвям различни вкусотии по предварително избрани продукти.
Това се случва не само с основни ястия, а и с десерти!
Така се случи и сега, когато имах идея да направя десерт с ягоди.
Не обичам ягодите обработени топлинно в сладкиш и затова исках да са сурови.
Исках да е с пухкав, топящ се в устата блат, с вкус на шоколад.
Кремът не трябваше да е много сладък, а и да е без печене.
Е, получи се наистина перфектния сладкиш !
Блатът е този, който е от един от любимите ми блогове :
100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенцияСмесват се прясното мляко и оцета и се оставят за 10 минути.
В купа се смесват сухите продукти : пресятото брашно и какао, захарта, содата и бакпулвера и солта.
В отделен съд се разбиват яйцето, олиото и сместа с прясното мляко.
Сухите и мокрите продукти се смесват добре.
Към тях се добавя топлото кафе и сместа се хомогенизира .
Форма за торта се намазва добре с мазнина, отгоре се поставя хартия за печене, която
също се намазнява и поръсва обилно с какао.
Прави се така, защото сместа е доста течна, за да не залепне!
Пече се при 180 градуса за 20-26 минути, като внимавате да остане влажна!
Изважда се, оставя се за 10 минути да поизстине и се освобождава от формата.
Формата ми е 23 см.
За крема* :
200 г крема сирене
2оо г сладкарска сметана
4 с.л. захар
ягоди
Крем сиренето се разбива със захарта.
Студената сметана също се разбива.
Опитвате на вкус и ако искате добавяте захар.
Смесвате ги.
*Кремът го използваме редовно, защото е много добра и лесна комбинацията.
В този блог разглеждах идеи с ягоди.
Блатът се разрязва на две.
Първият покрих с нарязан на "филийки" ягоди.
Отгоре сложих част от крема.
Поставих втория блат.
Останалите ягоди ги пюрирах, поставих върху блата и отгоре нанесох и останалия
крем.
Пюрирах ягодите, защото не обичам много наредени отгоре ягоди.
Това го правя, ако тортата ще бъде консумирана веднага.
Иначе имам усещането, че ягодите повяхват.
Получи се чудесен на вкус сладкиш, топящ се в устата.
Дори не е необходимо да се дъвче :)
Макар че като професионалист съветвам да се дъвче по-дълго :)
Опитайте и съм сигурна, че ще повторите !
И да ви е сладко!
Може да се консумира и с голяма лъжица!
Това се случва не само с основни ястия, а и с десерти!
Така се случи и сега, когато имах идея да направя десерт с ягоди.
Не обичам ягодите обработени топлинно в сладкиш и затова исках да са сурови.
Исках да е с пухкав, топящ се в устата блат, с вкус на шоколад.
Кремът не трябваше да е много сладък, а и да е без печене.
Е, получи се наистина перфектния сладкиш !
Блатът е този, който е от един от любимите ми блогове :
100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенцияСмесват се прясното мляко и оцета и се оставят за 10 минути.
В купа се смесват сухите продукти : пресятото брашно и какао, захарта, содата и бакпулвера и солта.
В отделен съд се разбиват яйцето, олиото и сместа с прясното мляко.
Сухите и мокрите продукти се смесват добре.
Към тях се добавя топлото кафе и сместа се хомогенизира .
Форма за торта се намазва добре с мазнина, отгоре се поставя хартия за печене, която
също се намазнява и поръсва обилно с какао.
Прави се така, защото сместа е доста течна, за да не залепне!
Пече се при 180 градуса за 20-26 минути, като внимавате да остане влажна!
Изважда се, оставя се за 10 минути да поизстине и се освобождава от формата.
Формата ми е 23 см.
За крема* :
200 г крема сирене
2оо г сладкарска сметана
4 с.л. захар
ягоди
Крем сиренето се разбива със захарта.
Студената сметана също се разбива.
Опитвате на вкус и ако искате добавяте захар.
Смесвате ги.
*Кремът го използваме редовно, защото е много добра и лесна комбинацията.
В този блог разглеждах идеи с ягоди.
Блатът се разрязва на две.
Първият покрих с нарязан на "филийки" ягоди.
Отгоре сложих част от крема.
Поставих втория блат.
Останалите ягоди ги пюрирах, поставих върху блата и отгоре нанесох и останалия
крем.
Пюрирах ягодите, защото не обичам много наредени отгоре ягоди.
Това го правя, ако тортата ще бъде консумирана веднага.
Иначе имам усещането, че ягодите повяхват.
Получи се чудесен на вкус сладкиш, топящ се в устата.
Дори не е необходимо да се дъвче :)
Макар че като професионалист съветвам да се дъвче по-дълго :)
Опитайте и съм сигурна, че ще повторите !
И да ви е сладко!
Може да се консумира и с голяма лъжица!
Дани, влиза в листата и този десерт :) Много вкусен ми изглежда и е време да заместя японския чийзкейк с нещо ново :))Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, крайно време е да смениш вкуса :)
ИзтриванеПрегръдка и много усмивки!
Не дъвча, а преглъщам и поглъщам с очи...
ОтговорИзтриванеЯгоди и шоколад в една перфектна комбинация, Дани,
"условията" са по мой вкус, а резултатът - впечатляващ!
Много свежо, ароматно и елегантно предложение,
удоволствие за очите и небцето!
Голяма прегръдка за теб,
хубави и усмихнати майски празници, Диана
Дианка, толкова добре си го описала!
ИзтриванеПрегръдки и от мен у усмихнати празници!
Тази комбинация я оцених още във ФБ, страхотна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеСтрахотна комбинация, на която мисля, че никой не може да устои, Дани! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Еви!
ИзтриванеПрегръдки!
Дани наистина страхотна комбинация! Много вкусно и изкусително изглежда десерта :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен уикенд Дани и целувки от Прага :)
Благодаря ти, Еви!
ИзтриванеПрегръдка и аромат на море!
Комбинация и то каква?Прекрасно изглежда това вкусно сладкишче-трябва да го направя.
ОтговорИзтриванеХубава неделя,ДАНИ!
Благодаря ти, Живе!
ИзтриванеНяма да съжаляваш!
Хубав уикенд!