25 април 2011 г.

Torta Pasqualina

Наричат я още "традиционен великденски кейк" и идва от област Лигурия, Италия.
Тестото за основата е от 33 листа, символизиращи Христовата възраст,  а яйцата са
12, като 12-те апостола.
Аз ви предлагам един малко изменен вариант, по отношение на плънката, който се 
получи много вкусен!
А тестото е  многолистно, купих го от Lidl.
Не е българско и е различно от нашето .
Съжалявам, че не направих снимка, защото в пакета има един правоъгълник,
с дължина около 20 см, висок 1,5-2 см, на който  ясно се виждат, много листа
един върху друг.
Лудо обяснение ви дадох, но на снимките в нет-а на многолистно тесто така се виждат отделните листа, получени от технологията на приготвяне.
Такова тесто описва Дими, като това е без мая :)
Нейното подобно предложение е много оригинално.
След като поомекне /извадено от фризер/ се разточва и се отрязват два кръга с различен диаметър - единия по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще го приготвите
/моята е 28 см/, другият е по-малък.
За плънката използвах:
400 г спанак /моят беше замразен/
3-4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
300 г гъби
4о г масло
40 г брашно
250- 300 мл прясно мляко
настърган кашкавал, или синьо сирене
4 яйца
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
40-50 г масло за задушаване на зеленчуците
Спанакът, размразен и отцеден /ако е пресен, леко бланширан и нарязан,
се задушава заедно с нарязаните лук и чесън.
Добавят се гъбите и се задушават до омекване.
Сместа трябва да е без остатъчна течност.
Приготвя се много гъст бешамел от продуктите /количеството на млякото 
е ориентировачно/ към който се добавя настърганият кашкавал, или сирене.
Разбърква се много добре със зеленчуковата смес.
овкусява се със сол и черен/бял пипер.

Тестото се разделя по описания начин на две части.
Първият кръг се поставя на дъното на тавичката, с краища излизащи навън.
Отгоре се изсипва плънката.
Върху нея /с леко оформяне на гнезда / се чукват яйцата.
Ако искате можете леко да ги поширате предварително.
Отгоре се поставя втората кора от тестото, като краищата на долната се поставят и притискат върху горната кора.
Намазва се с жълтъка, разреден с малко прясно мляко.
Правят се разрези отгоре, за да излиза влагата при печене.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса до готовност!

Получи се превъзходно ястие, с хрупкаво тесто и много вкусна, кремообразна 
плънка.

Ами опитайте  и да ви е сладко!

27 коментара:

  1. Дани,
    Христос Возкресе!
    Чудесна е! От дълго време я гледам и все и се каня, но така и не остана време да направя.
    Сега ще и се радвам на тази красота от твоите снимки :)
    Сърдечен поздрав и чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Во истина Воскресе!
    Лети, и аз втора година се каня да я направя и сега покрай това тесто/разбирай по-мързелешката/
    стана бързо!
    Сърдечни поздрави и усмихнат, слънчев, ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Обужавам я тая вкусотия! :) Твойта е станала разкошна. Сега свекърва ми е на гости и каза, че съм на диета! :( А как ми се прияде като твойта Torta Pasqualina.
    Поздрави
    Маги

    ОтговорИзтриване
  4. Маги, отскочи тайно да си хапнеш парченце :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Une tourte délicieuse.
    J'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Дани! Много здраве и щастие ти пожелавам.
    Крайно време и аз да опитам това ястие, само му се каня.
    Това готово тесто е добро, нали?

    ОтговорИзтриване
  7. Светъл и благословен да е, Зори :)
    Да, това многолистно, което описвам ми хареса много!
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Празничната трапеза при теб, Дани, е ...мммм, пиршество!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. И наслада за душата, Иве!
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Много добре изглежда солената торта, Дани! Пък и има от любимия ми спанак :)
    Това тесто и на мен ми хареса, наистина първия път като отворих се опулих :) но е хубаво. Като не ми се прави домашно :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава изглежда тази Великденска тортичка, Дани! Благодаря ти за идеята, както и за препоръката на многолистното тесто. Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, отново чудесно предложение!

    Благодаря ти за информацията за тестото от Лидл. Непременно ще го пробвам.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пеп, и аз се опулих :)
    А и по Великден повече не ми се месеше, макар че ми се иска да опитам домашно!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Цвети, ще се радвам, ако ти хареса тестото!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Мира, радвам се че ти харесва!
    Опитай тестото!
    Хубава седмица !

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,
    прекрасно е твоето обяснение и изпълнение-много изкушаващо парченце.
    Миналата година я правих и много се хареса у дома, благодаря ти за идеята.
    Прегръдки, усмивки и вкусни празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, твоята толкова ми хареса миналата година, че се бях приготвила да правя тесто!
    Но се радвам, че това се оказа много хубаво, а парченцето колко го "дебнах" да се вижда жълтък!
    Прегръдки и много слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,тази година не се сетих за торта паскуалина, а предложенията за нея са толкова апетитни...с тези парченца с колелце жълтък :)
    Заинтригува ме с тестото, ще трябва да потърся.

    ОтговорИзтриване
  20. Диди, аз съм се замислила за тази рецепта от миналата година :)
    А тестото се надявам да ти хареса - няма нищо общо с нашето!

    ОтговорИзтриване
  21. Еееее, Дани, чудесна е великденската тарта! Страхотна идея ми даваш за днес - имам спанак и ми се хапва нещо зеленичко, но и с яйчица.. ще ползвам твърдо сварените великденски, пък се надявам да се получи :-) Как ми се хапваааа :-D

    Благодаря ти!

    Приеми сърдечните ми поздрави, Дани и най-искрени пожелания за здраве, добър късмет, много обич, безброй усмивки, вкусотии и благополучие в дома ти и сред близките ти хора! :-)))

    ОтговорИзтриване
  22. Дими, толкова ме радва твоят коментар с изобилие от прекрасни пожелания:)
    Добре е, когато идеята идва навреме :)
    Сърдечни поздрави и много слънчеви дни!!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, знаеш как да ме съблазниш - топъл, домашно приготвен хляб и чудесен дип!
    Прегръдки с пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  24. Еви, коментарът ти попадна тук, но няма значение :)
    Важното е, че ти харесват!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Още от миналия Великден съм я набелязала, но все не й идва ред. Твоята изглежда страхотно, Дани:-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Марти, всички я гледаме май от миналата година :)
    Стана наистина много вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации