Скоро си купих по нет-а ориз Карнароли :)
Характерен е за Северна Италия и е един от най-подходящите
сортове за ризото.
На пръв поглед е един невзрачен ориз, защото от доста време използвам дългозърнест, бланширан, а този ми се видя с едни малко по-кръгли зърна, някои не са и цели!
Но когато се сготви набъбва много и става страшно вкусен!
Първо смятах да правя с него аранчини/ едни пържени, а може и печени топчета от ориз/, но нещо ме домързя :)
След това попаднах на разказа на Даниел Вълчев,който ще ви предам дословно :
"Hяма нищо по-хубаво от аромата и вкуса на домашно приготвен зехтин.
Както и от емоцията да си го направиш, което никак не е леко”, казва
бившият вицепремиер Даниел Вълчев. От няколко години с трима приятели той пътува до Италия. Любима им е Северозападната област Лигурия.
Там
тръгват из маслиновите ферми и избират най-добрата реколта. Сами
натоварват касетките на бусче и ги носят в селцето Долчеаква. Там има
място - олифичо, което работи на принципа на нашите казани за варене на
ракия - носиш маслини и ти правят зехтин, обяснява Вълчев.
От 5 кг
маслини излиза 1 литър зехтин. Четиримата смилат половин тон, от който
излизат по 30 бутилки за всеки. Цената на маслините варира в зависимост
от реколтата, а за мелене се плаща по 2,50 евро на касетка.
Процесът
е лесен - воденични камъни смилат маслините с костилките на паста. Тя
се слага на големи дискове и преса ги натиска, за да тече мазнина.
Следва сепаратор, от който в кофа тече зехтин. Вълчев и приятелите му
купуват бутилки и сами го преливат.
Винаги има остатъци от
костилки - лека кафява утайка. Има начини тя да се премахне, защото го
прави немного подходящ за готвене и пържене. Но пък този мъх от
маслините придава много по-добър вкус на салатата, обяснява Вълчев.
Обикновено подарява 10-ина от бутилките си на приятели и си е разработил
етикет."
Тъй като няма вариант да получа една бутилка от този зехтин, но пък имам ориза
и хубав италиански зехтин се спрях на любимото му лимоново ризото.
Стана много ароматно и вкусно.
За това ви го предлагам :
Ризото с лимон и мента
250 г ориз Карнароли
1,2 литра зеленчуков бульон
1 глава лук
3-4 скилидки нарязан чесън
1 чаша бяло сухо вино
Зехтин
Листа от целина или селъри
Малка бучка краве масло
Пармезан
1 лимон
настъргана кора от лимон
Листа от прясна мента
Знаете как се прави :
В зехтина се задушават лука и чесъна, добавя се ориза,
налива се виното, редуцира се наполовина при непрекъснато бъркане
и започва на порции да се прибавя бульона.
Всяка следваща доза бульон се добавя, когато предната е усвоена напълно.
Когато ориза почти е набъбнал се намаля огъня и се добавят маслото и пармезана като започва сгъстяването на ориза.
Когато е готов се добавят лимонов сок на вкус, настъргана лимонова кора и
прясна мента!
Толкова е свежарски вкусът с една чаша бяло вино :)
Ами да ви е вкусно и ако има мераклии да тръгваме за зехтин :))))
Дани, много си бърза :) интересна статия... В интерес на истината преди години един приятел на мъжа ми ни носеше такъв зехтин от Гърция - с утайка, но много много вкусен... Трябва да поразпитам, ако се сдобия пак с една тенекия, ще ти пратя една бутилка :) без специален етикет :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Така ми отвори апетита с това ризото!
ОтговорИзтриванеВиждам, че оризът ти е качествен, личи по резултата. Аз също употребявам качествен ориз, предпочитам да дам нещо отгоре, но да ми е вкусно.
Италианците и испанците мелят маслините заедно с костилките за икономия. Технологията при гърците е различна, костилките се отделят и се извлича зехтин само плода. В скоро време съм запланувала да направя репортаж от една маслобойна, как се извлича маслото. Сега още е рано, маслините не са узрели и маслобойните не работят. Като му дойде времето ще питам в маслобойната дали ще имат за продан пресен зехтин.Те имат различни качества, екстра върджин,DOP и ВИО. Мога да снабдя всички желаещи. Когато го пробваш, тогава ще разбереш какво означава качествен и ароматен зехтин.
Благодаря за чудесната идея.
Прегръдки!
Е, това се казва изкушение!
ОтговорИзтриванеДобре че съм вечеряла и сега можга да не се втурна незабавно към кухнята, а да речем след прилично време от има няма 12-сетина часа до утре на обед :)
А иначе отдавна имам и мерак за посещение на Лигурия, съседна на любимата Тоскана. Ще се грабваме май, Дани :)))
Зори,
ОтговорИзтриванеще си направим индивидуални етикети :)
Целувки и приятни почивни дни!
Жани, както винаги прочетох толкова полезна информация!
ОтговорИзтриванеЗа мен спомените за зехтин са от баба ми, на която тогава носеха кутии
и ароматът беше нещо, което сякаш до сега си спомням!
Прегръдки и усмихнат ден!
Лети,
ОтговорИзтриванепълен съмишленик си, знам си аз :)
Веднага тръгвам е, да знаеш!
Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!
Дани, много вкусно звучи това ризото!
ОтговорИзтриванеНе знам, дали ще поръчам такъв ориз, но този, който ползвам тук е хубав и със сигурност ще направя лимоново ризото в най-скоро време (че нали вчера и основно и десерт бяха с ориз :)
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Пепче,
ОтговорИзтриваненали знаеш, че ароматите в случая правят вкуса, а не вида на ориза :)
Поздрави и хубави почивни дни!
Онзи в тенекетата и аз го помня, той смърдеше на машинно масло. Говоря ти за абсолютно чист, такъв, който в последствие прави утайка,от маслобойната го дават наливно,не разфасовки, амбалажа е на клиента. Може да се купи и в найлонови шишета, без етикет. Бутилирането оскъпява много, защото само едно стъклено шише от 1л. струва около 1,30€, наилоновото шише е най-рационално.
ОтговорИзтриванеЖани, времето за което говоря, не можеш да го помниш :)
ОтговорИзтриванеНо ти благодаря за подробното обяснение!
:D:D:DПак започнах да се облизвам....;)
ОтговорИзтриванеБлижи се, ближи се, като моето коте се ближеш :):D :D :D
ОтговорИзтриванеМного увлекателно написано, телепортирах се, определено :)
ОтговорИзтриванеА и ризотото ми харесва, нищо че те е домързяло, мисля, че то не е разбрало :))
Хубави празнични дни :)
Ароматно и вкусно!
ОтговорИзтриванеКакво ми трябва повече:)!
Прегръдки, мила Дани!
Инче, телепортацията май е със всички!
ОтговорИзтриванеДа стягаме багажа!!!!
Хубави и спокойни дни и за теб!
Леви, радвам се че ти харесва :)
ОтговорИзтриванеМалко ни трябва, наистина!
Прегръдки, скъпа Леви!
Чудесно ризото. наистина ме заинтригува с аромата и вкуса на лимон!
ОтговорИзтриванеTraiana,
ОтговорИзтриванерадвам се че ти е допаднало :)
Поздрави и хубава вечер!
Дани, със сигурност ще пробвам предложението ти:) С точно такъв ориз едва ли ще се сдобия, но останалата част от рецептата ще я спазя:) Обожавам ризото!Поздрави за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеЕее Дани, само с лимон не съм готвила ризотото. Благодаря за чудесната идея! Изглежда прекрасно и вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Дани,така ми се иска,да седна на чаща бяло вино и това безспорно вкусно ризото,в твоята компания и да си побъбрим...
ОтговорИзтриванеПредполагам,че и това ще стане някой ден:*)
Кате,
ОтговорИзтриванес най-голямо удоволствие :)
Със сигурност ще се случи!
хубава вечер!
Кали, никога не е късно да опиташ :)
ОтговорИзтриванеА е и лесно!
Хубава вечер!
Никога не бях и помисляла за лимоново ризото, а сега седя тук и се чудя как е възможно да е толкова примамливо и някак толкова логично съчетания. Нетърпелива съм да опитам тази рецепта! Благодаря ти, че я сподели.
ОтговорИзтриванеБубе,
ОтговорИзтриванепонякога съчетанията изглеждат странни, макар че тук за мен не е
така!
Но съм експериментатор на комбинации!
Поздрави и хубав ден!
Аааа,като чета коментарите,Дани,подозирам,че твоето ризото ще обходи много трапези!
ОтговорИзтриванеВеликолепно предложение,записвам си го и аз,защото у дома много обичаме ризото,особено госпожицата е оризо и картофопоклонничка голяма!
Благодаря за рецептата!
Поздрави от мен,мила!
Еликсирче,
ОтговорИзтриванеще се радвам ако обходи повечко трапези :)))
Поздрави и хубав ден!
Ех, Дани,
ОтговорИзтриванемного апетитно, ароматно и напълно в твоя стил предложение на оригиналност, експерименталност и новаторски идеи.
Определено ми допада,
чудесни са и другите ти нови рецепти.
Благодаря и ще се върна да чета отново по- детайлно.
Сега сърдечни поздрави, прегръдки и усмихнати септемврийски дни, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванемного ми липсва присъствието ти :)
Радвам се че ти допада!
Прегръдки и от мен и хубави слънчеви дни!
Дани, съблазнителко, прекрасна рецепта - ароматна, лека и по италиански вкусна. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕви, италианска му работа, нали знаеш :)
ОтговорИзтриванеТе са с изкусителната кухня :)
Прегръдки и хубав уикенд!
Здравейте Дани и всички Вие кулинари,
ОтговорИзтриванеЕ, ако още сте мераклии за зехтин, добре сте дошли! На няколко километра от Верона имаме около стотина дръвчета. Ако, тези не ви харесват, ще ви заведа до изкупвателните пунктове, там има голям избор, директно от производителя и ниски цени. Масалобойните тук все още мелят, както някога се е мелело, без загряване, така, че наистина излиза един перфектен зехтин.
Мога да предложа само две легла, така, че ако се съберете група, ще измислим нещо по- икономично в района.
В "замяна" искам весели хора и "скараджия" за барбекюто което неминуемо ще последва.
Имеме ли сделка :-) ?
Съжалявам за късния коментар, но си мисля, че винаги има сделка :)
Изтриване