Това е един малко модифициран вариант на тортата на Руми.
Модифициран, защото имах една арония във фризера и ми се
искаше да я използвам.
А както знаете аронията е много тръпчива и кисела.
Не ме питайте защо я имам - смешна история.
Попитах в магазина какъв плод е и ми казаха, касис :)
А аз бях решила, че е американска боровинка, една такава едра, хубава....
И си купих.
Когато я опитах в къщи направих гримаса от киселото и тръпчивото
усещане.
Така я сложих за всеки случай във фризера.
Е, време беше да я използвам.
Преди това си бях харесала тази торта, защото обичам крем сирене ,основата е по-различна и не е като на чийзкейк, а и имах dulce de leche.
И така направих тортата с леки промени :
Подложка:
3 яйца
100 г захар + 2.с.л
65 г меко брашно
1 .ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. разтопено краве масло
Пълнеж:
3 опаковки крем сирене "Филаделфия"
50 г захар
3с.л. брашно
5 яйца
100 г заквасена сметана
200 г dulce de leche
ванилия
Приготвя се форма с падащо дъно 24 см /при мен 26 см/
Поставя се хартия на дъното и се намазняват страните с масло.
Отвън се обвива формата с няколко пласта алуминиево фолио,
за да не прониква вода при печенето.
Брашното се пресява с бакпулвера.
Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта.
Прибавят се ванилията, лимоновия сок и брашното.
Накрая се добавя маслото при непрекъснато бъркане с лъжица до пълно хомогенизиране.
В отделен съд се разбиват белтъците с 2 с.л. захар и 1-2 капки лимонов сок.
Добавят се много внимателно към горната смес .
Изсипва се в готовата форма и се пече 10-12 минути при 180 градуса.
Изважда се и се оставя да се охлади.
През това време се приготвя плънката.
Трябва да уточня, че аз имах 2 опаковки от Милка Филаделфия и една
обикновена и затова използвах 50 г захар.
Изключих, че в оригинала се използват 5 опаковки и не намалих яйцата.
Но това не се отрази на изпичането.
Крем сиренето се разбива със захарта и брашното.
Добава се ванилия.
В отделен съд леко се разбиват яйцата.
Прибавят се към сиренената смес.
В отделен съд се изсипва карамелизираното мляко .
Към него се добавя 1/4 от сиренената смес.
Изсипва се върху блата.
Отгоре се изсипва останалата смес от сиренето.
Според мен можех да смеся всичко едновременно..
Тортата се пече като чийзкейк на водна баня -в по-голяма тава
се поставя гореща вода, в нея се поставя тортената форма с алуминиевото фолио
и се пече първо при 250 градуса 10 минути, а после при 140 градуса - 60 минути.
При разклащане по средата на формата сместа леко потреперва.
Изключва се фурната и се оставя съда още 1 час вътре.
След охлаждане на стайна температура се поставя за няколко часа в хладилник.
"Злополучната арония" поръсих със захар / на око/ и сварих на огъня като сладко.
Трябва да остане сосче.
1/2 пакетче желатин се разтваря в малко вода да набъбне, разтапя се на водна баня, без да завира желатина и се прибавя към плодовете.
Сместа се изсипва върху охладената торта и се оставя да се стегне.
Ами знаете какво следва - отрязвате си парченце и се наслаждавате на кремообразната структура и на плънката, и на основата.
А желираният плод е "черешката на тортата"
Добре е при разрязването ножът да е потопен в топла вода.
И да се избърсва след всяко нарязано парче!
Да ви е сладко!
На това му се казва съвпадение. Точно спретнах аз една бисквитена торта с крем от извара, сметана и арония, тръшнах се на канапето с лаптопа за малко реанимация и какво да видя-явно не само аз днес съм на вълна "арония". Вкусни почивни дни!
ОтговорИзтриванеMай не съм опитвала арония, но съм чела, че е много полезна. Това дава още един плюс на тази изключителна торта :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Дани, и хубав остатък от уикенда!
Зори, наистина е полезна :)
ОтговорИзтриванеДобре че ме подсети да пусна линк
към Уикипедия :)
Усмихната съботна вечер и слънчева неделя :)
darkslayer, много се радвам :)
ОтговорИзтриванеА и хубаво кремче си направила!
Вкусни и усмихнати почивни дни!
Ох, много свежо ми звучи, а и изглежда също тъй добре :)
ОтговорИзтриванеДобре е, че все пак имам в хладилника торта :)))
Хубава неделя :)
Инче, добре е да има човек в хладилника си торта :)
ОтговорИзтриванеСлънчева и спокойна неделя!
"ПреглъШт":)))))
ОтговорИзтриванеЖелязна съм!!!Не можеш ме разколеба...нищо ,че изглежда страхотно!!!Тамън свалих 2кг...трябва още 2!!!:)))
Поздрави и целувки!;):D
Леле, че си жеУезна :)
ОтговорИзтриванеИ кога качи толкова, че сваляш ?!!!
Прегръдки и спокойна неделя:)
Дани, страхотна торта! Досега арония съм пробвала само на сок, но в твоя вариант звучи много интересно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
:))))Не съм качила,но нали трябва да съм зашеметяваща на плажа:шок:
ОтговорИзтриване:))))))):плез:
O,колко съм добре като не ходя на плаж :) плез :)))))))
ОтговорИзтриванеМира, и аз бях опитвала арония само на сок, но и в този вариант стана много добре, леко киселко :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева неделя!
Дани, харесва ми комбинацията с този блат. Тортата е обещаващо вкусна:)
ОтговорИзтриванеАрония и аз не съм опитвала, хубаво е, че е полезна, защото се намира лесно през лятото.
Лека нова седмица!
Диди, блата и на нас ни хареса :)
ОтговорИзтриванеИ като цяло комбинацията е много добра!
Поздрави и усмихната нова седмица!
Чудесна торта Дани , ще я пробвам и аз :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава нова седмица .
Тази филаделфия с Милка е просто неустоима :) И аз мислех да я включа в някой десерт, а след твоя опит, който изглежда повече от успешен, няма какво повече да отлагам.
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение, Дани!
Дани, страхотно ми звучи това твое съчетание - крем сирене и арония - мммм!!! Имам само сушени плодове от арония :) иначе веднага бих запретнала ръкави!!
ОтговорИзтриванеМина, радваш ме :)
ОтговорИзтриванеИначе знам че бързо запретваш ръкави и правиш такива вкуснотии!!!!
Ирка, много ме радва твоят коментар :)
ОтговорИзтриванеМилката е вкусна, но се отдалечава от вкуса на крем сирене :)
Иначе стана много вкусно!
Много хубава рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеОбичам такава комбинация, а с арония сигурно е страхотно.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубави пролетни дни и за теб!