15 август 2014 г.

ЗА ЕДИН ВКУСЕН ГАЛЕТ




Търсенето и избистрянето на рецепта започва с основните продукти,
които искам да участват в нея:)

Исках да има патладжан :)

И не след дълго реших, че ще правя галет.
Бях правила този на Ина и много ми хареса.

Но нещо не ми се занимаваше с месене и втасване на тесто.
А исках да има в него и царевично брашно.

Така стигнах до това предложение за тестото.

Имах малко неудачи с него и затова ще ги споделя.

Пиша ви продуктите точно :

ТЕСТО


150 г пшенично брашно
4 с.л. /60 г/ царевично брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол

100 г студено масло
100 мл заквасена сметана
6 с.л. студена вода *

Сметаната се разтваря във водата.
От брашното и маслото се смесват бързо до

получаване на трохи.
Омесват се на тесто със сметаната.
Оформя се на топка и се слага в хладилника.





ПЛЪНКА

1 патладжан, нарязан на кръгчета, осолен и отцеден
2 розови домата, нарязани на кръгчета
топено сирене, или друго по избор
1 глава лук, нарязан и задушен в малко зехтин
2  яйца

100 мл заквасена сметана
галета
настърган пармезан

Готовият след обработката патладжан се грилова в тиган **

Тестото след изваждане от хладилника се разточва в  кръг.*
Отгоре са посипва с галета.
Яйцата се разбиват със сметаната.
Патладжанът се разбърква добре в тази смес и се изсипва
върху галетата, като се оставят 2-3 см от тестото непокрити.
Поръсва с с лука.
Отгоре се нареждат нарязаните домати и се слага сиренето.
Поръсва се с пармезана.
Непокритите краища на тестото се обръщат върху  сместа.
Поставя се върху хартия в тавичка / това се прави още с разточеното тесто/.
Пече се в предварително нагрята до 180  градуса фурна, до готовност.








Изчаквате нетърпеливо да изстине....

После е ясно :)

С плънката може да се импровизира.
Може да не се използват яйца, а само зеленчуци и сирене :)


*за мен тази вода е много и тестото става много лепнещо
Добавих още брашно.

**Обичам пържен патладжан и бих го изпържила следващия път.

Да ви е сладко!







За да ви накарам да го направите :)
Аз нямах достатъчно нишесте и сложих от пудинга с ванилия на Д-р Йоткер.
Увеличих и малко млякото.
И е с къпини!



















Божествен аромат!
Нелка, благодаря ти!







34 коментара:

  1. Ах,Дани, любими вкусове в едно. Благодаря, че сподели:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Краси!
      Радвам се, че е по твой вкус :)

      Изтриване
  2. Почти усещам вкуса на небцето си. Чудесен е, Дани! Размечтах се....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нелка!
      Помечтай си малко, а утре го направи :)

      Изтриване
    2. Дани, сладкишът ти е просто перфектен! Сигурна съм, че с къпини е много ароматен! Благодаря за доверието и добър апетит:)!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Нели!
      И как няма да ти имам доверие.....

      Изтриване
  3. Колко е вкусен този галет, само мога да си представя... Добре че днес хапнах патладжан, иначе сън нямаше да ме лови сега, Дани. :)
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Последната снимка е много апетитна! Много вкусно звучи Дани! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, ето я тази вкусотия.
    Много апетитно е предложението, Дани. И с тези парченца сирене вътре... ммм, вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда. Сочно отвътре и хрупкаво отвън. Страхотен галет, Дани! Няма начин да не ни е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Йоли, че ти харесва :)
      Да ти е сладко!

      Изтриване
  7. Не съм се и сещала за галет в солен вариант, много ме провокираш!
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз го обичам повече в солен вариант!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  8. И галетът, и сладкишът изглеждат много апетитно, Дани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. не се издържа, Дани :) да знаеш :)
    Как ти се включва фурната в тези жеги :) ще се жертвам и аз май :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори!
      За фурната, не питай :)
      Ама, ако решиш, се жертвай!

      Изтриване
  10. И ако извадиш и трето предложение в тази публикация, ще ме депресираш;)
    Галет с патладжан звучи приказно. а сладкиша оставям без коментар- просто го излапвам;)
    Хубава седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, третото ще е от теб :)
      И да ти е сладко!
      Усмивки през новата седмица!

      Изтриване
  11. Чудесни са и двете предложения,Дани!Тъкмо да си засоли човек с апетитния галет и после да се заслади подобаващо с този страхотен сладкиш!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  12. Много сочен и ароматен галет, Дани!
    С патладжан не съм правила още, но след твоето предложение ще обмисля решението си за следващия път, когато реша да направя зеленчуков галет. Изглежда апетитно, много!
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме!
      Аз сякаш най-много го харесвам с патладжан.
      Ще се радвам да опиташ :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. И двете предложения си заслужават да бъдат направени и опитани-изглеждат мнооого вкусно.
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
  14. Как не съм наблизо за тези вкусотии:)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, чудя се от кое да започна. И двете ти предложения са страхотни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Какъв страхотен галет! Съчетава любимите ми домати и патладжан :) И така апетитно изглежда... уж точно обядвах... :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации