13 юли 2013 г.

РАЗМИСЛИ ЗА ЕДИН СОС

Всичко започна с едни миди.

Поръчахме ги в заведение със сос Алфредо.

В първия момент не се сетих, че става въпрос за същия сос,

който най-често "придружава" фетучините.
Когато ни донесоха мидите, разтворени предизвикателно, с черупките,
сос не се виждаше :(


След като ги опитахме и "поразровихме" в дълбоката чиния, го видяхме.
Взехме по една мидена черупка и се започна....

Поокапахте ли се ?
О, съжалявам!
Трябваше в началото да предупредя, че този пост се чете с лигавче :)
Но покапването си струва, повярвайте ми!

Какво е "Алфредо сос" за тези, които не знаят!
Един кремообразен, богат на вкусове сос, който се прави 

с много малко съставки.
Създаден в Рим през 192о г. от един ресторантьор Alfredo di Lello.
Неговата запазена марка  "Fettuccine Alfredo", съдържа топли 

фетучини, залети със сос от масло, сметана и Пармезан, обилно поръсени 
с черен пипер, който спомага да се запали  усещането за цялото богатство
на вкусове.

Днес ще си позволя да ви го напомня, като при мен е допълнен с две други съставки.
Количеството на съставките е ориентировъчно.
Искам да подчертая, че сосът се прави със сметана, не с прясно мляко, или half and half.

60g масло

1 ч.ч. сметана
1/2 - 1  ч.ч. прясно настърган Пармезан
2  жълтъка
кората на един лимон

пресен лимонов сок, на вкус

Приготвянето е лесно :

Към разтопеното масло, се добавя сметаната, хомогенизират се, добавят се жълтъците

и се готвят са 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се Пармезана, лимоновата кора и сок.
Ако го сервирате с паста, тя трябва да е сварена.
Поставяте я  в купа и я заливате с готовия сос.
При сервиране поръсвате обилно с черен пипер.

Пармезанът може да не се смесва, а да се поръси обилно върху пастата
И да се залее с топлия сос.




Ухае чудесно!
Докато чакате малко да се охлади си слагате лигавче :)
И...нападате!

Към тази паста имах едно прекрасно пилешко, но за него друг път!
И да не забравите да ми кажете как ви се е харесало.
Вече разбрахте, че ако имате миди....заливате ги след сваряване и другото

го знаете :)

Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Дани, това е страхотна вкусотия :)
    Нямам миди :(
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, чакам те в Бургас!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Покапах се не, ами направо вече си представям как го правя! Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,предполагам, че вече си го опитала :)

      Изтриване
  3. Дани, прекрасен е сосът, толкова богат вкус, наистина е страхотно ястието с него.
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Ще чакам да го опиташ!
      Поздрави и чудесно лято!

      Изтриване
  4. Дани, Дани, не само се покапах ами направо се олях:) Ни миди имам ни сос, ни фетучини... а ми се иска да имам едно огромно плато от тази вкусотия! Страхотна рецепта, мила! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, струва си да имаш едно голямо плато с тази вкусотия :)
      Ще се радвам да го приготвиш!
      Прегръдка и слънчева седмица!

      Изтриване
  5. Да, почти се покапах, Дани...
    харесвам този вкус, чудесна идея с миди, но и с паста изглежда страхотно.
    Очаквам повече и за пилешкото,
    а сега много усмихната и хубава лятна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, пожелавам ти в най-скоро време да
      го опиташ с миди!
      Най-лесно ще е да ми дойдеш на гости!
      Прегръдка и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Хубаво предупреди в началото за лигавчето, защото иначе щях да се покапя :))
    Чуден сос, бързо ще си поправя пропуска, че още не съм го опитвала. С мидите ще да е фантастично, Дани!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мария :)
      Ще чакам да се насладиш на соса!
      Прегръдка и поздрави от морето!

      Изтриване
  7. А,не!Нямам време за никакви лигави,Дани,нападам веднага!
    Пастата е просто невероятна и си записвам за направа в най-кратък срок,благодаря ти,мила!
    Абе тук изкушенията са винаги гарантирани!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, накапването си струва!
      Ще чакам да се насладиш!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Обичам рецепти с история, Дани и ми беше интересно да прочета тази. Аз също много обичам паста със сметанов сос и пармезан, но жълтъци не бях слагала.Ще го изпробвам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ще се радвам, ако ти хареса !
      Хубава седмица!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации