Така попаднах на този хляб.
Днес го направих и така добре се получи на вид / и аромат/
Още е топъл и не съм го разрязала, но ви давам рецептата:
4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сусамови семена
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
1 1/2 ч.ч топла вода
5 с.л. сусамов тахан
В голяма купа се смесват сухите съставки, добавят се водата и тахана и се омесва тесто.
Тестото е меко на консистенция, но не лепне.
Покрива се и се оставя да удвои обема си.
Отново се премесва.
Придава му се кръгла форма.
Поставя се в тавичка, покрита с хартия за печене и си оформяте хляба.
Аз оформих две хлебчета, с остър нож направих два разреза и ги оставих още 30 минути да втасат.
През това време се загрява фурната до 180 градуса и се пекат 30 минути.
Изваждат се и е охлаждат на решетка.
Ухае на тахан.
И какво е един хляб без нещо за намазване :))
Направих млечния деликатес на Пепчо, като добавих счукан чесън и няколко маслини, които пасирах с катъка.
Е, и какво си мислите че се получи?!
Ами едни вкуснотийки, които с хубави доматки а и защо не едно студено айрянче...
Ама какво ви обяснявам : усещам, че нямате търпение да го опитате.
Ами..опитайте...
Това е снимка на филийките.
Получи се добре :)
А иначе "полегнала Тодора" изобщо не се вълнува от аромата на фурната :)
Дани, този хляб май не е за изпускане :) Запазвам си го за следващото месене :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен и приятна вечер!
Ах, Дани, какво хлебно изкушение си ни предложила. Забелязах аз тахана още в предишните ти рецепти. Записвам си, че и аз ползвам моя само за хумос, а тахана трябва да се използва. Много ми хареса и котката ти. Не се събужда, защото не готвиш риба. Веднъж като се бях разсеяла докато кипвах рибата на бившата ни сиамкка, тя си извади една риба сама от врящата вода... Въпрос на интереси. Тогава и мотивацията идва :). Поздрави и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванемного ме изкуши с този хляб.
Изглежда чудесно!
Представям си уханието, а в съчетание млечния деликатес -
сигурна вкусотия.
Хубава съботна вечер, за теб и чаровното котенце, така умилително "полегнало".
Зори, получи се много хубав хляб!
ОтговорИзтриванеЦелувки и усмихната неделя :)
Мира, моето коте не налита на риба :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеКотето като спи е умалително "полегнало", иначе съска малкия :)
Хубава неделя!
Чуден хляб! Много изкушаващ.
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата.
Благодаря!
Хубава неделя!
Страхотно изглежда хлебчето,Дани!
ОтговорИзтриванеИ Здравословно на всичкото отгоре...
Успешна и прохладна седмица ти желая!
Гениална идея! Много благодаря!Отдавна не купувам хляб, а меся разни видове сама, но не ми беше дошло наум да сложа тахан в тестото. Страхотно ароматно!Ако позволиш една идея- пробвай с ръжено брашно, разкошно става! Още веднъж, мерси за идеята!
ОтговорИзтриванеМилена,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти хареса!
Приемам всякакви идеи, така че ще опитам и твоята!
ПОздрави!
Дани, завърнах се!
ОтговорИзтриванеХлебчето изглежда чудесно!
Представям си какъв аромат се носи от него! Мого ми хареса идеята със сусам!
Поздрави и хубав летен ден!
Роси, радвам се че се завърна и ти допада моята идея за хляб :)
ОтговорИзтриванеИмам проблем с блога ти още преди да заминеш, но нямаш ел. адрес да ти пиша.Чакам дълго да се отвори и накрая остава бяла страница!
Не знам дали е само при мен!
Поздрави и хубав ден!
Дани, много интересно предложение! Аз много обичам сусам и непрекъснато експериментирам с него. В хляб не съм го слагала, но идеята много ми допада и ще я пробвам:)
ОтговорИзтриванеЛулу, радвам се, че ти хареса:)
ОтговорИзтриванеУтрепа ме с този сусамов тахан в хляба :)))
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно хлебчето и мога да си представя колко вкусно е било в комбинация с пепиния деликатес.
А тази "Тодора" май преди това добре се е натумбачила :))), щом толкова спокойно си се излежава
Много усмихната и вкусна вечер, Дани :)
Ина, "Тодора" и сега се е натумбачила
ОтговорИзтриванеи кротува, а другото в комбинация с деликатеса стана вкусно!!!
Все така хубаво лято!
Дани, е как да не спи Тодора, ти хляб печеш, не рибка :)
ОтговорИзтриванеАма пък колко е пухкав хляба!
Нямам време да меся хляб...за съжаление. Или го правя в събота и неделя. Но сусам и сусамов тахан обожавам, ще направя при първа възможност.
Пепче, тя Тодора и по рибка не си пада;яде суха храна :)
ОтговорИзтриванеА за месене и аз нямам време, но в събота и неделя/като се захлади/ ще се жертвам !