Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD.
Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо.
Може да ви се вижда странно присъствието на натурален шоколад в соса,
но повярвайте ми става безумно вкусно :)
Необходими продукти:
800 г крехко телешко месо, нарязано на парчета
1-1,5 ч. ч. телешки бульон
2/3 ч. ч. ароматно червено вино
3-4 с. л. смес от растителна
мазнина и масло
50 г натурален шоколад
1 глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан
2-3 скилидки чесън, нарязан
1/2 ч. ч. стафиди
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. индийско орехче
сос от нар на вкус
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
кедрови ядки за сервиране
Начин на приготвяне:
Мазнината се затопля и месото се прибавя на няколко порции – да се запечата и промени цвета си.
След това се сварява в тенджера под налягане почти до готовност.
Месото се отцежда, а в мазнината от запечатването се задушават лукът, морковът и чесънът.
Добавят се месото и червеното вино. Готви се няколко минути, за да се изпари виното. Добавят се бульонът, стафидите и всички подправки. Готви се до готовност на ястието.
Тук добавих сос от нар на вкус, за лека киселина.
В част от бульона се стопява шоколадът и се добавя към готовото ястие.
При сервиране се поръсва по желание с кедрови ядки и нарязан магданоз. Сервира се с картофено пюре или с печени картофи.
За печени картофи:
суровите картофите се слагат необелени в алуминиево фолио и се пекат до готовност. След това се обелват, издълбават се и във всеки картоф се поставя от сготвеното месо.
Вкусът на ястието е невероятна комбинация от на пръв поглед различни на вкус и несъвместими продукти.
Подправките го допълват чудесно!
Сервира се в компанията на ароматно червено вино.
Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо.
Може да ви се вижда странно присъствието на натурален шоколад в соса,
но повярвайте ми става безумно вкусно :)
Необходими продукти:
800 г крехко телешко месо, нарязано на парчета
1-1,5 ч. ч. телешки бульон
2/3 ч. ч. ароматно червено вино
3-4 с. л. смес от растителна
мазнина и масло
50 г натурален шоколад
1 глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан
2-3 скилидки чесън, нарязан
1/2 ч. ч. стафиди
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. индийско орехче
сос от нар на вкус
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
кедрови ядки за сервиране
Начин на приготвяне:
Мазнината се затопля и месото се прибавя на няколко порции – да се запечата и промени цвета си.
След това се сварява в тенджера под налягане почти до готовност.
Месото се отцежда, а в мазнината от запечатването се задушават лукът, морковът и чесънът.
Добавят се месото и червеното вино. Готви се няколко минути, за да се изпари виното. Добавят се бульонът, стафидите и всички подправки. Готви се до готовност на ястието.
Тук добавих сос от нар на вкус, за лека киселина.
В част от бульона се стопява шоколадът и се добавя към готовото ястие.
При сервиране се поръсва по желание с кедрови ядки и нарязан магданоз. Сервира се с картофено пюре или с печени картофи.
За печени картофи:
суровите картофите се слагат необелени в алуминиево фолио и се пекат до готовност. След това се обелват, издълбават се и във всеки картоф се поставя от сготвеното месо.
Вкусът на ястието е невероятна комбинация от на пръв поглед различни на вкус и несъвместими продукти.
Подправките го допълват чудесно!
Сервира се в компанията на ароматно червено вино.
Дани, като разлистих списанието и видях рецептата, веднага реших, че това си ти и не сбърках!
ОтговорИзтриванеСамо ти можеш да пишеш такива шоколадови приказки!
Игличе, радвам се, че съм разказвач на шоколадови приказки :)
ИзтриванеСтрахотна при това!
ИзтриванеИгличе, ще те черпя :)
ИзтриванеПреди много години /преди ерата на Интернет и на кулинарната мания/ една наша близка съвсем случайно беше открила за себе си, а и за нас страхотната комбинация телешко и шоколад, в последния момент се оказало, че няма натурално нишесте и използвала за соса за телешкото шоколадово такова. Съмнително е колко какао е съдържало нишестето, но вкуса беше необикновен, запомнящ се и просто превъзходен. Сигурна съм, че и твоето ястие е такова, Дани :*
ОтговорИзтриванеЗори :*
ИзтриванеТелешкото и шоколадът са много добра комбинация :)
Виждала съм няколко пъти вече рецепти на ястия с шоколад, но все още не съм се решила да пробвам. Някак докато чета, не мога да усетя с небцето си какъв ще е крайният вкус, макар това да ми се удава. Толкова обаче апетитно изглежда твоето телешко, Дани, че мисълта да го сготвя сериозно ми се загнезди в ума. :) Тази седмица кухнята ми май ще е ръководена от твоята диригентска палка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирме!
ИзтриванеНямам нищо против да съм диригент,
а ти ще свириш първа цигулка!
За мен сосът стана плътен, но вкусът не може да се опише :)
Зависи и от виното!
Прегръдки!
Удоволствието е изцяло мое, Дани и гарантирано! Вярвам ти напълно! :)
ИзтриванеХубава седмица ти желая!
Прегръдки!
Необичайна комбинация, която след такова апетитно поднасяне трябва да се пробва! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Дани!
Благодаря ти, Инче!
ИзтриванеЩе чакам да опиташ!
Прегръдки!
Интересно предложение, Дани! Не съм опитвала месо с шоколад и сигурно съм изпуснала много. А щом е и натурален, ни най - малко ще вреди на здравето! Изглежда изкушаващо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеАз споделям максимата, че нищо в умерени количества не е вредно :)
Хубава седмица от мен!
Невероятна комбинация, Дани! Изглежда превъзходно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеЕхааа, чудно звучи и изглежда, Дани! напълно по мой вкус.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Марийче, радвам се че улучвам вкуса :)
ИзтриванеУсмивки от морето!
Шоколадова магьосница си ти. Страхотна гозба, Дани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеУникална рецепта!Поздравления! Звучи и изглежда страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, това ще го пробвам.
ОтговорИзтриване