Видях в магазина суров кадаиф и не се поколебах.
Разгледах много рецепти за сладкиш и сигурно ще направя някой ден.
Но нещо ми подсказваше, че на този етап не искам десерт.
И търсейки нещо по-различно попаднах на тази рецепта в групата "Турски вкусотии"
Разбрах, че засега това е моята рецепта и voila :)
Ако се припознавате в нея, направете я.
ПРОДУКТИ
500 г суров кадаиф
3-4 суп. лъжици олио
за каймата :
500 г кайма смес
2 глави лук, настъргани
4-5 скилидки чесън
1 -2 сул. лъжици паста с печени чушки и домати*
2 нарязани на кубчета пресни домати, или от консерва
3 суп. л олио
сол, червен пипер, ч.пипер и лют пипер по желание
за заливката
5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сусамов тахан /в рецептата е с 3/
200 г настърган кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете кадаифа /аз си играх да го разделя на конци/ и го разбъркайте с олиото
Задушете лука, чесъна, добавете пастата, каймата и доматите.
Разрохкайте добре, овкусете и оставете да се охлади.
Поставете половината от кадаифа в намазнена тава.
Сложете отгоре плънката.
Покрийте с останалата половина и залейте със заливката.
Печете в нагрята до 175 градуса фурна около 30-35 мин.
Получи се много вкусно ястие.
С охладена бира е чудесно!
Да ви е сладко!
* тази паста си я правим лятото от смлени печени червени чушки и смлени домати.
Изваряваме на котлона, пълним буркани, затваряме и сваряваме 5 мин. за капачка.
Ползваме я почти на всяко ястие и ни е много вкусна :)
Имам идея с какво бих допълнила плънката, но затова - друг път!
Страхотна рецепта, Дани! Определено се припознавам в нея, имам и суров кадаиф, ще я направя задължително! Благодаря ❤!
ОтговорИзтриванеСонче, радвам се, че сме сродни души :)
ИзтриванеЩе чакам отзиви!
Интересна рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеКато прочетох кадаиф с кайма, се сетих за една друга, май ливанска беше - osh el bulbul, която предимно се прави в сладък вариант. Не съм я опитвала, но откакто я видях, се зарекох, че в някой хубав ден, ще я приготвя и я бях забравила даже, до сега. Оформят се дълбоки гезда от кадаифа, като панички, и се пълнят с пилешка/агнешка кавърма. Ако ти е интересно, свирни да търсим подробности. Тъкмо имаш пресен кадаиф ;))))
Прегръдки и хубава, нова седмица!
Ирме, знаеш, че съм готова за експерименти.
ИзтриванеПритеснявах се, но моят човек много хареса приготвеното!
Ще свирна задължително :)
Прегръдки!
Ще се възползвам и аз навярно от тази рецепта, звучи ми вкусно. Много ми допада суровия кадаиф в сладкиши, а и една баница с тиквички и кадаиф съм правила. Благодаря за споделянето.
ОтговорИзтриване