13 февруари 2011 г.

Чийзкейк с тиква

Обичам чийзкейк във всичките му разновидности :
печен, с желатин, с плодове...
Правила съм и със сьомга :) 


Причината е, че обичам сладкиши със меко сирене, или извара.

В повечето рецепти сладкишът се прави с джинджифилови бисквити.
 А те от своя страна се правят с меласа :)

Тези дни имах възможност да си купя био меласа :)

И решението беше взето:

първо приготвям бисквити,
след това - чийзкейк.
И то с тиква!

Рецепти за бисквити в нета има много .
Но ме плени рецептата, в която няма мазнина, 
а се добавя ябълково пюре.
Оригиналът е на Дейвид Лебовиц .

Получават се леки, ароматни, леко дъвчащи бисквити...


2 1/4 ч.ч. /315 г /брашно
1/3 ч.ч. меласа /може да се замести с мед/
1/2 ч.ч. захар Мусковадо, натъпкана добре
75 г /при мен 150 г / ябълково пюре
2 големи белтъка на стайна температура
1ч.л. сода бикарбонат

2 1/2/ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сух джинджифил
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. сол
50 г захаросан джинджифил

отделно 100 г захар с щипка канела за овалване

Започнете с приготвянето на ябълковото пюре:

2 настъргани ябълки, поръсени с малко канела и 2 с.л. вода се слагат на котлона
и се кипват.
Намаляме котлона и оставяме да къкри до получаване на гъсто пюре.



За захаросания джинджифил се нарязват на ситно :
40 г стафиди
и се смесват с 1о г прясно настърган джинджифил.
Аз ги пасирах с пасатора.
Оказа се трудничко, но се получава една много лепнеща маса, страшно вкусна.

В купа се смесват брашното, содата, подправките и солта.
В друга купа се смесват меласата, захарта и ябълковото пюре.
Разбъркайте с миксер за около 5 минути, добавете белтъците и хомогенизирайте.
Върху тази смес се пресява брашняната смес и се бърка на ниска скорост до пълното хомогенизиране.
Добавят се и стафидите със джинджифила и се разбърква добре.

Трябва да се изстуди много добре, за да се оформят лесно топчетата.
Аз държах цяла нощ в хладилник и можех да сложа за 10 минути във фризера, непосредствено преди работа.

От изстудената смес се взима с лъжичка /сладоледена / и се "цопват' буквално
в купичката със захарта и канелата.
Овалва се топчето добре с ръце/от захарта не лепне/, слага се върху хартия за печене,
с която сме покрили тавичката за печене и леко се сплесква.
Не се притеснявайте, че не става правилна форма.


Бисквитите се поставят на разстояние, защото се разливат при печенето и се 
получава кръгла форма.

Режим на печене :180 градуса.
Първите 5 минути се слага тавата най-долу,
следващите 10 -по средата.
При пипане в средата, трябва да е мека бисквитката, но да не лепне.
Имайте пред вид, че след изстиване още малко се втвърдяват.
Аз пекох малко повече, заради повечето ябълковото пюре.

До тук с бисквитките.


След като изстинаха смелих: 


2 ч.ч. бисквитки
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. джинджифил на прах
6 с.л. /85 г / разстопено масло
240 г сирене "Филаделфия"
3яйца леко разбити
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. пюре от тиква
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела


Тези продукти са за форма 22,5 см.
Моята е по-голяма и сложих 400 г сирене, 
100 г масло и увеличих количеството на бисквитките


Смлените бисквити се смесват с маслото, захарта и джинджифила
Пресоват се на дъното на форма с падащо дъно и се вдига от сместа и по стените поне на 2,5 см.
Изпича се за 5 минути при 180 градуса.

Яйцата се смесват със захарта,
пюрето от тиква, сиренето и подправките.
Изсипва се върху бисквитената смес.
Пече се при 180 градуса около 60-70 минути.
Отваря се врата на фурната, изчаква се поне 10 минути и се оставя за една нощ в хладилник.

За заливка приготвих карамелов сос.


Много ми хареса като идея и смятам да го използвам и в други случаи.

За приготвянето му ви трябват:

1 ч.ч. захар

6 с.л. масло/85г/
1/2 ч.ч. разбита сметана.


Трябва да имате пред вид, че притвянето му е бърз процес и всички продукти трябва да са готови.


Захарта се поставя в дълбок съд и започва да се разтопява при непрекъснато бъркане.
Когато заври, се намаля котлона, добавя се маслото и в момента, в който то започне да се стапя се добавя разбитата сметана.
Нивото на сместа се надига и за това се работи в дълбок съд.
Бърка се непрекъснато до получаване на гладка смес.
Оставя се да изстине и се съхранява в бурканче.
Затопля се леко преди употреба.



Снимката ми е със сироп от нар :)


Ами това е моята "одисея" с чийзкека и домашно приготвените джинджифилови бисквити.

Благодаря ви , че имахте търпение да прочетете до край :)


За това се почерпете и :

Да ви е сладко!!!

40 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Дани!
    Аз също много обичам чийзкейк, но не го приготвям, защото никой друг вкъщи не яде. :(
    Ех, само ще помечтая за едно такова хубаво парче...

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни предложения , Дани !
    И чийзкейка и бисквитките изглеждат мнооого вкусно ! Много хубави снимки !
    Сърдечни поздрави и успешна и усмихната нова седмица . :)

    ОтговорИзтриване
  3. Почерпвам се с удоволствие (с един от любимите ви сладкиши) :). Дани, чийзкейкът ти изглежда страхотно! И браво за ентусиазма за домашните бисквити! :)
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Превъзходен, Дани :) Доста трудоемко е когато и сам си приготвяш бисквитите, но си заслужава :)
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, друг път ще свирвам предварително да дойдеш :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, радвам се че обичаш чийзкейк :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Зори!
    Бисквитките правих единия ден, после
    чийзкейка се прави лесно!
    Той си е и лесен сладкиш знаеш
    и няма какво да се сбърка!
    Благодаря за мнението за снимките
    и хубава, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектен е, Дани! Възхищавам се на ентусиазма и търпението ти, аз не бих ги имала да приготвя и бисквитите сама!
    Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Сабина, благодаря за хубавите думи :)
    ПОздрави и усмихната, слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, днес сме на една и съща вълна :)
    А за бисквитките бях любопитна!
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, приеми и моите адмирации! Трудоемко, но определено си заслужава усилието :)
    Снимката с парченцето, полято със сироп от нар е страхотна!

    Спорна и много усмихната нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  12. Лелееее Дани,
    Нали знаеш колко обичаме чийзкейк вкъщи (а аз и тиква) и сега ми излизаш с това невероятно чудо тук! Че как ще спя аз тази вечер и къде утре ще търся био меласа питам те :)) И какво търпение имаш да почнеш направата чак от бисквитите, направо шапка ти свалям!
    Прегръдка и пожелание за хубава нова седмица с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  13. Тони, когато любопитството надделее,
    се хващаш и ги правиш :)
    Вземи си от парченцето!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, ако не можеш да спиш, отскочи до нас да хапнеш и ти дам меласа :)
    Прегръдки, усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  15. Привет и от мен, Дани :-)

    Рецептата ми допада - много обичам тиква :-P

    А снимката.. ах, чудна е! Страшно ми харесва - изключително вкусна, с едно такова леко закачливо, уютно и мило настроение.. Поздравления!

    Все така ведри и вкусни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Дими, много ме радва, че така си почувствала снимката :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Ехаа, чудесни предложения, Дани!
    Много апетини изглеждат, а и в снимките си задобряла :)

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  18. Ох,каква вкусотия,Дани! :)
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудна рецепта, Дани и аз много обичам чийзкейк. А бисквитите, ах бисквитите, поздравления за търпението сигурна съм че са били невероятни. Ароматна и усмихната седмица от мен.

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, чудесен е този чийзкейк и бисквитите! Много ме грабна първата снимка и тази с карамеления сос.
    Честит празник днес! И нека те опиянява и ти се услажна любовта на хората около теб! Поздрави и весело! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Ина :)
    И са вкусни!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Вкусничко е, Краси :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Мира, благодаря за "опияняващите"
    поздравления :)
    Една прекрасна и усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. Надя, бисквитките не са никак трудоемки!
    Усмихната и успешна седмица за теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, при теб пак е невероятно вкусно!! И си признавам, че в бисквитките ти ми остана ума!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Уау, Мина, вземи си ума, че ще ти трябва :)
    Радвам се, че ти харесват!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, и аз обожавам чийзкейка във всичките му разновидности. Много труд си положила за твоя и съм сигурна, че си е заслужавало. Прекрасни снимки
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, радва ме твоето одобрение:)
    Поздрави и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. И аз съм голям фен на чийзкейковете, но никога не съм се решавала да си направя сама бисквитите. Четейки рецептата почти усетих вкуса на този прекрасен десерт - тиква и джинджифил си е класика, но поднесена по този начин със сигурност е неустоима!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти, Ирка :)
    Комбинацията наистина е много вкусна, но най ми хареса вкуса на "захаросания" джинджифил!

    ОтговорИзтриване
  31. Дани, страшен чийзкейк! Аз съм почитател на такъв тип десерти:)

    ОтговорИзтриване
  32. Дани,
    твоята "одисея' ме впечатли и очарова. Като започна от ароматните бисквитки, страхотния чийзкейк /и аз правих/ и карамеления сос. Много труд и старание, но резултатът е повече от великолепен!
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря, Дианка :)
    Не се съмнявам за вкуса и вида на твоя чийзкейк!
    Прегръдки и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  34. Дани, чудя се кое повече ми харесва - соса или самия чийзкейк.
    Май бих ги предпочела заедно, и двете :)
    Много хубаво представяне!
    Поздрави сърдечни и лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  35. Пепи, не се чуди, а опитай и двете :)
    Поздрави и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
  36. Чийзкейк с тиква... това трябва да е удивително! Особено с този набор от съставки! Супер идея и изпълнение, Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. TiKi, благодаря ти !
      И добре дошла при мен!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации