11 април 2010 г.

Пиле със суфле от лапад и още ...откровения

Мислех си за нещо с лапад през седмицата / след тези обилни похапвания по празниците/
Първо си мислех за суфле, но после реших към това да прибавя и пилешко и се получи нещо много приятно!

Като казвам "суфле" може би някой няма да го приеме, защото нямам специален съд за суфле,

но иначе го правя, според мен , по класическата рецепта за суфле.

Ако искате да го опитате са ви необходими:
Пилешко месо / при мен долни бутчета - сварени и обезкостени/
30-40 г масло за задушаване
лапад / при мен 4 връзки/
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
30 г масло
3 с.л. брашно
300 мл от пилешкия бульон
3 яйца, разделени
1 ч.л. песто,
или пресен джоджен
сол
ч.пипер, или бял

Очистеният и нарязан лапад се задушава заедно с нарязаните лук и чесън с в маслото до омекване.
Пилешкото месо е сварено предварително и нарязано.
Приготвя се бешамел от маслото, брашното и бульона, добавят се един по еди жълтъците, при непрекъснато бъркане.
Смесват се в съда, в който ще се пече.
Добавя се пестото, или нарязания на ситно джоджен.
Разбитите на сняг белтъци, се добавят много вниматело към сместта и се разбъркват.
Поставя се в предварително загрята фурна и се пече /знаете, че надига като кекс и за това белтъците се разбъркват внимателно/.

Похапва се с удоволствие.

Аз избрах  да му правят компания -пресен чесън и многозърнест хляб, който правих в машина.

Стана много вкусно и смятам, че и на вас ще ви хареса.


И тук е мястото да добавя някои
 неща за себе си, за да отговора на поканите на Мира и Ирина

От известно време се отправят покани към всеки от нас да разкрие /малко или повече себе си в по-различна светлина от тази свързана в случая с рецепти/

Трябва да ви споделя 10 неща, които ме правят щастлива.
Да ви кажа 5 неща, които не знаете за мен
Да посоча линкове към 5 сайта /т. е. да хвърля ръкавицата към някои от вас, за да разкажат за себе си/

За мен щастието е относително понятие.
Това е нещо, което те кара да се чувстваш жив, на мига, когато забравяш проблемите си, когато си удовлетворен от себе си; с две думи, когато попадаш в друго измерение:)))

Естествено, че си щастлив, когато обичаните от теб хора се чувстват добре,
и е естествено това са най-близките ти - семейството.
Животът ми така се разви, че за мен хората, заради които съм живяла и живея, на които давам това на което съм способна, са децата на моята сестра, моите племеници.
Животът ми, откакто са се родили се ръководи от това да им дам цялата си обич, да ги насърчавам, подкрепям, възпитавам според това, което са ме учили моите родители/макар, че то не винаги е подходящо за днешно време/
Радвам се, че те израстнаха много стойностни, добри деца, с добро образование и реализация, и нито за миг не съжалявам за направеното.
Те го оценяват и уважават.
Имах прекрасната възможност да живея за себе си, като егоист.

Но по моите представи, когато се обърна назад, няма да видя нищо съществено!
А сега се оглеждам в очите на малкия сладур на племеницата ми, за който не съм предполагала, че така ще обърне живота ми, че ще забрявам всичките си проблеми, когато те прегърне и извика : "Много те обичам ", когато си тръгва.

Всичко останало, което ме прави щастлива са отделни мигове, които са свързани с моменти, които те карат да се "кефиш" - музика, филм, хубава книга, прекрасен стих, в който се оглеждаш,
цъфналото цвете през пролетта, залезът, приятна вечер с приятели, с които имаш общи интереси, опитвайки вкусна храна и отпивайки чаша хубаво вино...
Не на последно място е общуването с вас чрез този блог, където съм далеч от мисълтта  да ви "шашна" с висша кулинария.
Но да видя, че вие сте отделили време да прочетете и отговорите на написаното ми доставя невероятно удоволствие :))

Толкова много дребни неща ни карат да се почустваме различно и да искаме мигът да не свърши!

Това, което не знаете за мен /понякога и аз не знам добре себе си/ :

-Свирила съм професионално 8 години на пиано, което породи любовта ми към класическата музика.
- Обичам да плета на две куки .
- Обичам да разглеждам списания за вътрешно обзавеждане /и си мисля, че щеше да е прекрасно да се занимавам с това/
- Голям инат съм, но дано да е градивен /да съм упорита в постигането на нещо позитивно/
С годините усещам, че ставам по- остъпчива, уважавам чуждото мнение и постижения/
-Имам добро чувство за хумор / някои са го усетили/, но понеже не се познаваме добре понякога в коментарите си съм по-предпазлива.

Не съм предполагала, че мога да напиша толкова неща - не съм от приказливите.
Е, това е една част от мен...



Тук е мястото да отправя покана /да хвърля ръкавица/ към:

Зори
Диани
Мария
Ondine
La Martinia / на която съм обещала да напиша нещо и не съм забравила/
Даниела

Старая се да  не повтарям имена, които са поканени, за да се поканят повече хора.

Очаквам споделеното от вас...

37 коментара:

  1. Обичам всякакви зелении :) И харесвам рецептата ти :)
    Благодаря, че сподели толкова неща за себе си. Така те чувствам още по-близка :)
    Приемам "ръкавицата" /която имам вече и от Ина :)/. Ще трябва и аз да разкажа скоро :)
    Целувки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много пролетна и вкусна рецепта. Ето какво ще бъде следващото, което ще поставя на масата за хранене вкъщи.
    Малкият е страшно лъчезарно дете и с право изрича онези три думички, които те карат да забравиш проблемите.

    Прeгръщам те: Ина :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, радваш ме много с коментара :))
    А и с това, че приемаш "ръкавицата"
    Целувки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Инче,радвам се, че ти допада рецептата и ще чакам отзиви!
    Благодаря за думите за малкия и си представям, ако се съберат с твоя - каква игра ще падне!!!
    Сърдечни прегръдки :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    харесвам такива рецепти - леки, свежи и пролетно ароматни. Благодаря!

    И благодаря за споделеното. Желая здраве -
    на теб и малкия сладур, на твоите приятели и близки. Да те радват, вдъхновяват и правят щастлива! И още - много усмихнати моменти, за които да ни разказваш.

    Отново благодаря - за подадената "ръкавица". Ще се постарая и аз.
    Прегръдка, хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво споделяне, Дани. Племенницата и детето й са прекрасни наистина. И моят племенник ме радва много. Обичта е най-важна, наистина. Поздрави :).

    ОтговорИзтриване
  7. Диани,
    радвам се, че ти допада рецептата!

    Благодаря за всичко пожелано за мен и семейството ми.
    Радвам се, че приемаш поканата :)

    Прекрасна нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира,благодаря сърдечно за поздравите и за оценката за обичта, която човек дава и получава :)
    Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, обожавам и лапад и пиле и тази комбинация много, много ми хареса! Хубаво е, че тепърва ще има още доста лапад и време, да опитам.

    И малчо и племенницата ти са много лъзерани, как да не зарадва такова заявление колко те обича :)
    Да са живи и здрави и те, а миговете на щастие да се увеличават с всеки изминал ден.

    Хм, интересно става с музиката. Оказва се, че голяма част от блогърките, които ви чета сте свирили класическа музика.
    Поздравления!
    Аз съм от слушателите, много ме разтоварва тази музика.

    И хубава, слънчева седмица за тебч :)

    ОтговорИзтриване
  10. Имам лапад в хладилника и се чудех как да го приготвя. Много го обичаме с ориз, но исках да е нещо по-различно и ето - ти го предлагаш, Дани :)

    Докато четях споделеното от теб, пред очите ми беше една моя приятелка. Даже днес пихме кафе два часа и половина и си говорихме сладко-сладко. Все едно четях за нейния живот.

    Прегръщам те и ти желая всичко най-добро и още много пъти да чуваш тези три толкова желани от всеки човек думички :-)
    Целувки и за малкия чаровник.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Пепи!
    Лапад от тук нататък колкото искаш!
    Всичко, което пишеш е толкова радващо и позитивно!
    А музика ще слушаме заедно:)

    Слъчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Тони, ще се радвам, ако ти хареса така приготвеното от мен, пиле.
    Благодаря за прекрасните пожелания и целувки!
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздрави, Дани, вкусно предложение!

    8 години зад клавишите ? :)))
    Животът е прекрасен и непредвидим !

    Хубава вечер от мен !

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Самодивке:)
    8 години уроци и солфеж :-)))
    Усмихната седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, прекрасна пролетна рецепта! Благодаря за номинацията
    Пожелавам ти много щастливи мигове с любимите ти хора! Целувки за малкия чаровник!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, благодаря за хубавите пожелания!
    Целувките непременно ще предам:)
    Радвам се, че рецептата ти харесва.
    Лека и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, благодаря ти за споделеното - беше ми интересно да науча повече за теб!

    Чудесна и вкусна рецепта!

    Усмихната и прекрасна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. Ммммм..обожавам зеленийките и аз.Тва лапад, спанак , пък и в комбинация с пиленце-охааа:) И..зъболекар, кулинар, пиано..?! Невероятно хубаво е:) Благодаря Дани, че сподели, за да имам сега още по-голяма причина да те дебна покрай Сарата:))))))
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  19. Надявам се да се издебнем най-накрая, Ирони :))))))
    Крайно време е!!!
    Прегръдки и от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Ира, радвам се, че ти харесва рецептата!
    Успешно преместване и чакам рецепта от новата кухня!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Много интересна и пролетна рецепта, обещавам да я опитам :)
    Колкото до поканата, благодаря ти, но ще си помисля, не съм от хората дето говорят за себе си :)
    Целувки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Радвам се, Мими, че ти харесва рецептата:)
    Колкото до поканата - е въпрос на избор: просто казваш :аз съм Мария и ви обичам :)))
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  23. Дани,благодаря за споделеното!Тези блог-награди наистина помагат да се опознаем по-добре.
    В някои черти и вкусове си приличаме (включително и последната ти рецепта:).... всъщност няма някоя да не ми е харесала)...а и списанията за интериор пък съвсем в десетката:-)

    Много са сладки племенницата ти и малкия мъж!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря, Диди!
    И аз намирам общи неща, когато чета написаното.Виртуалното общуване наистина не ти дава възможност за опознаване и това е начинът да почустваш по-добре другия!

    Рецептата и на нас ни хареса!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани,започвам от края на твоя пост -
    приятно ми е да се запознаем!
    :-)

    Рецептата е много хубава заради бешамела с пилешкия бульон

    Ако смяташ да правиш Пастиера Наполетана - не ме чакай, защото не знам за кога ще стане.
    Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Дани, беше ми интересно да прочета повече за теб! Обич, обич и пак обич да има навсякъде край теб! И музика! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Райна,
    чакам да се запозная с теб!
    Хубава седмица!!

    ОтговорИзтриване
  28. Еви,
    благодаря за прекрасните ти пожелания!!

    Сърдечни прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Привет Дани, доидох да ти кажа, че имаш награда при мен... а се заплеснах пак да чета!

    Ще се върна пак по-късно да довърша четивато, сега трябва да приключа с мисия "награда"

    :–)

    Лека вечер, Дани!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря, Мария,
    аз вече я поставих в блога си :))

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за споделеното,Дани!
    Понякога не е лесно човек да разкрие себе си...
    При мен те чака още една награда...
    Какво да се прави,като си сред любимките ми... :-)
    Слънчев ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  32. Краси, радва ме, че се харесваме взаимно :))
    Благодаря за прекрасната награда!

    Сърдечни прегръдки от мен
    и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Дани, благодаря за наградата,имам и от други момичета и само отлагам, но утре обещавам да напиша нещо по въпроса:-) Много хубав и откровен пост, поздравления! Във всяко едно нещо има смисъл, стига да е позизтивно и от сърце! Здраве и късмет за теб и близките ти!
    А за материала - чакам с нетърпение :-)

    ОтговорИзтриване
  34. Мария, благодаря за сърдечните пожелания!

    ОтговорИзтриване
  35. Включила съм те в тази игра награда с малко закъснение, както виждам вече си писала. заповядай :) :)

    ОтговорИзтриване
  36. С други думи - много си готина.Прегръщам те от сърце.

    ОтговорИзтриване
  37. "Готина" съм, миличка!!!
    Прегръдки и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации