4 септември 2011 г.

ЗА ЕДНО ЛИМОНЕНО РИЗОТО


Скоро си купих по нет-а ориз Карнароли :)
Характерен е за Северна Италия и е един от най-подходящите 
сортове за ризото.
На пръв поглед е един невзрачен ориз, защото от доста време използвам дългозърнест, бланширан, а този ми се видя с едни малко по-кръгли зърна, някои не са и  цели!

Но когато се сготви набъбва много и става страшно вкусен!
Първо смятах да правя с него аранчини/ едни пържени, а може и печени топчета от ориз/,  но нещо ме домързя :)

След това попаднах на разказа на Даниел Вълчев,който ще ви предам дословно :


"Hяма нищо по-хубаво от аромата и вкуса на домашно приготвен зехтин. Както и от емоцията да си го направиш, което никак не е леко”, казва бившият вицепремиер Даниел Вълчев. От няколко години с трима приятели той пътува до Италия. Любима им е Северозападната област Лигурия.
Там тръгват из маслиновите ферми и избират най-добрата реколта. Сами натоварват касетките на бусче и ги носят в селцето Долчеаква. Там има място - олифичо, което работи на принципа на нашите казани за варене на ракия - носиш маслини и ти правят зехтин, обяснява Вълчев.
От 5 кг маслини излиза 1 литър зехтин. Четиримата смилат половин тон, от който излизат по 30 бутилки за всеки. Цената на маслините варира в зависимост от реколтата, а за мелене се плаща по 2,50 евро на касетка.
Процесът е лесен - воденични камъни смилат маслините с костилките на паста. Тя се слага на големи дискове и преса ги натиска, за да тече мазнина. Следва сепаратор, от който в кофа тече зехтин. Вълчев и приятелите му купуват бутилки и сами го преливат.
Винаги има остатъци от костилки - лека кафява утайка. Има начини тя да се премахне, защото го прави немного подходящ за готвене и пържене. Но пък този мъх от маслините придава много по-добър вкус на салатата, обяснява Вълчев. Обикновено подарява 10-ина от бутилките си на приятели и си е разработил етикет."

Тъй като няма вариант да получа една бутилка от този зехтин, но пък имам ориза
и хубав италиански зехтин се спрях на любимото му лимоново ризото.
Стана много ароматно и вкусно.


За това ви го предлагам :

Ризото с лимон и мента

250 г ориз Карнароли
1,2  литра зеленчуков бульон
1 глава лук
3-4 скилидки нарязан чесън
1 чаша бяло сухо вино
Зехтин
Листа от целина или селъри
Малка бучка краве масло
Пармезан
1 лимон
настъргана кора от лимон
Листа от прясна мента



Както писа и Лулу, ризотото иска много бъркане.



Знаете как се прави :

В зехтина се задушават лука и чесъна, добавя се ориза,
налива се виното, редуцира се наполовина при непрекъснато бъркане 
и започва на порции да се прибавя бульона.
Всяка следваща доза бульон се добавя, когато предната е усвоена напълно.
Когато ориза почти е набъбнал се намаля огъня и  се добавят маслото и пармезана  като започва сгъстяването на ориза.
Когато е готов се добавят лимонов сок на вкус, настъргана лимонова кора и 
прясна мента!
Толкова е свежарски вкусът с една чаша бяло вино :)

Ами да ви е вкусно и ако има мераклии да тръгваме за зехтин :))))



33 коментара:

  1. Дани, много си бърза :) интересна статия... В интерес на истината преди години един приятел на мъжа ми ни носеше такъв зехтин от Гърция - с утайка, но много много вкусен... Трябва да поразпитам, ако се сдобия пак с една тенекия, ще ти пратя една бутилка :) без специален етикет :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Така ми отвори апетита с това ризото!
    Виждам, че оризът ти е качествен, личи по резултата. Аз също употребявам качествен ориз, предпочитам да дам нещо отгоре, но да ми е вкусно.
    Италианците и испанците мелят маслините заедно с костилките за икономия. Технологията при гърците е различна, костилките се отделят и се извлича зехтин само плода. В скоро време съм запланувала да направя репортаж от една маслобойна, как се извлича маслото. Сега още е рано, маслините не са узрели и маслобойните не работят. Като му дойде времето ще питам в маслобойната дали ще имат за продан пресен зехтин.Те имат различни качества, екстра върджин,DOP и ВИО. Мога да снабдя всички желаещи. Когато го пробваш, тогава ще разбереш какво означава качествен и ароматен зехтин.
    Благодаря за чудесната идея.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, това се казва изкушение!
    Добре че съм вечеряла и сега можга да не се втурна незабавно към кухнята, а да речем след прилично време от има няма 12-сетина часа до утре на обед :)
    А иначе отдавна имам и мерак за посещение на Лигурия, съседна на любимата Тоскана. Ще се грабваме май, Дани :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    ще си направим индивидуални етикети :)
    Целувки и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Жани, както винаги прочетох толкова полезна информация!
    За мен спомените за зехтин са от баба ми, на която тогава носеха кутии
    и ароматът беше нещо, което сякаш до сега си спомням!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,
    пълен съмишленик си, знам си аз :)
    Веднага тръгвам е, да знаеш!
    Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, много вкусно звучи това ризото!
    Не знам, дали ще поръчам такъв ориз, но този, който ползвам тук е хубав и със сигурност ще направя лимоново ризото в най-скоро време (че нали вчера и основно и десерт бяха с ориз :)

    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепче,
    нали знаеш, че ароматите в случая правят вкуса, а не вида на ориза :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Онзи в тенекетата и аз го помня, той смърдеше на машинно масло. Говоря ти за абсолютно чист, такъв, който в последствие прави утайка,от маслобойната го дават наливно,не разфасовки, амбалажа е на клиента. Може да се купи и в найлонови шишета, без етикет. Бутилирането оскъпява много, защото само едно стъклено шише от 1л. струва около 1,30€, наилоновото шише е най-рационално.

    ОтговорИзтриване
  10. Жани, времето за което говоря, не можеш да го помниш :)
    Но ти благодаря за подробното обяснение!

    ОтговорИзтриване
  11. :D:D:DПак започнах да се облизвам....;)

    ОтговорИзтриване
  12. Ближи се, ближи се, като моето коте се ближеш :):D :D :D

    ОтговорИзтриване
  13. Много увлекателно написано, телепортирах се, определено :)
    А и ризотото ми харесва, нищо че те е домързяло, мисля, че то не е разбрало :))

    Хубави празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ароматно и вкусно!
    Какво ми трябва повече:)!
    Прегръдки, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  15. Инче, телепортацията май е със всички!
    Да стягаме багажа!!!!
    Хубави и спокойни дни и за теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Леви, радвам се че ти харесва :)
    Малко ни трябва, наистина!
    Прегръдки, скъпа Леви!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно ризото. наистина ме заинтригува с аромата и вкуса на лимон!

    ОтговорИзтриване
  18. Traiana,
    радвам се че ти е допаднало :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, със сигурност ще пробвам предложението ти:) С точно такъв ориз едва ли ще се сдобия, но останалата част от рецептата ще я спазя:) Обожавам ризото!Поздрави за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  20. Еее Дани, само с лимон не съм готвила ризотото. Благодаря за чудесната идея! Изглежда прекрасно и вкусно.
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани,така ми се иска,да седна на чаща бяло вино и това безспорно вкусно ризото,в твоята компания и да си побъбрим...
    Предполагам,че и това ще стане някой ден:*)

    ОтговорИзтриване
  22. Кате,
    с най-голямо удоволствие :)
    Със сигурност ще се случи!
    хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Кали, никога не е късно да опиташ :)
    А е и лесно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. Никога не бях и помисляла за лимоново ризото, а сега седя тук и се чудя как е възможно да е толкова примамливо и някак толкова логично съчетания. Нетърпелива съм да опитам тази рецепта! Благодаря ти, че я сподели.

    ОтговорИзтриване
  25. Бубе,
    понякога съчетанията изглеждат странни, макар че тук за мен не е
    така!
    Но съм експериментатор на комбинации!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Аааа,като чета коментарите,Дани,подозирам,че твоето ризото ще обходи много трапези!
    Великолепно предложение,записвам си го и аз,защото у дома много обичаме ризото,особено госпожицата е оризо и картофопоклонничка голяма!
    Благодаря за рецептата!

    Поздрави от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
  27. Еликсирче,
    ще се радвам ако обходи повечко трапези :)))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Ех, Дани,
    много апетитно, ароматно и напълно в твоя стил предложение на оригиналност, експерименталност и новаторски идеи.
    Определено ми допада,
    чудесни са и другите ти нови рецепти.
    Благодаря и ще се върна да чета отново по- детайлно.
    Сега сърдечни поздрави, прегръдки и усмихнати септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Дианка,
    много ми липсва присъствието ти :)
    Радвам се че ти допада!
    Прегръдки и от мен и хубави слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани, съблазнителко, прекрасна рецепта - ароматна, лека и по италиански вкусна. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  31. Еви, италианска му работа, нали знаеш :)
    Те са с изкусителната кухня :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте Дани и всички Вие кулинари,
    Е, ако още сте мераклии за зехтин, добре сте дошли! На няколко километра от Верона имаме около стотина дръвчета. Ако, тези не ви харесват, ще ви заведа до изкупвателните пунктове, там има голям избор, директно от производителя и ниски цени. Масалобойните тук все още мелят, както някога се е мелело, без загряване, така, че наистина излиза един перфектен зехтин.
    Мога да предложа само две легла, така, че ако се съберете група, ще измислим нещо по- икономично в района.
    В "замяна" искам весели хора и "скараджия" за барбекюто което неминуемо ще последва.
    Имеме ли сделка :-) ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за късния коментар, но си мисля, че винаги има сделка :)

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации