Придават невероятна екзотика и чудесен вкус на всяко ястие!
И се радвам, когато намеря на пазара такъв страхотен екземпляр като тази мента!
Вече цяла седмица стои потопена във вода и е чудесна!
А как ухае , когато е добавена към едно и без това ароматно пюре...
Мммм...Не знаете? :)
Ами тогава ще трябва да опитате тези пилешки хапки!
Защото към тях има и пресен джинджифил /другата ми "тиха лудост"/,
смлян кориандър, горчица с шардоне.....
А рецептата може да се направи сравнително бързо, което е и другото
предимство.
Вземете :
800 пилешки гърди, или бонфиленца, нарязани на жулиени
Поставете ги в марината от:
лимонов сок, прясно изцеден
1-2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. ситно смлян пресен джинджифил
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял/черен пипер
1 с.л. горчица / при мен с Шардоне - има много по-лек и пикантен вкус/
2 с.л. олио от гроздови семки /или оризово, от рапица, т.е. с висока точка на горене/
Разбъркайте добре месото с изброените продукти и оставете за кратко-
20-40 минути.
Загрейте тиган на среден огън и прибавете
1/4 ч.ч. филирани бадеми
Разбърквайте, докато леко порозовеят.
Оставете ги настрана.
В купичка смесете :
4 стръка пресен лук, бялата част нарязана
1/4 ч.ч. пресен джинджифил, нарязан на жулиени.
В отделен съд смесете :
3-4 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с.л. мед
1 ч.ч. пилешки бульон за разтваряне на меда.
Загрейте олиото в тиган, добавете първо са 2-3 минути лука и джинджифила,
а след това добавете пилешкото с маринатата за 5-6 минути.
Добавете и чесновата смес.
Гответе до готовност на месото.
Аз поставих и капака на тигана и се получи един много лек сос,
който уплътних с малко пушено сиренце/след като извадих пилешките
хапки/
Сервирах го отделно за заливка.
За пюрето:
4-5 по-големи картофа
1/2 глава целина /от холандските/
масло
прясно мляко
прясна мента
В тенджера с вода, колкото да ги покрива, поставяте нарязаните картофи и целина.
Сваряват се до готовност.
Приготвя се пюрето с добавяне на масло и прясно мляко/според количеството
основни продукти/.
Овкусява се със сол и пипер и се добавя нарязаната на ситно мента.
При сервирането се залива месото със соса и се поръсва с филираните бадеми.
Наливате си чаша бяло вино и започвате да се наслаждавате на прекрасните
аромати!
Ами да ви е вкусно!!!
Дани, при теб както винаги страхотни аромати :) И още по-изкушаващо описание :)
ОтговорИзтриванеХубав край на седмицата от мен!
оооо, веднага си заплювам картофеното пюре! Обожавам аромата на мента, Дани, чудесно предложение (и пилешкото...)
ОтговорИзтриванеХубав и спорен петък да ти е!
Благодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд и за теб!
Пеп, радвам се че веднага си заплюваш!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокоен петък!
Tц,тц,тц...успя да ме омагьосаш с хапките..давай и едно мохито/с тази мента/ и вече мога да умра спокойно:)))))
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки ,Дани!:D
Ondi,мохитото ще го пием с теб :)
ОтговорИзтриванеСпокоен петък и усмихнат уикенд!
Целувки за сладурите!
Дани,
ОтговорИзтриванецарица си на омайните аромати - прекрасна комбинация.
А ментата ми е любима,
свеж и усмихнат уикенд, Диана
Дианка, усмихна деня ми :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и усмихнат да е и за теб!
Прегръдки!
Как ги измисляш тия комбинации - страшна си :)) Трябваше да участваш в LOrd-а, та шеф Петров да не намирише на прелестни аромати :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Дани!
Хубав ден! :)
Много ароматно, Дани! Ментата и на мен ми е любима подправка :-)
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд :-)
Ммм ... много е добро това Дани. Много!
ОтговорИзтриванеИнче, голяма "четка" ми правиш :)))
ОтговорИзтриванеА ароматите са приказни, наистина!
Усмихнат уикенд!
Миленка, радвам се че си "падаме" по мента!
ОтговорИзтриванеУсмихнат да е и за теб!
Йоли, много ме радваш, миличка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Дани, само си я представям тази порция с чаша изстудено вино...
ОтговорИзтриванем-ммм, фантазия!
Диди, прекрасно се получава :)
ОтговорИзтриванеМного ароматна и вкусна рецепта, Дани! Харесвам аромата на мента!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря, Роси!
ОтговорИзтриванеХубава неделя и успешна
нова седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванемерси за коментарите, не успявам да публикувам моят в моя блог (незнайно защо) ето защо ти го оставям тук.
а пиленцето е чудно
Райна, радвам се че отдели време да ми драснеш два реда :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Нещо обърках пюрето и стана по-рядко. Обаче сега вместо да го поливам със соса от тигана, го поливам с пюрето... Божествено стана :)Мерси за рецептата.
ОтговорИзтриванеНяма значение, важното е че ви харесва!
ИзтриванеБлагодаря за коментара!