3 март 2013 г.

ОСО БУКО /OSSO BUCCO





Сигурно сте чували за това ястие, а и опитвали.
Става въпрос за италианско национално ястие от топящо
се в устата задушено месо от телешки джолан и богат доматен сос.
След кратка справка в нет-а  намерих "моята рецепта", която предполагам

не ви изненадва.
Избрах едно богато съчетание на основни продукти, подправки и смесване на различни вкусове.
Резултатът е невероятен за което допринася и специфичната "поръска
",
която ми става любима като допълнение и към салати.

Продукти :

800 г телешки джолан , нарязан на парчета

в оригиналната рецепта е с кокал
и парчетата са нарязани напречно
1 глава лук

2 моркова 
1 пащърнак
2-3 скилидки нарязан чесън
60 г сушени кайсии
60 г сушени сини сливи без костилка
100 мл бяло вино, или сух вермут
400 г нарязани домати, пресни, или консерва
250 г малки лукчета

телешки бульон
щипка куркума
сол
черен пипер
6 с.л. зехтин
2 с.л. брашно






За "Гремолата"


кората на един лимон
1/2 връзка нарязан магданоз
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. запечени кедрови ядки
малко зехтин

Приготовление:
Парчетата джолан, добре подсушени 

се овалват в брашното, изтупват се добре и се поставят
в загрятия зехтин, докато покафенеят леко от двете страни.
Изваждат се.
В същата мазнина, ако е необходимо се добавя още, се 

сотира лука за около две минути,  добавят се и останалите зеленчуци 
и се сотират още 4-5- минути.
Добавя се виното и се оставя да се редуцура на половина.
Сместа се изсипва в гювеч, добавят се
бульона, доматите и 

подправките.
Всички продукти трябва да са добре покрити.
Поставя се в загрята фурна и се "забравя" за поне час на

не много висока температура.
Когато месото поомекне се добавят лукчетата и сушените плодове
и се готви до готовност на всички   продукти.





През това време се приготвя "гремолата" като се смесват продуктите

и се овлажняват  с малко зехтин .

При сервиране се слага от сместа с месото и се поръсва с гремолата.

Сервирах с ризото по "милански".

Усещането за вкус е неустоимо и има опасност от преяждане.

Опитайте и няма да съжалявате.

Да ви е сладко !

38 коментара:

  1. Не съм опитвала, Дани, но съм чувала. Убедена съм, че е много вкусно, то си и личи и от снимките, де :) Да ми сготвиш от това на морето :))) Шегичка ;)

    Усмихната вечер, сладурано :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, с най-голямо удоволствие
      ще ти направя!
      Ела, докато е по-студеничко / тъкмо
      ще видиш пролетно море/
      Хубава седмица, Принцесо!

      Изтриване
  2. Изобщо не съм го чувала...Изглежда вкусно.
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Дани, уникално вкусно, само като чета съставките и си представям вкуса, невероятно ястие! Благодаря, че сподели! Честит национален празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбонче!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Въобще не ме изненадва "твоята рецепта", Дани -
    очакваното и гарантирано съчетание от много вкус, фин аромат и изкушаваща визия.
    Чудесно празнично ястие - благодаря за страхотната идея!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, свикнала си с "моите" рецепти и съчетания!
      Сърдечни поздрави и от мен и хубаво настроение!

      Изтриване
  5. Дани, изглежда толкова апетитно! Срещала съм рецептата, но никога не съм я приготвяла. А като чета, обещава нещо наистина вкусно, с което бих съгрешила с преяждане :)Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ако сте любители на такава комбинация
      със сигурност ще ви хареса!
      А можеш да направиш и по класическата рецепта.
      Преяждането е гарантирано!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
  6. Дани, у дома Осо Буко-то е на голяма почит/моята рецепта в блога е по традиционния начин/, но виж в такъв вариант не съм опитвала, не съм и срещала...Така че, имам терен за експеримент!Спорна и слънчева седмица!
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, изчетох и твоята класика в търсене
      на комбинации!
      Ако сте любители на този съчетан вкус, опитай!
      Преяждането е гарантирано!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
    2. Усещането за вкус е неповторимо дори и през екрана,Дани!
      Разкошна рецепта си открила и приготвила!
      Много ми допада джоланчето с малки лукчета и сушени плодове,идеално съчетание!Оризът също е точно като за мен.
      Фантастична порция!
      Честити отминали празници и прегръдка от мен! :)

      Изтриване
    3. Роси, остава да го опиташ :)
      Прегръдки и хубаво настроение!

      Изтриване
  7. Това задължително трябва да опитам - невероятно съчетание на аромати, вкусове и цветове - истинска наслада за всички сетива. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, ще трябва да му се насладиш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Дани, често приготвям телешки джолан, и сега ще го подобря със сигурност благодарение на теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариянка,радвам се да разнообразя менюто ти :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много обичам продуктите за поръската!
    При удобен случай ще приготвя на фемилито!
    Хубав празничен ден утре! Много усмивки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и аз се влюбих в поръската :)
      Хубав празник и на теб и много усмивки!

      Изтриване
  11. Честит празник,мила Дани!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси!
      Чудесни пожелания!
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  12. Честит празник,Дани!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря ти много!
      Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  13. Честит празник, Дани!
    С пожелания за много положителни емоции и поводи за усмивки!
    Не съм опитвала това ястие, но изглежда много апетитно! Заинтригувана съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели за чудесните пожелания!
      Ястието си струва :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  14. Честит празник!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, чудесни пожелания!
      Благодаря ти много!
      Хубав празник!

      Изтриване
  15. Наистина богато съчетание на продукти и подправки Дани! Обичаме телешки джолан и с удоволствие ще изпробвам вкусното ти предложение!
    А сега те поздравявам с 8 март и ти желая ведро и празнично настроение Дани:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Радвам се, че ти харесва!
      Благодаря за пожеланията!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Честит 8 март, Дани! Бъди винаги щастлива, обичана и обичаща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбонче!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  17. Още един мартенски поздрав, Дани -
    Честит празник,
    с пожелание за много усмивки, красота и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  18. Мила Дани, честит осми март и пожелание за весел празник!

    Много приятно ме изненада с едно наистина вкусно и неустоимо ястие. Порцията, която си ни поднесла е така апетитна, така неустоима, че ми се иска да взема чинията през монитора, всъщност както се случва с всичко, което съм виждала при теб. :) Голяма изкусителка си, но на моменти направо ни инквизираш с предложенията си. :)

    Прегръдки и благодаря за споделеното, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила приятелко, благодаря за прекрасните пожелания!
      И защо не си я отмъкна тази порция ?:)
      Прегръдки и от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Страхотно! Истинска експлозия от вкусове и аромати! Дани, не знам как, но съм пропуснала миналата година! НИкога не е късно! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  20. Соня, радвам се че ти харесва!
    Никога не е късно :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации