7 май 2011 г.

Торта с крем сирене и желирана арония



Това е един малко модифициран вариант на тортата на Руми
.
Модифициран, защото имах една арония във фризера и ми се
искаше да я използвам.
А както знаете аронията е много тръпчива и кисела.
Не ме питайте защо я имам - смешна история.
Попитах в магазина какъв плод е и ми казаха, касис :)
А аз бях решила, че е американска боровинка, една такава едра, хубава....
И си купих.
Когато я опитах в къщи направих гримаса от киселото и тръпчивото
усещане.

Така я сложих за всеки случай във фризера.
Е, време беше да я използвам.

Преди това си бях харесала тази торта, защото обичам крем сирене ,основата е по-различна и не е като на чийзкейк, а и имах dulce de leche.


И така направих тортата с леки промени :



Подложка:

3 яйца
100 г захар + 2.с.л
65 г меко брашно
1 .ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. разтопено краве масло

Пълнеж:

3 опаковки крем сирене "Филаделфия"
50 г захар
3с.л. брашно
5 яйца
100 г заквасена сметана
200 г dulce de leche
ванилия

Приготвя се форма с падащо дъно 24 см /при мен 26 см/
Поставя се хартия на дъното и се намазняват страните с масло.
Отвън се обвива формата с няколко пласта алуминиево фолио,
за да не прониква вода при печенето.

Брашното се пресява с бакпулвера.
Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта.
Прибавят се ванилията, лимоновия сок и брашното.
Накрая се добавя маслото при непрекъснато бъркане с лъжица до пълно хомогенизиране.

В отделен съд се разбиват белтъците с 2 с.л. захар и 1-2 капки лимонов сок.
Добавят се много внимателно към горната смес  .
Изсипва се в готовата форма и се пече 10-12 минути при 180 градуса.

Изважда се и се оставя да се охлади.

През това време се приготвя плънката.

Трябва да уточня, че аз имах 2 опаковки от Милка Филаделфия и една 
обикновена и затова използвах 50 г захар.
Изключих, че в оригинала се използват 5 опаковки и не намалих яйцата.
Но това не се отрази на изпичането.

Крем сиренето се разбива със захарта и брашното.
Добава се ванилия.
В отделен съд леко се разбиват яйцата.
Прибавят се към сиренената смес.

В отделен съд се изсипва карамелизираното мляко .
Към него се добавя 1/4 от сиренената смес.
Изсипва се върху блата.
Отгоре се изсипва останалата смес от сиренето.
Според мен можех да смеся всичко едновременно..

Тортата се пече като чийзкейк на водна баня -в по-голяма тава
се поставя гореща вода, в нея се поставя тортената форма с алуминиевото фолио
и се пече първо при 250 градуса 10 минути, а после при 140 градуса - 60 минути.
При разклащане по средата на формата сместа леко потреперва.
Изключва се фурната и се оставя съда още 1 час вътре.
След охлаждане на стайна температура се поставя за няколко часа в хладилник.

"Злополучната арония" поръсих със захар / на око/ и сварих на огъня като сладко.
Трябва да остане сосче.
1/2 пакетче желатин  се разтваря в малко вода да набъбне, разтапя се на водна баня, без да завира  желатина и се прибавя към плодовете.
Сместа се изсипва върху охладената торта и се оставя да се стегне.

Ами знаете какво следва - отрязвате си парченце и се наслаждавате на кремообразната структура и на плънката, и на основата.
А желираният плод е "черешката на тортата"

Добре е при разрязването ножът да е потопен в топла вода.
И да се избърсва след всяко нарязано парче!

Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. На това му се казва съвпадение. Точно спретнах аз една бисквитена торта с крем от извара, сметана и арония, тръшнах се на канапето с лаптопа за малко реанимация и какво да видя-явно не само аз днес съм на вълна "арония". Вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Mай не съм опитвала арония, но съм чела, че е много полезна. Това дава още един плюс на тази изключителна торта :)
    Поздрави Дани, и хубав остатък от уикенда!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, наистина е полезна :)
    Добре че ме подсети да пусна линк
    към Уикипедия :)
    Усмихната съботна вечер и слънчева неделя :)

    ОтговорИзтриване
  4. darkslayer, много се радвам :)
    А и хубаво кремче си направила!
    Вкусни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, много свежо ми звучи, а и изглежда също тъй добре :)

    Добре е, че все пак имам в хладилника торта :)))

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, добре е да има човек в хладилника си торта :)
    Слънчева и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. "ПреглъШт":)))))


    Желязна съм!!!Не можеш ме разколеба...нищо ,че изглежда страхотно!!!Тамън свалих 2кг...трябва още 2!!!:)))

    Поздрави и целувки!;):D

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, че си жеУезна :)
    И кога качи толкова, че сваляш ?!!!
    Прегръдки и спокойна неделя:)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, страхотна торта! Досега арония съм пробвала само на сок, но в твоя вариант звучи много интересно :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. :))))Не съм качила,но нали трябва да съм зашеметяваща на плажа:шок:
    :))))))):плез:

    ОтговорИзтриване
  11. O,колко съм добре като не ходя на плаж :) плез :)))))))

    ОтговорИзтриване
  12. Мира, и аз бях опитвала арония само на сок, но и в този вариант стана много добре, леко киселко :)
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, харесва ми комбинацията с този блат. Тортата е обещаващо вкусна:)
    Арония и аз не съм опитвала, хубаво е, че е полезна, защото се намира лесно през лятото.
    Лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, блата и на нас ни хареса :)
    И като цяло комбинацията е много добра!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна торта Дани , ще я пробвам и аз :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица .

    ОтговорИзтриване
  16. Тази филаделфия с Милка е просто неустоима :) И аз мислех да я включа в някой десерт, а след твоя опит, който изглежда повече от успешен, няма какво повече да отлагам.

    Много вкусно предложение, Дани!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, страхотно ми звучи това твое съчетание - крем сирене и арония - мммм!!! Имам само сушени плодове от арония :) иначе веднага бих запретнала ръкави!!

    ОтговорИзтриване
  18. Мина, радваш ме :)
    Иначе знам че бързо запретваш ръкави и правиш такива вкуснотии!!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Ирка, много ме радва твоят коментар :)
    Милката е вкусна, но се отдалечава от вкуса на крем сирене :)
    Иначе стана много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  20. Много хубава рецепта, Дани!
    Обичам такава комбинация, а с арония сигурно е страхотно.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Дианка :)
    Хубави пролетни дни и за теб!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации