Лятото все още в разгара си, макар че за мен слънчевите лъчи колкото и силно да греят се усеща полъха на есента :)
За нея днес няма да говорим, но не мога да не спомена изобилието от плодове и зеленчуци на пазара.
Не се съмнявам, че го установявате всеки ден!
Толкова дълго тази година има малини и къпини на пазара :)
Праскови, нектарини, смокини /някои дори запретнаха ръкави и направиха сладко от последните :)/
Появи се и грозде без семки, което ми е любимо!
И различни сортове круши, които са един чудесен и ароматен плод!
Знаете, че обичам да експериментирам в основните ястия!
Думите, изредени в заглавието са основно действащи лица в днешното ми предложение :)
И си мисля, че е грехота да не ви покажа поредното удоволствие
при съчетаването на плодове с месо :
този път в компанията на круши, сайдер от круши и орехи.
Сайдерът, както знаете се приготвя при ферментацията на плодове и
от известно време се радваме на наличието му на пазара .този път в компанията на круши, сайдер от круши и орехи.
Сайдерът, както знаете се приготвя при ферментацията на плодове и
Според легендата от рекламата, лорд Somersby е успял да използва изобилието от круши в имението си, превръщайки го в слабо алкохолния сайдер :)
За днешната рецепта в :
3 с.л. масло се поставят
3 големи, обелени и нарязани на полумесеци, круши , твърди
Оставят се, докато започнат да покафеняват.
Изваждат се и на тяхно място се поставя :
Свинско месо, нарязано на хапки и оваляно в брашно.
Обработва се от двете страни до покафеняване и се изважда.
В тигана се изсипва смес от :
1 ч.ч.сайдер
1/4 ч.ч. сметана
1 ч.ч пилешки бульон
Когато сместа заври се поставят на дъното хапките месо и върху тях, крушите.
Готви се до готовност на месото, а сосът през това време се сгъстява.
Оризът, който се приготвя за гарнитура се вари с :
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сайдер
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Задушава се до готовност и се овкусява със сол и черен пипер.
При поднасяне се поръсва с орехи, предварително запечени.
Това е основата на рецептата, по която приготвих днешния обяд :)
Сега ще напиша моите допълнения :
Мариновах месото в смес от :
1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
2 с.л лимонов сок
с.л. кафява захар
2 счукани скилидки чесън
1 с.л. /опция/ домашна майонеза с фъстъчено олио и тахан, към която добавих малко горчица
суха мента
След като извадих и подсуших месото, добавих сместа към сайдера, вместо сметана.
Оризът в рецептата е див, но аз използвах бланширан/такъв имах/
Вместо ориз, смятах да направя пюре от картофи със синьо сирене, което щеше да си прави чудесна комбинация с крушите.
И смятам следващия път да е така :)
От рецептата единствено "спестих" ванилията :)
Просто нямах :)
Излишно е да ви казвам, че става много ароматно и вкусно и
ухае чудесно, докато се приготвя!
На любителите на тези комбинации : да ви е сладко!
А другите просто трябва да опитат :)
И наздраве с изстуденото бяло вино!
Не съм го забравила!
Дани, представям си невероятния аромат и вкус от всички съставки на това нестандартно ястие!
ОтговорИзтриванеОбожавам ориз с плодове и ядки, а свинското след мариноването сигурно е станало много крехко!
Фантастично предложение , както винаги!
Целувки и...наздраве*)
Благодаря ти, Катенце :)
ИзтриванеНаздраве и хубава седмица!
Прекрасно и вкусно! Не съм яла такава комбинация на ориз, но изглежда страхотно! Хубав ден, Дани!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Траянче!
ИзтриванеХубава нова седмица!
Хм, що не я пусна тази рецепта, когато имах сайдер и се чудех къде да го сложа... наистина, малкият сложил в кошницата една бутилка и чак на касата видях какви ми ги е наредил. Е, не връщах продукти, ама се разправяхме :)) Не че това повлия върху следващите срещи с кошниците :))
ОтговорИзтриванеМного ми харесва предложението ти, адски облизващо ми действа.
Царица си на такива вкусни измишльотини :)
И не изпихте сайдера? :)))))
ИзтриванеМалчо знае какво да слага в кошницата :)
Вкусна измишльотина, нали :)
Както казва моя колега :"Nice, а"?
Хубава седмица, Инче!
Много различно, нетрадиционно, което с удоволствие бих приготвила. Обичам да опитвам нови неща, а при теб, Дани, намирам все такива и то прекрасни. Поздрави и хубава вечер :)
ОтговорИзтриванеСнежи, ще се радвам да опиташ!
ИзтриванеПоздрави и от мен и хубава седмица!
На мен такива рецепти вече не ми звучат не традиционно,може би защото съм опитвала подобна,но с ябълки,и се обзалагам,че е фантастично вкусно ястието ти,скъпа!
ОтговорИзтриванеМного тача тази месно-сладка комбинация!Великолепно съчетание и блюдо!
Сърдечни поздрави и усмихната седмицамила!
Роси, радвам се че се увеличава групата почитатели на месо и плодове :)
ИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Много смела рецепта ...и много хубава :) ! Поздравления ,Дани ! Обичам такива - с месо и плодове ...сега съм се спряла на една ''черен дроб с ябълки '' ...да видим ще се яде ли или ще се хвърля :)) !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Дани ! Прегръдки !
Ивче, да не си посмяла да хвърляш :)
ИзтриванеЩе стане чудесно и очаквам с нетърпение рецептата!
Моята комбинация е вкусна за любителите!
Прегръдки и спокойна вечер!
Оххх Дани, ти си ми фаворит сред този тип рецепти, страшен фен съм на тези вкусови съчетания, а тази рецепта е просто шедьовър!
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Дани и усмихнато утре:)
Евчик, благодаря ти!
ИзтриванеМного ме радваш :)
Прегръдки, мила и хубава сряда!
Дани,
ОтговорИзтриванетакива комбинации и аз обичам, то кой ли не обича;)
И сега незнам, много ми набъбна списъка с желания за приготвяне и опитване, та се чудя да го правя ли или тук да хапна?;))
Чудна вечер, Дани! И прегръдки!
Мъхче, хапвай си спокойно :)
ИзтриванеТова с "набъбването" ми е до болка познато!
И затова и аз се присламчвам към вашите вкуснотийики
и похапвам :)
Прегръдки и хубава вечер!
Уникална комбинация от вкус, аромат и цвят, Дани! Сигурна съм, че е незабравимо вкусно! Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЕви, тези чудесни думи, галят ушите ми!
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Много интересна рецепта, както винаги, Дани :)
ОтговорИзтриванеРулото го направих, стана чудничко!
Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!
Ели, много ме радваш за рулото!
ИзтриванеПрегръдки и от мен и усмихнат уикенд!
Аз съм от любителите на тези комбинации и бих изяла една огромна порция от тази вкусотия! Чудесна рецепта и много вкусни снимки, Дани! Поздрави от мен и пожелания за приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБонбонче, радвам се че си сред любителите!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!