Търсенето и избистрянето на рецепта започва с основните продукти,
Исках да има патладжан :)
И не след дълго реших, че ще правя галет.
Бях правила този на Ина и много ми хареса.
Но нещо не ми се занимаваше с месене и втасване на тесто.
А исках да има в него и царевично брашно.
Така стигнах до това предложение за тестото.
Имах малко неудачи с него и затова ще ги споделя.
Пиша ви продуктите точно :
ТЕСТО
150 г пшенично брашно
4 с.л. /60 г/ царевично брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
100 г студено масло
100 мл заквасена сметана
6 с.л. студена вода *
Сметаната се разтваря във водата.
От брашното и маслото се смесват бързо до
получаване на трохи.
Омесват се на тесто със сметаната.
Оформя се на топка и се слага в хладилника.
ПЛЪНКА
1 патладжан, нарязан на кръгчета, осолен и отцеден
2 розови домата, нарязани на кръгчета
топено сирене, или друго по избор
1 глава лук, нарязан и задушен в малко зехтин
2 яйца
100 мл заквасена сметана
галета
настърган пармезан
Готовият след обработката патладжан се грилова в тиган **
Тестото след изваждане от хладилника се разточва в кръг.*
Отгоре са посипва с галета.
Яйцата се разбиват със сметаната.
Патладжанът се разбърква добре в тази смес и се изсипва
върху галетата, като се оставят 2-3 см от тестото непокрити.
Поръсва с с лука.
Отгоре се нареждат нарязаните домати и се слага сиренето.
Поръсва се с пармезана.
Непокритите краища на тестото се обръщат върху сместа.
Поставя се върху хартия в тавичка / това се прави още с разточеното тесто/.
Пече се в предварително нагрята до 180 градуса фурна, до готовност.
Изчаквате нетърпеливо да изстине....
После е ясно :)
С плънката може да се импровизира.
Може да не се използват яйца, а само зеленчуци и сирене :)
*за мен тази вода е много и тестото става много лепнещо
Добавих още брашно.
**Обичам пържен патладжан и бих го изпържила следващия път.
Да ви е сладко!
Аз нямах достатъчно нишесте и сложих от пудинга с ванилия на Д-р Йоткер.
Увеличих и малко млякото.
И е с къпини!
Божествен аромат!
Нелка, благодаря ти!
Ах,Дани, любими вкусове в едно. Благодаря, че сподели:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Краси!
ИзтриванеРадвам се, че е по твой вкус :)
Почти усещам вкуса на небцето си. Чудесен е, Дани! Размечтах се....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Нелка!
ИзтриванеПомечтай си малко, а утре го направи :)
Дани, сладкишът ти е просто перфектен! Сигурна съм, че с къпини е много ароматен! Благодаря за доверието и добър апетит:)!
ИзтриванеБлагодаря ти, Нели!
ИзтриванеИ как няма да ти имам доверие.....
Колко е вкусен този галет, само мога да си представя... Добре че днес хапнах патладжан, иначе сън нямаше да ме лови сега, Дани. :)
ОтговорИзтриванеСветъл празник!
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеХубав уикенд!
Последната снимка е много апетитна! Много вкусно звучи Дани! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Ах, ето я тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеМного апетитно е предложението, Дани. И с тези парченца сирене вътре... ммм, вкусотия.
Сигурна съм, че ще ти хареса, Ил!
ИзтриванеПрекрасно изглежда. Сочно отвътре и хрупкаво отвън. Страхотен галет, Дани! Няма начин да не ни е сладко!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Йоли, че ти харесва :)
ИзтриванеДа ти е сладко!
Не съм се и сещала за галет в солен вариант, много ме провокираш!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прохладна вечер!
Тили, аз го обичам повече в солен вариант!
ИзтриванеХубава неделя!
И галетът, и сладкишът изглеждат много апетитно, Дани! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеХубава неделя!
не се издържа, Дани :) да знаеш :)
ОтговорИзтриванеКак ти се включва фурната в тези жеги :) ще се жертвам и аз май :)
Благодаря ти, Зори!
ИзтриванеЗа фурната, не питай :)
Ама, ако решиш, се жертвай!
И ако извадиш и трето предложение в тази публикация, ще ме депресираш;)
ОтговорИзтриванеГалет с патладжан звучи приказно. а сладкиша оставям без коментар- просто го излапвам;)
Хубава седмица, Дани!
Марте, третото ще е от теб :)
ИзтриванеИ да ти е сладко!
Усмивки през новата седмица!
Чудесни са и двете предложения,Дани!Тъкмо да си засоли човек с апетитния галет и после да се заслади подобаващо с този страхотен сладкиш!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Много сочен и ароматен галет, Дани!
ОтговорИзтриванеС патладжан не съм правила още, но след твоето предложение ще обмисля решението си за следващия път, когато реша да направя зеленчуков галет. Изглежда апетитно, много!
Поздрави и усмивки! :)
Благодаря, Ирме!
ИзтриванеАз сякаш най-много го харесвам с патладжан.
Ще се радвам да опиташ :)
Прегръдка!
И двете предложения си заслужават да бъдат направени и опитани-изглеждат мнооого вкусно.
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Дани!
Благодаря ти, Живе!
ИзтриванеКак не съм наблизо за тези вкусотии:)
ОтговорИзтриванеИ аз съжалявам, Траянче
ИзтриванеДани, чудя се от кое да започна. И двете ти предложения са страхотни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаничка, радвам се че ти харесват.
ИзтриванеПоздрави!
Какъв страхотен галет! Съчетава любимите ми домати и патладжан :) И така апетитно изглежда... уж точно обядвах... :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Тики :)
ИзтриванеПрегръдка!