Бих добавила и с вкусен пълнеж.
Вече съм писала, че харесвам тесто с нощно втасване и напоследък
много го използвам.
Така е и с тези кифлички, които престояха около 20 ч в хладилник.
ПРОДУКТИ
60 мл.вода
60 мл прясно мляко
10 г прясна мая, или 3.5 г суха
3 суп. л захар
1 яйце
40 г заквасена сметана
300 г брашно
60 г масло на стайна температура.
Ако използвате прясна мая я оставете да се активира.
От посочените продукти се омесва тесто, като в зависимост от брашното и размера на яйцето може да използвате различно от посоченото количество.
Последно с добавя на порции маслото.
Готовото тесто се оставя на стайна температура до удвояване на обема и се поставя в хладилник за през нощта.
На другия ден / при мен чак по обед/ тестото се изважда от хладилника.
Аз малко сбърках, като реших да го оставя около час да се постопли и отпусне.
По-лесно е да работите със студено тесто.
Разточва се тестото на правоъгълник с приблизителни размери 50/20 или 15 см.
Моето стана по-широко и доста "навивах" кифлите.
Тестото се нарязва на триъгълници, в основата се поставя плънка и се навиват.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да удвоят обема.
Преди да се поставят във фурната се намазват с яйце и по желание се поръсват със смлени ядки.
ПЛЪНКА
2 с.л захар Мусковадо
2 с.л. кафява захар
45 мл прясно мляко, или сметана
1 с.л. масло
60 г смлени ядки
Продуктите, без ядките се поставя на слаб огън, за да се разтвори захарта.
Свалят се от огъня и се добавят ядките.
След като сместа се охлади се поставя в хладилник най-малко за 4 часа.
Може да я приготвите заедно с тестото и да я приберете за по-дълъг период в хладилник.
Кифлите се пекат в предварително нагрята фурна на 175 градуса - 15 мин. с вентилатор, 20 минути без вентилатор.
Наблюдавайте ги, защото при мен след 10-12 мин. бяха готови.
Да ви е сладко!
Дани, супер апетитно изглеждат.
ОтговорИзтриванеХубава вечер.
Благодаря, Миме!
ОтговорИзтриванеНе съм правила подобни. Страхотно изглеждат, само да измисля свободното време с това дълга втасване.
ОтговорИзтриване