Това е "синя" луна :)
Това понятие се използва, когато в рамките на
един месец има два пъти пълнолуние.
Така се получи и през август, когато в началото и в края на месеца
имаше пълнолуние :)
Но това на снимката е луната, ако имате невероятно въображение :)
Ако имате такова, значи виждате и днешното ми предложение :)
Един чийзкейк с бяло вино и грозде!
Пияно грозде!
Опияняващ кейк!
Става бързо и е без печене :)
Само се изчаква да кисне гроздето във вино
и да се желира!
Но ако имате като мен желатин на листи :),
който кака ми донесе от магазин "Карфур" в Париж,
значи няма да чакате много!
Става бързо и безотказно!
Предполагам, че и с другия желатин става :)
Но понеже вече рисkувам да не стигнете до края, а рецептата си струва, започвам :
Продукти:
За основа са първи път използвах нещо по-различно, което страшно ми хареса :
3 белтъка
120 г смлени орехи /бадеми, лешници/
1-2 с.л кафява пудра захар.
Всички продукти се разбиват с бъркалка.
Сместа се изсипва във форма с ринг, покрит с хартия и се пече за около 5-8
минути при 180 градуса.
Внимавайте да не изгори.
За гроздето :
240 мл бяло вино
200 г зърна грозде без семки. нарязано
1 с.л. стафиди /опция/
Продуктите се смесват и се оставят цяла нощ.
След това гроздето се отцежда, а виното се запазва.
За плънката :
250 г крем сирене
100 г захар
2 с.л. лимонов сок
240 мл сметана
120 мл от виното, в което е киснало гроздето
гроздето
10 г желатин на листи
Желатинът се накисва в бялото вино и след това на много ниска температура се разтваря.
Крем сиренето се разбива със захарта и лимоновия сок.
Сметаната се разбива отделно и се добавя към сместа със сиренето.
Разтворения желатин се изсипва в горната смес и се разбърква добре.
Оставя се малко да започне да стяга, преди да се изсипе върху подложката.
След като я изсипете оставете чийзкейка в хладилника, за да стегне.
За покритието:
останалото вино, което е около 100 мл
30-4- мл вода
15-20 г захар, която можете да увеличите според киселиността на виното и
вашия вкус
4 г желатин на листи
В малка тенджерка се смесват всички продукти на слаб огън, за да се разтвори желатина.
Оставя се да започне да стяга и се изсипва отгоре.
Изчаква се да се желира!
Подложката стана страхотна, но не е твърда като целувка, а ядките се усещат при похапване :)
Ммм...
Моето покритие е цветно, защото сложих червени сухи боровинки с гроздето :)
Ами останалото е ясно :
взимате лъжичка и започвате да похапвате парченце
взимате лъжичка и започвате да похапвате парченце
"синя луна" :)
И да не забравите да си пожелаете нещо хубаво!
P.S
Количеството желатин при мен беше 17 г опаковка, или 9 листа.
3 листа са една супена лъжица.
Така че съм ползвала 3 с.л. желатин, или ако не греша - повече от едно пакетче :)
И да не забравите да си пожелаете нещо хубаво!
P.S
Количеството желатин при мен беше 17 г опаковка, или 9 листа.
3 листа са една супена лъжица.
Така че съм ползвала 3 с.л. желатин, или ако не греша - повече от едно пакетче :)
Страхотен е , Дани! Щом е с грозде, аз съм "За!".Хубав уикенд, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеХубав да е и за теб!
Пияно грозде? Интересно звучи :) И вкусничко изглежда.
ОтговорИзтриванеОт него човек не може да се напие, Ил :)
ИзтриванеНо е вкусно!
Страхотен е, Дани! Синята луна при теб се е трансформирала в червена :), а вкусът съм сигурна, че е опияняващ. И как иначе с това пияно грозде... Такава подложка не съм опитвала за чийзкейк и непременно ще се възползвам. Поздрави и приятна неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеРеших че мога да опитам такава подложка, вместо бисквити с масло и резултатът е чудесен!
Поздрави и хубава неделя!
Ядчената основа ми хареса, и после комбинацията с вино привлекателно ми звучи :-)
ОтговорИзтриванеВиждала съм го тук този желатин на листа, но все още не съм опитвала да желирам разни неща... и до там ще го докарам по някое време :-)
Къде пък я намери тази синя луна в чиния :-)?!
Поздрави и хубава неделя, Дани!
Дени, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеЖелатинът на листи е чудесен за разлика от
този, който продават у нас на Д-р Йоткер!
И друго си е да похапнеш част от луната :)
Поздрави и хубаво настроение!
Минах пътьом през едно заглавие в новините за синя луна ,но така и не го загледах ,пък то виж - било интересно :)...благодаря, Дани -научих нещо ново !
ОтговорИзтриванеА твоята ''синя;; луна е чудесна ...рецептата е много интересна и иска да бъде опитана :) !
Хубава неделя ,Дани ! Прегръдки !
Ивче, и аз не знаех, но пък ви предлагам по парченце от синята луна :)
ИзтриванеОпитай и мисля че ще ти хареса!
Прегръдки и хубава неделя!
Hummm, sieht das lecker aus, ich nehme mir mal das Stückchen ;o))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Irène
Дани, много интересна и нестандартна рецепта!
ОтговорИзтриванеВсички съставки страхотно си подхождат, така че предполагам колко е вкусно!
Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица*)
Катенце, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдки, мила и усмихната нова седмица!
:) С това пияно грозде в какъвто цвят кажеш, в него ще я видим тази луна!:) Дани, тотално различна рецепта и много вкусна! Приятна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБонбонче, така ме разсмя:)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Хубава нова седмица и за теб!
Честит празник, Дани и приятни почивни дни!
ИзтриванеДани,много интересна рецепта и със сигурност вкусна!
ОтговорИзтриванеМного елегантен преход към есенния сезон!
Хубава и усмихната нова седмица!
Бети, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Дани,толкова си оригинална,как така на първата снимка покритието ти е синьо?
ОтговорИзтриванеМного ми харесва десертчето ти,леко,вкусно,креместо,превъзходно!
Сърдечни прегръдки и хубав понеделник! :)
Скъпа, Роси, в Picasa, където обработвам снимките си
Изтриванеима нови добавки и там можеш да ги правиш в два цвята и други опции!
Радвам се че ти харесва !
Прегръдки и усмихната седмица!
Направо ме разби със синята луна, Дани! много оригинално, много!
ОтговорИзтриванеЧийзкейкът със сигурност ще направя, сигурна съм, че е много вкусен, а и ме заинтригува с основата - съчетанието на вино, грозде, стафиди, сирене и орехи няма как да ме подведе.
Прегръдки, мила! :)
Еви, сигурна съм, че ще ти хареса!
ИзтриванеПрегръдки и хубаво утре!
Каква красива синя луна, по хубава е от истинската (щот тя не беше синя може би :))
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт Дани, обичам грозде в десерти, много приятен вкус се получава. А за желатина на листи и с обикновен става :)
Прегръдки!
Благодаря, Мария :)
ИзтриванеНе беше наистина синя!
Знам, че става и с гранулиран, но с този толкова лесно се работи....
Прегръдки и хубаво утре!
Дани, миличка товае разкош, много красиво и вкусно, аза пълнолунието, не бях сезамислила, но датака беше :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки Дани и много усмихната седмица!
Евчик, много ме радва коментара ти!
ИзтриванеПрегръдки и спокойна седмица!
Разкошно и божествено, изглежда повече от изкусително предложение! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеДани, чудесен коментар!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, ама аз наистина ходих напред-назад с мишката, за да видя дали наистина и в разрез е синя :) луната. Чийзкейк всякакъв обичам, дори на синия не бих простила :)
ОтговорИзтриванеСпомням си, че още като ученичка правих син крем за татко, че е Левскар :) оцени жеста, но каза друг път кремовете за ядене да си бъдат в нормалните за ядене цветове :))
Хубава вечер на теб и още по-хубави празнични дни!
Пепи, страхотна идея си имала от младИ години :)
ИзтриванеСега гледаш, че всичко можем да оцветим :)
А "синята луна" стана много вкусна!
Хубави да са и за теб почивните дни!
Страхотна идея, Дани!
ОтговорИзтриванеАз съм любител на чийзкейковете и на бялото вино и тази комбинация много ми допада :)
Прегръдки и пожелания за хубави празнични дни!
Ели, радвам се че си в групата на любителите :)
ИзтриванеПрегръдки и усмихнати почивни дни!