1 септември 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК С ПИЯНО ГРОЗДЕ




Това е "синя" луна :)
Това понятие се използва, когато в рамките на
един месец има два пъти пълнолуние.
Така се получи и през август, когато в началото и в края на месеца
имаше пълнолуние :)
Но това на снимката е луната, ако имате невероятно въображение :)
Ако имате такова, значи виждате  и днешното ми предложение :)
Един чийзкейк с бяло вино и грозде!
Пияно грозде!
Опияняващ кейк!

Става бързо и е без печене :)
Само се изчаква да кисне гроздето във вино
и да се желира!
Но ако имате като мен желатин на листи :),
който кака ми донесе от магазин "Карфур" в Париж,
значи няма да чакате много!
Става бързо и безотказно!
Предполагам, че и с другия желатин става :)

Но понеже вече рисkувам да не стигнете до края, а рецептата си струва, започвам :

Продукти:

За основа са първи път използвах нещо по-различно, което страшно ми хареса :

3 белтъка
120 г  смлени орехи /бадеми, лешници/
1-2 с.л кафява пудра захар.

Всички продукти се разбиват с бъркалка.
Сместа се изсипва във форма с ринг, покрит с хартия и се пече за около 5-8
минути при 180 градуса.
Внимавайте да не изгори.

За гроздето :

240 мл бяло вино
200 г зърна грозде без семки. нарязано
1 с.л. стафиди /опция/


Продуктите се смесват  и се оставят цяла нощ.
След това гроздето се отцежда, а виното се запазва.


За плънката :

250 г крем сирене
100 г захар
2 с.л. лимонов сок
240 мл сметана
120 мл от виното, в което е киснало гроздето
гроздето
10 г желатин на листи

Желатинът се накисва в бялото вино и след това на много ниска температура се разтваря.

Крем сиренето се разбива със захарта и лимоновия сок.
Сметаната се разбива отделно и се добавя към сместа със сиренето.
Разтворения желатин се изсипва в горната смес и се разбърква добре.
Оставя се малко да започне да стяга, преди да се изсипе върху подложката.
След като я изсипете оставете чийзкейка в хладилника, за да стегне.

За покритието:

останалото вино, което е около 100 мл
30-4- мл вода
15-20 г захар, която можете да увеличите според киселиността на виното и
вашия вкус
4 г желатин на листи

В малка тенджерка се смесват всички продукти на слаб огън, за да се разтвори желатина.
Оставя се да започне да стяга и се изсипва отгоре.
Изчаква се да се желира!



Подложката стана страхотна, но не е твърда като целувка, а ядките се усещат при похапване :)
Ммм...
Моето покритие е цветно, защото сложих червени сухи боровинки с гроздето :)

Ами останалото е ясно :
взимате лъжичка и започвате да похапвате парченце
"синя луна" :)

И да не забравите да си пожелаете нещо хубаво!

P.S
Количеството желатин при мен беше 17 г опаковка, или 9 листа.
3 листа са една супена лъжица.
Така че съм ползвала 3 с.л. желатин, или ако не греша - повече от едно пакетче :)

33 коментара:

  1. Страхотен е , Дани! Щом е с грозде, аз съм "За!".Хубав уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Хубав да е и за теб!

      Изтриване
  2. Пияно грозде? Интересно звучи :) И вкусничко изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От него човек не може да се напие, Ил :)
      Но е вкусно!

      Изтриване
  3. Страхотен е, Дани! Синята луна при теб се е трансформирала в червена :), а вкусът съм сигурна, че е опияняващ. И как иначе с това пияно грозде... Такава подложка не съм опитвала за чийзкейк и непременно ще се възползвам. Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Реших че мога да опитам такава подложка, вместо бисквити с масло и резултатът е чудесен!
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Ядчената основа ми хареса, и после комбинацията с вино привлекателно ми звучи :-)
    Виждала съм го тук този желатин на листа, но все още не съм опитвала да желирам разни неща... и до там ще го докарам по някое време :-)
    Къде пък я намери тази синя луна в чиния :-)?!
    Поздрави и хубава неделя, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, радвам се че ти харесва!
      Желатинът на листи е чудесен за разлика от
      този, който продават у нас на Д-р Йоткер!
      И друго си е да похапнеш част от луната :)
      Поздрави и хубаво настроение!

      Изтриване
  5. Минах пътьом през едно заглавие в новините за синя луна ,но така и не го загледах ,пък то виж - било интересно :)...благодаря, Дани -научих нещо ново !
    А твоята ''синя;; луна е чудесна ...рецептата е много интересна и иска да бъде опитана :) !
    Хубава неделя ,Дани ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, и аз не знаех, но пък ви предлагам по парченце от синята луна :)
      Опитай и мисля че ще ти хареса!
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  6. Hummm, sieht das lecker aus, ich nehme mir mal das Stückchen ;o))

    Liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, много интересна и нестандартна рецепта!
    Всички съставки страхотно си подхождат, така че предполагам колко е вкусно!
    Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, радвам се че ти харесва!
      Прегръдки, мила и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  8. :) С това пияно грозде в какъвто цвят кажеш, в него ще я видим тази луна!:) Дани, тотално различна рецепта и много вкусна! Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, така ме разсмя:)
      Радвам се, че ти харесва!
      Хубава нова седмица и за теб!

      Изтриване
    2. Честит празник, Дани и приятни почивни дни!

      Изтриване
  9. Дани,много интересна рецепта и със сигурност вкусна!
    Много елегантен преход към есенния сезон!
    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря за хубавите думи!
      Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  10. Дани,толкова си оригинална,как така на първата снимка покритието ти е синьо?
    Много ми харесва десертчето ти,леко,вкусно,креместо,превъзходно!
    Сърдечни прегръдки и хубав понеделник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа, Роси, в Picasa, където обработвам снимките си
      има нови добавки и там можеш да ги правиш в два цвята и други опции!
      Радвам се че ти харесва !
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  11. Направо ме разби със синята луна, Дани! много оригинално, много!
    Чийзкейкът със сигурност ще направя, сигурна съм, че е много вкусен, а и ме заинтригува с основата - съчетанието на вино, грозде, стафиди, сирене и орехи няма как да ме подведе.
    Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, сигурна съм, че ще ти хареса!
      Прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
  12. Каква красива синя луна, по хубава е от истинската (щот тя не беше синя може би :))
    Чудесен десерт Дани, обичам грозде в десерти, много приятен вкус се получава. А за желатина на листи и с обикновен става :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :)
      Не беше наистина синя!
      Знам, че става и с гранулиран, но с този толкова лесно се работи....
      Прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
  13. Дани, миличка товае разкош, много красиво и вкусно, аза пълнолунието, не бях сезамислила, но датака беше :)
    Прегръдки Дани и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, много ме радва коментара ти!
      Прегръдки и спокойна седмица!

      Изтриване
  14. Разкошно и божествено, изглежда повече от изкусително предложение! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, чудесен коментар!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, ама аз наистина ходих напред-назад с мишката, за да видя дали наистина и в разрез е синя :) луната. Чийзкейк всякакъв обичам, дори на синия не бих простила :)
    Спомням си, че още като ученичка правих син крем за татко, че е Левскар :) оцени жеста, но каза друг път кремовете за ядене да си бъдат в нормалните за ядене цветове :))
    Хубава вечер на теб и още по-хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, страхотна идея си имала от младИ години :)
      Сега гледаш, че всичко можем да оцветим :)
      А "синята луна" стана много вкусна!
      Хубави да са и за теб почивните дни!

      Изтриване
  17. Страхотна идея, Дани!
    Аз съм любител на чийзкейковете и на бялото вино и тази комбинация много ми допада :)
    Прегръдки и пожелания за хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се че си в групата на любителите :)
      Прегръдки и усмихнати почивни дни!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации