Наричат я още "традиционен великденски кейк" и идва от област Лигурия, Италия.
Тестото за основата е от 33 листа, символизиращи Христовата възраст, а яйцата са
12, като 12-те апостола.
Аз ви предлагам един малко изменен вариант, по отношение на плънката, който се
получи много вкусен!
А тестото е многолистно, купих го от Lidl.
Не е българско и е различно от нашето .
Съжалявам, че не направих снимка, защото в пакета има един правоъгълник,
с дължина около 20 см, висок 1,5-2 см, на който ясно се виждат, много листа
един върху друг.
Лудо обяснение ви дадох, но на снимките в нет-а на многолистно тесто така се виждат отделните листа, получени от технологията на приготвяне.
Такова тесто описва Дими, като това е без мая :)
Нейното подобно предложение е много оригинално.
След като поомекне /извадено от фризер/ се разточва и се отрязват два кръга с различен диаметър - единия по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще го приготвите
За плънката използвах:
400 г спанак /моят беше замразен/
3-4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
300 г гъби
4о г масло
40 г брашно
250- 300 мл прясно мляко
настърган кашкавал, или синьо сирене
4 яйца
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
40-50 г масло за задушаване на зеленчуците
Спанакът, размразен и отцеден /ако е пресен, леко бланширан и нарязан,
се задушава заедно с нарязаните лук и чесън.
Добавят се гъбите и се задушават до омекване.
Сместа трябва да е без остатъчна течност.
Приготвя се много гъст бешамел от продуктите /количеството на млякото
е ориентировачно/ към който се добавя настърганият кашкавал, или сирене.
Разбърква се много добре със зеленчуковата смес.
овкусява се със сол и черен/бял пипер.
Тестото се разделя по описания начин на две части.
Първият кръг се поставя на дъното на тавичката, с краища излизащи навън.
Отгоре се изсипва плънката.
Върху нея /с леко оформяне на гнезда / се чукват яйцата.
Ако искате можете леко да ги поширате предварително.
Отгоре се поставя втората кора от тестото, като краищата на долната се поставят и притискат върху горната кора.
Намазва се с жълтъка, разреден с малко прясно мляко.
Правят се разрези отгоре, за да излиза влагата при печене.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса до готовност!
Получи се превъзходно ястие, с хрупкаво тесто и много вкусна, кремообразна
плънка.
Ами опитайте и да ви е сладко!
Дани,
ОтговорИзтриванеХристос Возкресе!
Чудесна е! От дълго време я гледам и все и се каня, но така и не остана време да направя.
Сега ще и се радвам на тази красота от твоите снимки :)
Сърдечен поздрав и чудесен ден!
Во истина Воскресе!
ОтговорИзтриванеЛети, и аз втора година се каня да я направя и сега покрай това тесто/разбирай по-мързелешката/
стана бързо!
Сърдечни поздрави и усмихнат, слънчев, ден!
Обужавам я тая вкусотия! :) Твойта е станала разкошна. Сега свекърва ми е на гости и каза, че съм на диета! :( А как ми се прияде като твойта Torta Pasqualina.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Маги
Маги, отскочи тайно да си хапнеш парченце :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Une tourte délicieuse.
ОтговорИзтриванеJ'aime beaucoup.
A très bientôt.
Nadja, merci beaucoup!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Дани! Много здраве и щастие ти пожелавам.
ОтговорИзтриванеКрайно време и аз да опитам това ястие, само му се каня.
Това готово тесто е добро, нали?
Светъл и благословен да е, Зори :)
ОтговорИзтриванеДа, това многолистно, което описвам ми хареса много!
Прегръдки и спорна седмица!
Празничната трапеза при теб, Дани, е ...мммм, пиршество!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!
И наслада за душата, Иве!
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб!
Много добре изглежда солената торта, Дани! Пък и има от любимия ми спанак :)
ОтговорИзтриванеТова тесто и на мен ми хареса, наистина първия път като отворих се опулих :) но е хубаво. Като не ми се прави домашно :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеМного хубава изглежда тази Великденска тортичка, Дани! Благодаря ти за идеята, както и за препоръката на многолистното тесто. Поздрави и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеДани, отново чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за информацията за тестото от Лидл. Непременно ще го пробвам.
Поздрави :)
Пеп, и аз се опулих :)
ОтговорИзтриванеА и по Великден повече не ми се месеше, макар че ми се иска да опитам домашно!
Хубава седмица!
Цвети, ще се радвам, ако ти хареса тестото!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна седмица!
Мира, радвам се че ти харесва!
ОтговорИзтриванеОпитай тестото!
Хубава седмица !
Дани,
ОтговорИзтриванепрекрасно е твоето обяснение и изпълнение-много изкушаващо парченце.
Миналата година я правих и много се хареса у дома, благодаря ти за идеята.
Прегръдки, усмивки и вкусни празници, Диана
Дианка, твоята толкова ми хареса миналата година, че се бях приготвила да правя тесто!
ОтговорИзтриванеНо се радвам, че това се оказа много хубаво, а парченцето колко го "дебнах" да се вижда жълтък!
Прегръдки и много слънчева седмица!
Дани,тази година не се сетих за торта паскуалина, а предложенията за нея са толкова апетитни...с тези парченца с колелце жълтък :)
ОтговорИзтриванеЗаинтригува ме с тестото, ще трябва да потърся.
Диди, аз съм се замислила за тази рецепта от миналата година :)
ОтговорИзтриванеА тестото се надявам да ти хареса - няма нищо общо с нашето!
Еееее, Дани, чудесна е великденската тарта! Страхотна идея ми даваш за днес - имам спанак и ми се хапва нещо зеленичко, но и с яйчица.. ще ползвам твърдо сварените великденски, пък се надявам да се получи :-) Как ми се хапваааа :-D
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Приеми сърдечните ми поздрави, Дани и най-искрени пожелания за здраве, добър късмет, много обич, безброй усмивки, вкусотии и благополучие в дома ти и сред близките ти хора! :-)))
Дими, толкова ме радва твоят коментар с изобилие от прекрасни пожелания:)
ОтговорИзтриванеДобре е, когато идеята идва навреме :)
Сърдечни поздрави и много слънчеви дни!!!!
Дани, знаеш как да ме съблазниш - топъл, домашно приготвен хляб и чудесен дип!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубав уикенд!
Еви, коментарът ти попадна тук, но няма значение :)
ОтговорИзтриванеВажното е, че ти харесват!
Прегръдки!
Още от миналия Великден съм я набелязала, но все не й идва ред. Твоята изглежда страхотно, Дани:-)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Марти, всички я гледаме май от миналата година :)
ОтговорИзтриванеСтана наистина много вкусна!
Поздрави!