В Унгария това е най-популярната национална супа, наследство от номадските времена на маджарите. Супата се е приготвяла на полето в специален съд, наречен бограч, който се закачвал на верига и под него се пали огънят. Впоследствие тази гъста супа се доразвива с прибавянето на зеленчуци, а що се отнася до червения пипер или паприката, тя започва да се употребява в Унгария едва в края на XVII век.
До тук с историята :)
За днешното приготвяне са ви необходими:
Аз го сварих до полуготовност в тенджерата под налягане.
През това време се нарязват картофите, моркова и чушките.
Прехвърля се месото в обикновена тенджера, като месото е останало само на мазнина.
Добавят се картофите и леко се запържват в мазнината, преди да добавя вода, морковите, чушките и доматите.
Вари се до готовност.
В оригиналната рецепта се приготвят т.нар. чипетке/ csipetke /
и както се вижда от снимката ги направих.
Този размер е голям и ги накъсах допълнително.
Пуснах 2-3 да опитам, но не ми допаднаха и "класиката" се "провали".
Гулашът стана превъзходен.
Според унгарците маста и лютия червен пипер са много важни.
Аз сложих люто, защото обичам, но нямах мас.
Ако имате смятам, че ще се получи много добре.
От мен:добър апетит :)))
До тук с историята :)
За днешното приготвяне са ви необходими:
- 600-800 г обезкостено говеждо/телешко/от плешка
- 1 голяма глава лук
- 6 суп.л олио/ в оригинала -свинска мас/
- 2-3 картофа
- 1 морков
- 1 домат/ или от буркан, настъргани/
- 2 чушки
- 1/2 ч.л. кимион
- няколко скилидки чесън
- 1 1/2 ч.л. червен пипер /може и малко лют
- сол
Аз го сварих до полуготовност в тенджерата под налягане.
През това време се нарязват картофите, моркова и чушките.
Прехвърля се месото в обикновена тенджера, като месото е останало само на мазнина.
Добавят се картофите и леко се запържват в мазнината, преди да добавя вода, морковите, чушките и доматите.
Вари се до готовност.
В оригиналната рецепта се приготвят т.нар. чипетке/ csipetke /
- 80 г брашно
- 1 яйце
- сол
и както се вижда от снимката ги направих.
Този размер е голям и ги накъсах допълнително.
Пуснах 2-3 да опитам, но не ми допаднаха и "класиката" се "провали".
Гулашът стана превъзходен.
Според унгарците маста и лютия червен пипер са много важни.
Аз сложих люто, защото обичам, но нямах мас.
Ако имате смятам, че ще се получи много добре.
От мен:добър апетит :)))
Дани, това е едно от най-любимите ми ястия... днес направо улучи десетката. Честно да ти кажа, на всякъде в Унгария, къдет съм яла гулаш е бил различен, но винаги е бил божествен. В Сърбия, Словения и Австрия също го приготвят, но унгарците са ненадминати. Рецептата ти задължително ще се пробва, благодаря :) Поздрави и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Зори. В различните области на Унгария има различни съставки /гледах и Сегедски гулаш/, но тази ми е допаднала най-много:)) Ще се радвам да ви хареса.Топли прегръдки и слънчева седмица от мен:)
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеи аз обичам гулаш -
с ароматен червен пипер.
Твоят изглежда страхотно,
много хубава снимка.
Вкусна и приятна вечер, Диана
Благодаря, Диани :)Наистина червения пипер придава страхотен "чар" на гулаш-а :)Поздрави и от мен :)
ОтговорИзтриванеОх, и аз обичам гулаш, а голямата ми дъщеря пък съвсем го обожава...
ОтговорИзтриванеПоздрави и дано ви става по-топло вече!
Пепеляшка
Благодаря за топлото пожелание :)))
ОтговорИзтриванеКъм гулаша на Дани, мога да ви препоръчам унгарски крем от люти чушки с марката Koch, има го в МЕТРО и страхотен!
ОтговорИзтриванеДани, обожавам гулаш! Преди доста пътувах до Унгария и винаги щом отидех, задължително си поръчвах! Много се зарадвах на твоята рецепта и непременно ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мира, с този крем ще е страхотно /за любителите на люто/ Сега се сещам, че и в БИЛЛА има в бурканчета люта паста и мисля, че е унгарска. Хубава седмица :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даниелка :)Хубава седмица:)
ОтговорИзтриванеКаква подканяща и апетитна снимка!
ОтговорИзтриванеВземам си картофче, морковче и месце, Дани ;D Благодаря ти :)
Спорна и много усмихната нова седмица :-)
Благодаря, Тони, смятам, че ти се е усладило :)))Хубава седмица и на теб :))
ОтговорИзтриванеТолкова вкусно изглежда, направо ми потекоха лигите! :-)
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Дани!
Спорна и топла седмица! :-)
Радвам се,Ирина :) Успешна и за теб :)
ОтговорИзтриване