Да се чувстваш по-жизнен, по-щастлив, по-уверен, по-значим :)
Такова усещане има човек, когато прочете коментара под публикацията си от Роси!
От него прелива жизнерадост, добронамереност, кара те да се чувстваш по-различен, сякаш си постигнал някакво съвършенство в направеното!
Имаш усещането, че срещу написаното стои изключително добър, мил човек, готов винаги да ти помогне, усмихнат и за мен, съхранил детското в себе си!
Това е "Еликсир"-чето!
Изключено бе да откажа, защото много я уважавам!Но поради независещи от нас обстоятелства, публикацията не можа да се осъществи в същия ден.
И като добавим, че за мен това е един много емоционален ден, изкаран в по-голямата си част с телефон в едната ръка ми беше много трудно да се подготвя.
Тук е мястото да благодаря на всички, които ме поздравиха по телефона, с имейл, или във Фейсбук!
Благодаря ви много!
Направихте празника ми още по-хубав и ме накарахте да се почувствам по-значима!
Чудесни сте!
За това реших, че ще анонсирам много кратко част от менюто си за деня, а ще ви почерпя с нещо вкусно и не толкова претенциозно!
Основната част от менюто ми беше печена пуйка, с гарнитура от ориз, от дреболиите, гъби и стафиди.
Другата ми гарнитура беше пюре от картофи и целина със синьо сирене и карамелизиран лук с деглазирани с бяло вино, гъби!
Невероятно ароматно се получи.!
Използвах чудесната марината на Лулу, с портокалов сок и стана много ароматно!
Ако трябва да кажа с две думи колко време се пече тази "бяла птица" трябва да знаете, че са необходими 40 минути за 1/2 кг тегло.
В пюрето няма нищо различно в приготвянето.
За карамелизирането на лука знаете, че трябва да го задушите на много бавен огън и да добавите щипка кафява захар.
После добавяте 1 с.л. масло, гъбите и оставяте и те да се задушат и омекнат.
Накрая изсипвате 1/2 ч.ч. бяло вино и оставяте да се изпари.
Така гъбите стават изключително ароматни!
Десертът беше пълна импровизация на "Трюфел с крем сирене " като аз сложих за плънка сладко от зелени орехчета и при сервиране залях с меласа от нар!
Много се хареса на гостите ми, дори на мен ми идваше доста сладко!
Гвоздеят на вечерята беше разбития от сестра ми хайвер на който тя е невероятна майсторка и ...маринования чесън по рецепта на Пепчо :)
Сега вече идва ред на днешната почерпка.
Тя е много лесна и бърза, но за сметка на това невероятно вкусна!
Използва се един много шоколадов блат, а за крем използвах моята вкуснотия от дюли.
Десертът беше пълна импровизация на "Трюфел с крем сирене " като аз сложих за плънка сладко от зелени орехчета и при сервиране залях с меласа от нар!
Много се хареса на гостите ми, дори на мен ми идваше доста сладко!
Гвоздеят на вечерята беше разбития от сестра ми хайвер на който тя е невероятна майсторка и ...маринования чесън по рецепта на Пепчо :)
Сега вече идва ред на днешната почерпка.
Тя е много лесна и бърза, но за сметка на това невероятно вкусна!
Използва се един много шоколадов блат, а за крем използвах моята вкуснотия от дюли.
Оказа се, че тя издържа един месец в хладилника без промяна!
За блата ще ви трябват :
150 г черен шоколад
200 г масло
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца, разделени
Маслото, добре размекнато се разбива добре със захарта, добавят се жълтъците един по един и брашното.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес.
Маслото, добре размекнато се разбива добре със захарта, добавят се жълтъците един по един и брашното.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес.
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят много внимателно.
Пече се в намаслена, кръгла форма с диаметър 20 см в предварително загрята фурна до 180 градуса.
Пече се в намаслена, кръгла форма с диаметър 20 см в предварително загрята фурна до 180 градуса.
След като изстине, блата се разрязва на две и се поставя крем.
После вече си знаете : отрязвате си парченце и се наслаждавате на божествения вкус на шоколада и леко накиселяващия ароматен крем!
Ако сте имали търпението да стигнете до края значи сте се почерпили за мое здраве!
Искам да използвам момента и да ви покажа един изключително красив и емоционален подарък, който ми донесе моя приятелка.
Един ръчно избродиран книгоразделител от нейната майка, която за съжаление вече не е между живите.
Беше изключителен човек и голям майстор!
Насладете му се!
Румбо, много ти благодаря!
А на вас да ви е сладко!
Дани, поздравления отново!
ОтговорИзтриванеРазкошно меню и рецепти, чудесни снимки и подаръци, топла и уютна атмосфера.
Много се радвам, че започвам новата седмица именно с твоята публикация -
написано сърдечно, позитивно и много зареждащо!
Прекрасен тандем с Роси,
благодаря ви за удоволствието!
Топла прегръдка и много усмивки, Диана
Почерпихме се, Дани, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеЧудех се защо не почерпи на именния ден, а то - заговор сте правили с Еликсирчето :))
Картофеното пюре с онези работи много ми хареса... от него ще си взема двойно :)
Да сте живи и здрави и двечките, много добра компания сте за понеделнишкото кафе :))
Ихаааааа мДани,супер изглежда всичко не се и съмнявам,че е било вкусно!;)
ОтговорИзтриванеп.п.хм,защо като пиша ми излизат само символи,надявам се като постна,че ще са букви:))))
Дани, и тук те поздравявам за имения ти ден, много здраве и щастие ти пожелавам! Всичко, което си приготвила е много вкусно и апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, чудеса си сътворила за празничната почерпка! Вкусно, ароматно и както винаги, поднесено с много любов! Здраве, дълголетие и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)
ОтговорИзтриванеДианка, благодаря за позитивния коментар!
ОтговорИзтриванеРадвам се че те заредих с хубава енергия!
Прегръдки и хубава седмица!
Пепи, нали знаеш, че сме заговорнички :)
ОтговорИзтриванеВземи си от пюренцето, а аз другия път ще си направя от твоя лук!
Хубава седмица!
Онди, буквички си излизат :)
ОтговорИзтриванеМариянче, благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Еви, благодаря за хубавите пожелания
ОтговорИзтриванеи за страхотната ти оценка!
Прегръдки!
Дани, поздравления за гостуването и страхотното меню, приготвено от теб!
ОтговорИзтриванеОще веднъж ти пожелавам много здраве и щастие!
п.с. това красиво цвете от снимите как се отглежда? Подариха ми такова и не искам да го уморя :)
Зори, благодаря много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Закъснели поздрави по случай именния ти ден, Дани! Много здраве и нестихващ ентисуазъм за нови кулинарни идеи ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеМенюто е чудесно, особено в частта си с крема от дюли :-)!
Хубава вечер!
Дени, благодаря за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеСладкиша с дюли стана много вкусен и шоколадов, разбира се !
Дани, наминавам да те поздравя и при теб :) и да се насладя отново на изумителното меню, което си избрала!! Не знам на кое от предложенията ти по-напред да се спра :) ИСКАМ ВСИЧКО!!! Прекрасни рецепти, прекрасно подбрани и прекрасно приготвени - фантастична си!!! Щастливка е Еликсирчето да си има гостенка като теб :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки и за двечките!!!
С много закъснение, с много извинения:
ОтговорИзтриванеДа ти е живо и здраво името, да си обичана, щастлива и късметлийка!
Похапнах си от вкусната трапеза,която си приготвила при Роси.
Ти си изненадата в деня ми и много харесвам идентичния ти стил, който те определя като единствена и неповторима сред фоодблогърите!
Целувам те Дани и отново ти се извинявам за недопустимия пропуск!
Честит имен ден със закъснение, но с най-, най-добри пожелания!
ОтговорИзтриванеКолко много интересни кулинарни предложения!
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Мина,толкова суперлативи си написала за мен !!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Катенце,
ОтговорИзтриваненали е от сърце :)
Няма значение кога е!
Много хубави думи казваш за мен!
Благодаря ти!
Прегръдки!
Благодаря ти много, Ели!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната седмица!
Дани, чудесно меню си приготвила, богато и разнообразно. Много добър тандем сте с Еликсирчето :)
ОтговорИзтриванеДани поздравления и тук
ОтговорИзтриваневсичко е страхотно и ще те държа под око :))
поздрави и прегръдки
Благодаря ти, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
miriams, ще се радвам да ме "държиш под око"
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Дани, и свекърва ми е родом от Трън,-село Радово,но като дете е дошла с майка си в София-но си направиха вила там.Много е хубава природата и с удоволствие ходя когато имам време.Лятото там е рай....
ОтговорИзтриванеДани, Честит празник отново! Пожелавам ти здраве и щастие и много успехи!!! Идвам и тук да се почерпя:)! Прекрасно гостуване! Рецептите и ястията са много интересни и невероятно вкусни! Поздравявам те! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЖиве, знам че е приказно там и се надявам в скоро време да се насладя :)
ОтговорИзтриванеБонбонче, благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти харесва!
Прегръдки и от мен !
Дани, прекрасно меню! Не знам къде по-напред да гледам и да се любувам :) Честит Имен ден да патерици! Да ти е живо и здраво името! Прегръдки и хубав вечер!
ОтговорИзтриванеП.П. Не знам защо но пак спрях да получавам информация за актуални публикации на някои блогове...
Габи, никога не е късно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за поздравленията!
А това, което се случва в нет-а, понякога е необяснимо!
Прегръдки и хубав ден!
Дани,най-после сколасвам да вляза и тук да ти благодаря за отзивчивостта,с която се ангажира да си ми на гости,а менюто е толкова богато,вкусно и примамливо,че и аз не бих отказала да си вкуся от всичко!Подаръчето е затрогващо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на всички за хубавите поздрави към двете ни!
И дано ме извиниш,че не успяхме да организираме нещата точно за празника ти!
Сърдечни и топли прегръдки!
Еликсирче, още веднъж ти благодаря за поканата и хубавите думи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на всички, които ни зарадваха с прекрасните коментари!
Нищо друго няма значение@
Сърдечни прегръдки и хубав ден!
Страхотна почерпка Дани! :))) Имаш награда при мен http://wp.me/pF8Y1-Ch
ОтговорИзтриване