3 юни 2012 г.

СВИНСКО В ДОБРА КОМБИНАЦИЯ



Първо да ви доставя малко цветно удоволствие след тези облачни и дъждовни дни












Навън вече силно ухае на море :)
В Бургас дори имаше заря за официалното откриване на летния сезон!



Така че сте добре  дошли на морския бряг :)


Всички знаете, че обичам различни дипове и голяма част са с участието на нахут

и тахан.
Днес реших да ги използвам в различни ястия, но пак ги сервирах заедно.

Другата ми слабост от доста време е пестото от различни оновни продукти :
харесваме го от босилек, рукола, магданоз, пресен лук...
Предстои да опитам и нещо ново :)
Днес използвах песто от пресен лук и магданоз , в което освен основните

продукти - зехтин, чесън, ядки /в случая орехови/, лимонов сок и пармезан,
сложих малко мед, за да подтисна лютивината на лука, която малко ми дразни.
Пестото го слагам на салати, дори го използвах в соления вариант на "Cinnamon
pull apart bread"





И за да не ви стане скучно, преминавам към днешното предложение :

"Свинско с нахут,  тиквички и още доста продукти и подправки, сервирано със сос от кисело мляко, тахан и още нещо :)

Ако на някой му става течение от дългото заглавие, да затвори вратата :)
Ще ви напиша основните продукти и моите добавки:



700 г свинско месо, плешка или бут, нарязани
2 тиквички, нарязани на кубчета
1-2 моркова
3-4 стръка пресен лук, нарязан
3-4 скилидки чесън
1 консерва нахут
масло и олио от гроздови семки за задушаване

ч.пипер или бял
1-2 ч.л. песто
настърган пресен джинджифил
кимион

щипка заатар
щипка сумак


За соса:

1 кофичка кисело мляко
2 с.л. тахан
2-3 счукани скилидки чесън
лимонов сок на вкус

зехтин
сумак, или прясна мента
Приготвянето е ясно:


В мазнината задушавате зеленчуците и овкусявате с подправките.
Готвите до готовност.
Накрая прибавяте нахута и лимоновия сок.
Изцедената течност от нахута използвам при варенето на зеленчуците.

Месото се задушава за 1-2 минути в мазнината, 

прехвърля се  в тенджера под налягане, добавя се малко вода и един бульон и се сварява до готовност.

За соса се счукват скилидките чесън с малко сол и олио, за да станат
на кашичка, добавят се към млякото и тахана и се разбъркват добре.
Добавят се зехтина и лимоновия сок.
Поръсват се със сумак, или мента.





Вече е крайно време да седнем на масата и да сервираме :)
И да не забравим изстуденото вино, или бира :)
Казвам ви наздраве и да ви е сладко!!!!!!

На едната снимка има и пресен чесън.
Искам да ви напомня за вкусния маринован чесън, който правих миналата година по идея на Пепчо.
Сега е момента да го направим, защото на пазара има и зелени джанки!

38 коментара:

  1. Ох ,от къде да започна ....айде първо да ви честитя летния сезон :)...и при нас вече кипи с пълна сила ....после : за пестото ...и аз го харесвам много и в най -различни комбинации ,Дани ,а наскоро прочетох една рецепта за песто с цветове от тиквички ...дано открия списанието ,че не си забелязах веднага ,а да преровя 300 списания нямам време сега:)).....нахута ми е любима храна ,виж тахан няма тук ....ама може и да има ,просто не съм търсила :).....А киселия чесън е мечта ! Свинското наистина е в добра комбинация и ти благодаря за хубавата рецепта ,Дани ! То аз докато напиша коментара стана време за следобеден аператив така ,че Наздраве с едно студено мартини ! Хубав неделен следобед !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, наздраве :)
      А пестото знаеш се прави с едни и същи съставки
      плюс основната!
      Хубава неделя!
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Няма да затварям вратата, ами ще я отворя.Толкова е сладко това, което пишеш! А зарята е страхотна! Дани, тази орхидея твоя ли е?Завидях много,да знаеш!

      Изтриване
    3. Йоли, вратата е винаги широко отворена за теб :)
      За съжаление орхидеята е от цветната изложба в Бургас!
      Аз имам доста орхидеи, но само една е цъфнала в момента!
      Прегръдка, миличка!

      Изтриване
  2. Дани всичко е вкусно при теб.Песто не съм правила,но е време ,че голяма мода е това песто.Виж,маринован чесън си правя и само аз си го ям-ама пък е вкусен...Честито за новия сезон и заря са ви направили-кой е като вас?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, пестото е вкусно нещо :)
      И кой като нас, наистина с този открит сезон!
      Взимай банския!
      Хубава вечер и за теб!

      Изтриване
  3. Дани, цялата тази работа води до сериозна злоупотреба с храна, струва ми се :)
    Искам по много от всичко :)
    Много хубави снимки!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, вземи си от всичко!
      Благодаря за снимките!
      Прегръдка и спокойна нова седмица!

      Изтриване
  4. Дани, да ви е честит сезона! А тук е толкова вкусно, че мисля да затворя вратата и да си хапна всичко сама:):):), не ми е течение от дългото заглавие, само дето стомаха ми засвири концерт от него:):):). Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, взимай банския!
      И затвори спокойно вратата, за да не те смущава никой, докато похапваш!
      Благодаря за страхотния коментар и прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. ДАНИ, обичам Бургас и бургазлии ейййй.... много красота, много апетитни вкусотии си ни поднесла пак.
    Песто и аз ще направя то се е видяло че няма да ми се размине след тази гледка тук:)))
    Маринованият чесън от години си го правя и съпруга ми го обожава.
    А ястието ти е неустоимо!
    Прегръдки за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, радвам се че ни харесваш :)
      Хубави хора сме!
      И направи едно песто, за да се влюбиш в него!
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  6. На това му се казва "Очаквано добра комбинация!":) А снимките са прекрасни!И щом ни каниш на открит вече сезон, направо ти казвам, че на 17 този месец идвам за един ден на море! Имаме традиция всяка година най-добрият клас да награждаваме с един морски ден в Бургас:) Тази година е на 17! Чао и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се че ще дойдеш :)
      И да си поръчате хубаво време!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Дани, първо, блазе ви за сезона и за морето :). Второ, свинското е в страшно добра комбинация, не само добра :). Много ми хареса идеята за соления pull-apart bread, нали ще пуснеш рецептата?
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, радвам се че ти харесва свинското :)
      За соления вариант нямам специална рецепта, а го правих по рецепта за сладкия,
      но сложих малко захар в тестото, а в плънката - песто, масло и сирене :)
      Прегръдка и слънчева нова седмица!

      Изтриване
  8. Дани,пак си отрупала трапезата празнично и всичко ми харесва!
    Особено хлебчето,което и аз правих с песто ,но Дженовезе.
    Пожелавам ти много усмихната седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миличка, хубаво е когато ми харесваш предложението!
      И соленкото сигурно става много вкусно с Дженовезе-то :)
      Прегръдка и много слънчева седмица!

      Изтриване
  9. Колко красив е бил любимият ми Бургас с тази заря!
    И свинското с нахут е вкусно сигурна съм!
    А това нещичко със сложното име изглежда много изкусително!Цветята са прелест!
    Хубав ден и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, на това само името му е сложно :)
      Много сте явно любителите на Бургас!
      Прегръдка и слънчева седмица!

      Изтриване
  10. Щом е с месо, със сигурност ще е много вкусно ястието, Дани! Много ароматно, крехко и вкусно! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви!
      Сигурна съм че и постно ястието ще е вкусно!
      Прегръдка и от мен и много поводи за усмивки през седмицата!

      Изтриване
  11. Страхотни цветенца, Дани!
    И много красива заря сте имали :)
    Много интересна рецепта предлагаш, особено ми допада идеята за сосчето с тахан и кисело мляко - две любими мои неща.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сосчето е много вкусно и аз го правя и в други случаи!
      Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  12. Посрещна ни с цветя и заря и ни изпрати с чесън :)) Ама аз последния много го обичам, особено сега, когато не е нито съвсем млад, нито прекалено дърт :))
    Харесва ми всичко, ама нали съм си лакомничка :)) Еле, пък манджичката със свинското... тя най-много ми легна на сърце :)
    Прегръдки, морска сладкодумке :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавице, следващия път ще те посрещна с чесън....
      Манджичката е чудесна!
      Прегръдка и от мен, принцесо!

      Изтриване
  13. Дани, страшна вкусотия си сътворила! Аз от скоро открих нахута и до сега съм го ползвала само в салати, но ще пробвам и с месце :) Сърдечни поздрави!
    П.П. За откриването на сезона благородно завиждам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се ч ти допада!
      Нахутът го харесвам много, но за първи път го готвя в ястие!
      Обичам много хумус в различни варианти!
      А сезонът е открит и остава да извадиш банските!
      Прегръдка и слънчева седмица!

      Изтриване
  14. Дани, прекрасна рецепта! Въпреки, че от години съм зачертала свинското, не мога да не призная, че ми се прииска да си хапна от твоето. Много е изкушаващо. Но ти даваш вариант с пилешко, аз може би ще го направя с пуешко, но със сигурност пак ще е прекрасно. Също и песто и нахут и тахан и ох, ох, ох спирам, че огладнях по никое време. Ах, Дани каква изкусителка си ми ти.
    Честито за сезона, добре сте си вие, че си имате море, ние си нямаме, но затова пък съседите италианци имат и за нас. ;)))

    Прегръдки мила Дани и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа моя,
      с вкякакво месо можеш да го сготвиш.
      Аз бих го оставила и без месо, със спанак, лапад...
      А млякото е чудесно като добавка!
      За морето, Вени, може да отскачаш до италианците, а и нас да повикаш :)
      Прегръдка с пожелание за много поводи за усмивка!!!!

      Изтриване
  15. Наистина много добра комбинация, Дани!
    Откъдето и да я погледна, няма начин следващото прасенце да не използва точно тези съставки при приготвянето си;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, много ме зарадва :)
      И да ви е сладко, когато го приготвиш!
      Хубава сряда!

      Изтриване
  16. Пак ще се повторя - Много е хубаво при теб, Дани!
    И снимки, и идеи, и атмосфера - чудесен подбор!
    Голяма прегръдка за теб и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,за мен е удоволствие!
      Толкова се радвам, че всичко ти харесва!
      Сърдечна прегръдка, скъпа приятелко!

      Изтриване
  17. Много красива заря по случай новия сезон! Снимките с цветята са разкошни! И аз обичам различни видове зелено песто...
    Харесвам такива рецепти с разнообразие от продукти и цветове...
    Хубав петък от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти, Дени!
    Поздрави от морето и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасна комбинация миличка! Вкусно и красиво е всичко при теб, всеки път, като те посети човек, има по нещо и за очите и за стомахчетата, пък и за душата. Много ми е приятно и уютно.:-))
    Прегръдки, миличка и усмихнати юнски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа моя, радвам се че си намерила и за стомахчето, и за душата!
      Прегръдки и много спокойни и радостни дни!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации