8 януари 2012 г.

ЗА ЕДНА КЪСНА ПОЧЕРПКА, ИЛИ НА ГОСТИ НА "КУЛИНАРЕН ЕЛИКСИР"'

Еликсир-а е нещо, което те кара да се чувстваш сякаш летиш в облаците :)
Да се чувстваш по-жизнен, по-щастлив, по-уверен, по-значим :)
Такова усещане има човек, когато прочете коментара под публикацията си от Роси!
От него прелива жизнерадост, добронамереност, кара те да се чувстваш по-различен, сякаш си постигнал някакво съвършенство в направеното!

Имаш усещането,  че срещу написаното стои изключително добър, мил човек, готов винаги да ти помогне, усмихнат и за мен, съхранил детското в себе си!
Това е "Еликсир"-чето!

От тази мила дама, получих покана в навечерието на моя имен ден да гостувам  в нейния блог!
Изключено  бе да откажа, защото много я уважавам!
Но поради независещи от нас обстоятелства, публикацията не можа да се осъществи в същия ден.
И като добавим, че за мен това е един много емоционален ден, изкаран в по-голямата си част с телефон в едната ръка ми беше много трудно да се подготвя.
Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха по телефона, с имейл, или във Фейсбук!
Благодаря ви много!
Направихте празника ми още по-хубав и ме накарахте да се почувствам по-значима!
Чудесни сте! 






За това реших, че ще анонсирам много кратко част от менюто си за деня, а ще ви почерпя с нещо вкусно и не толкова претенциозно!

Основната част от менюто ми беше печена пуйка, с гарнитура от ориз, от дреболиите, гъби и стафиди.
Другата ми гарнитура беше  пюре от картофи и целина със синьо сирене и карамелизиран лук с деглазирани с бяло вино, гъби!
Невероятно ароматно се получи.!
Използвах чудесната марината на Лулу, с портокалов сок и стана много ароматно!
Ако трябва да кажа с две думи колко време се пече тази "бяла птица" трябва да знаете, че са необходими 40 минути за 1/2 кг тегло.
В пюрето няма нищо различно в приготвянето.
За карамелизирането на лука знаете, че трябва да го задушите на много бавен огън и да добавите щипка кафява захар.
После добавяте 1 с.л. масло, гъбите и оставяте и те да се задушат и омекнат.
Накрая изсипвате 1/2 ч.ч. бяло вино и оставяте да се изпари.
Така гъбите стават изключително ароматни!

Десертът беше пълна импровизация на "Трюфел с крем сирене " като аз сложих за плънка сладко от зелени орехчета и при сервиране залях с меласа от нар!
Много се хареса на гостите ми, дори на мен ми идваше доста сладко!

Гвоздеят на вечерята беше разбития от сестра ми хайвер на който тя е невероятна майсторка и ...маринования чесън по рецепта на Пепчо :)





Сега вече идва ред на днешната почерпка.
Тя е много лесна и бърза, но за сметка на това невероятно вкусна!
Използва се един много шоколадов блат, а за крем използвах моята вкуснотия от дюли.




Оказа се, че тя издържа един месец в хладилника без промяна!



За блата ще ви трябват :

150 г черен шоколад
200 г масло
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца, разделени

Маслото, добре размекнато се разбива добре със захарта, добавят се жълтъците един по един и брашното.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес.
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят много внимателно.
Пече се в намаслена, кръгла форма с диаметър 20 см в предварително загрята фурна до 180 градуса.




След като изстине,  блата  се разрязва на две и се поставя крем.
После вече си знаете : отрязвате си парченце и се наслаждавате на божествения вкус на шоколада и леко накиселяващия ароматен крем!

Ако сте имали търпението да стигнете до края значи сте се почерпили за мое здраве!


Искам да използвам момента и да ви покажа един изключително красив и емоционален подарък, който ми донесе моя приятелка.


Един ръчно избродиран книгоразделител от нейната майка, която за съжаление  вече не е между живите.
Беше изключителен човек и голям майстор!
Насладете му се!
Румбо, много ти благодаря!

А на вас да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Дани, поздравления отново!
    Разкошно меню и рецепти, чудесни снимки и подаръци, топла и уютна атмосфера.
    Много се радвам, че започвам новата седмица именно с твоята публикация -
    написано сърдечно, позитивно и много зареждащо!
    Прекрасен тандем с Роси,
    благодаря ви за удоволствието!
    Топла прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Почерпихме се, Дани, благодаря ти :)
    Чудех се защо не почерпи на именния ден, а то - заговор сте правили с Еликсирчето :))
    Картофеното пюре с онези работи много ми хареса... от него ще си взема двойно :)
    Да сте живи и здрави и двечките, много добра компания сте за понеделнишкото кафе :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ихаааааа мДани,супер изглежда всичко не се и съмнявам,че е било вкусно!;)
    п.п.хм,защо като пиша ми излизат само символи,надявам се като постна,че ще са букви:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, и тук те поздравявам за имения ти ден, много здраве и щастие ти пожелавам! Всичко, което си приготвила е много вкусно и апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, чудеса си сътворила за празничната почерпка! Вкусно, ароматно и както винаги, поднесено с много любов! Здраве, дълголетие и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, благодаря за позитивния коментар!
    Радвам се че те заредих с хубава енергия!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, нали знаеш, че сме заговорнички :)
    Вземи си от пюренцето, а аз другия път ще си направя от твоя лук!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариянче, благодаря ти много!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Еви, благодаря за хубавите пожелания
    и за страхотната ти оценка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, поздравления за гостуването и страхотното меню, приготвено от теб!
    Още веднъж ти пожелавам много здраве и щастие!

    п.с. това красиво цвете от снимите как се отглежда? Подариха ми такова и не искам да го уморя :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, благодаря много!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Закъснели поздрави по случай именния ти ден, Дани! Много здраве и нестихващ ентисуазъм за нови кулинарни идеи ти пожелавам!
    Менюто е чудесно, особено в частта си с крема от дюли :-)!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дени, благодаря за хубавите пожелания!
    Сладкиша с дюли стана много вкусен и шоколадов, разбира се !

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, наминавам да те поздравя и при теб :) и да се насладя отново на изумителното меню, което си избрала!! Не знам на кое от предложенията ти по-напред да се спра :) ИСКАМ ВСИЧКО!!! Прекрасни рецепти, прекрасно подбрани и прекрасно приготвени - фантастична си!!! Щастливка е Еликсирчето да си има гостенка като теб :)

    Поздрави и прегръдки и за двечките!!!

    ОтговорИзтриване
  15. С много закъснение, с много извинения:
    Да ти е живо и здраво името, да си обичана, щастлива и късметлийка!
    Похапнах си от вкусната трапеза,която си приготвила при Роси.
    Ти си изненадата в деня ми и много харесвам идентичния ти стил, който те определя като единствена и неповторима сред фоодблогърите!
    Целувам те Дани и отново ти се извинявам за недопустимия пропуск!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит имен ден със закъснение, но с най-, най-добри пожелания!
    Колко много интересни кулинарни предложения!
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Мина,толкова суперлативи си написала за мен !!!!!
    Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Катенце,
    нали е от сърце :)
    Няма значение кога е!
    Много хубави думи казваш за мен!
    Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти много, Ели!
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, чудесно меню си приготвила, богато и разнообразно. Много добър тандем сте с Еликсирчето :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дани поздравления и тук
    всичко е страхотно и ще те държа под око :))
    поздрави и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти, Ани!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  23. miriams, ще се радвам да ме "държиш под око"
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, и свекърва ми е родом от Трън,-село Радово,но като дете е дошла с майка си в София-но си направиха вила там.Много е хубава природата и с удоволствие ходя когато имам време.Лятото там е рай....

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, Честит празник отново! Пожелавам ти здраве и щастие и много успехи!!! Идвам и тук да се почерпя:)! Прекрасно гостуване! Рецептите и ястията са много интересни и невероятно вкусни! Поздравявам те! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Живе, знам че е приказно там и се надявам в скоро време да се насладя :)

    ОтговорИзтриване
  27. Бонбонче, благодаря ти много!
    Радвам се че ти харесва!
    Прегръдки и от мен !

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, прекрасно меню! Не знам къде по-напред да гледам и да се любувам :) Честит Имен ден да патерици! Да ти е живо и здраво името! Прегръдки и хубав вечер!

    П.П. Не знам защо но пак спрях да получавам информация за актуални публикации на някои блогове...

    ОтговорИзтриване
  29. Габи, никога не е късно :)
    Благодаря ти за поздравленията!
    А това, което се случва в нет-а, понякога е необяснимо!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани,най-после сколасвам да вляза и тук да ти благодаря за отзивчивостта,с която се ангажира да си ми на гости,а менюто е толкова богато,вкусно и примамливо,че и аз не бих отказала да си вкуся от всичко!Подаръчето е затрогващо!
    Благодаря и на всички за хубавите поздрави към двете ни!
    И дано ме извиниш,че не успяхме да организираме нещата точно за празника ти!

    Сърдечни и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  31. Еликсирче, още веднъж ти благодаря за поканата и хубавите думи!
    Благодаря и на всички, които ни зарадваха с прекрасните коментари!
    Нищо друго няма значение@
    Сърдечни прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  32. Страхотна почерпка Дани! :))) Имаш награда при мен http://wp.me/pF8Y1-Ch

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации