печен, с желатин, с плодове...
Правила съм и със сьомга :)
Причината е, че обичам сладкиши със меко сирене, или извара.
В повечето рецепти сладкишът се прави с джинджифилови бисквити.
А те от своя страна се правят с меласа :)
Тези дни имах възможност да си купя био меласа :)
И решението беше взето:
първо приготвям бисквити,
след това - чийзкейк.
И то с тиква!
Рецепти за бисквити в нета има много .
Но ме плени рецептата, в която няма мазнина,
а се добавя ябълково пюре.
Оригиналът е на Дейвид Лебовиц .
Получават се леки, ароматни, леко дъвчащи бисквити...
2 1/4 ч.ч. /315 г /брашно
1/3 ч.ч. меласа /може да се замести с мед/
1/2 ч.ч. захар Мусковадо, натъпкана добре
75 г /при мен 150 г / ябълково пюре
2 големи белтъка на стайна температура
1ч.л. сода бикарбонат
2 1/2/ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сух джинджифил
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. сол
50 г захаросан джинджифил
отделно 100 г захар с щипка канела за овалване
Започнете с приготвянето на ябълковото пюре:
2 настъргани ябълки, поръсени с малко канела и 2 с.л. вода се слагат на котлона
и се кипват.
Намаляме котлона и оставяме да къкри до получаване на гъсто пюре.
За захаросания джинджифил се нарязват на ситно :
40 г стафиди
и се смесват с 1о г прясно настърган джинджифил.
Аз ги пасирах с пасатора.
Оказа се трудничко, но се получава една много лепнеща маса, страшно вкусна.
В купа се смесват брашното, содата, подправките и солта.
В друга купа се смесват меласата, захарта и ябълковото пюре.
Разбъркайте с миксер за около 5 минути, добавете белтъците и хомогенизирайте.
Върху тази смес се пресява брашняната смес и се бърка на ниска скорост до пълното хомогенизиране.
Добавят се и стафидите със джинджифила и се разбърква добре.
Трябва да се изстуди много добре, за да се оформят лесно топчетата.
Аз държах цяла нощ в хладилник и можех да сложа за 10 минути във фризера, непосредствено преди работа.
От изстудената смес се взима с лъжичка /сладоледена / и се "цопват' буквално
в купичката със захарта и канелата.
Овалва се топчето добре с ръце/от захарта не лепне/, слага се върху хартия за печене,
с която сме покрили тавичката за печене и леко се сплесква.
Не се притеснявайте, че не става правилна форма.
Бисквитите се поставят на разстояние, защото се разливат при печенето и се
получава кръгла форма.
Режим на печене :180 градуса.
Първите 5 минути се слага тавата най-долу,
следващите 10 -по средата.
При пипане в средата, трябва да е мека бисквитката, но да не лепне.
Имайте пред вид, че след изстиване още малко се втвърдяват.
Аз пекох малко повече, заради повечето ябълковото пюре.
До тук с бисквитките.
След като изстинаха смелих:
2 ч.ч. бисквитки
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. джинджифил на прах
6 с.л. /85 г / разстопено масло
240 г сирене "Филаделфия"
3яйца леко разбити
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. пюре от тиква
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
Тези продукти са за форма 22,5 см.
Моята е по-голяма и сложих 400 г сирене,
100 г масло и увеличих количеството на бисквитките
Смлените бисквити се смесват с маслото, захарта и джинджифила
Пресоват се на дъното на форма с падащо дъно и се вдига от сместа и по стените поне на 2,5 см.
Изпича се за 5 минути при 180 градуса.
Яйцата се смесват със захарта,
пюрето от тиква, сиренето и подправките.
Изсипва се върху бисквитената смес.
Пече се при 180 градуса около 60-70 минути.
Отваря се врата на фурната, изчаква се поне 10 минути и се оставя за една нощ в хладилник.
За заливка приготвих карамелов сос.
Много ми хареса като идея и смятам да го използвам и в други случаи.
За приготвянето му ви трябват:
1 ч.ч. захар
6 с.л. масло/85г/
1/2 ч.ч. разбита сметана.
Трябва да имате пред вид, че притвянето му е бърз процес и всички продукти трябва да са готови.
Захарта се поставя в дълбок съд и започва да се разтопява при непрекъснато бъркане.
Когато заври, се намаля котлона, добавя се маслото и в момента, в който то започне да се стапя се добавя разбитата сметана.
Нивото на сместа се надига и за това се работи в дълбок съд.
Бърка се непрекъснато до получаване на гладка смес.
Оставя се да изстине и се съхранява в бурканче.
Затопля се леко преди употреба.
Снимката ми е със сироп от нар :)
Ами това е моята "одисея" с чийзкека и домашно приготвените джинджифилови бисквити.
Благодаря ви , че имахте търпение да прочетете до край :)
За това се почерпете и :
Да ви е сладко!!!
Страхотна рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеАз също много обичам чийзкейк, но не го приготвям, защото никой друг вкъщи не яде. :(
Ех, само ще помечтая за едно такова хубаво парче...
Чудесни предложения , Дани !
ОтговорИзтриванеИ чийзкейка и бисквитките изглеждат мнооого вкусно ! Много хубави снимки !
Сърдечни поздрави и успешна и усмихната нова седмица . :)
Почерпвам се с удоволствие (с един от любимите ви сладкиши) :). Дани, чийзкейкът ти изглежда страхотно! И браво за ентусиазма за домашните бисквити! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделна вечер!
Превъзходен, Дани :) Доста трудоемко е когато и сам си приготвяш бисквитите, но си заслужава :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава нова седмица!
Илианка, друг път ще свирвам предварително да дойдеш :)
ОтговорИзтриванеМира, радвам се че обичаш чийзкейк :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Благодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеБисквитките правих единия ден, после
чийзкейка се прави лесно!
Той си е и лесен сладкиш знаеш
и няма какво да се сбърка!
Благодаря за мнението за снимките
и хубава, нова седмица!
Перфектен е, Дани! Възхищавам се на ентусиазма и търпението ти, аз не бих ги имала да приготвя и бисквитите сама!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелания за спорна нова седмица!
Сабина, благодаря за хубавите думи :)
ОтговорИзтриванеПОздрави и усмихната, слънчева седмица!
Еви, днес сме на една и съща вълна :)
ОтговорИзтриванеА за бисквитките бях любопитна!
Прегръдки и усмихната нова седмица!
Дани, приеми и моите адмирации! Трудоемко, но определено си заслужава усилието :)
ОтговорИзтриванеСнимката с парченцето, полято със сироп от нар е страхотна!
Спорна и много усмихната нова седмица ти желая :)
Лелееее Дани,
ОтговорИзтриванеНали знаеш колко обичаме чийзкейк вкъщи (а аз и тиква) и сега ми излизаш с това невероятно чудо тук! Че как ще спя аз тази вечер и къде утре ще търся био меласа питам те :)) И какво търпение имаш да почнеш направата чак от бисквитите, направо шапка ти свалям!
Прегръдка и пожелание за хубава нова седмица с много настроение!
Тони, когато любопитството надделее,
ОтговорИзтриванесе хващаш и ги правиш :)
Вземи си от парченцето!
Хубава нова седмица!
Лети, ако не можеш да спиш, отскочи до нас да хапнеш и ти дам меласа :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, усмивки и слънчево настроение!
Привет и от мен, Дани :-)
ОтговорИзтриванеРецептата ми допада - много обичам тиква :-P
А снимката.. ах, чудна е! Страшно ми харесва - изключително вкусна, с едно такова леко закачливо, уютно и мило настроение.. Поздравления!
Все така ведри и вкусни дни :-)
Дими, много ме радва, че така си почувствала снимката :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Чудно,чудно,чудно!
ОтговорИзтриванеЧудесна си, Йоли :)
ОтговорИзтриванеЕхаа, чудесни предложения, Дани!
ОтговорИзтриванеМного апетини изглеждат, а и в снимките си задобряла :)
Хубав празник!
Ох,каква вкусотия,Дани! :)
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Чудна рецепта, Дани и аз много обичам чийзкейк. А бисквитите, ах бисквитите, поздравления за търпението сигурна съм че са били невероятни. Ароматна и усмихната седмица от мен.
ОтговорИзтриванеДани, чудесен е този чийзкейк и бисквитите! Много ме грабна първата снимка и тази с карамеления сос.
ОтговорИзтриванеЧестит празник днес! И нека те опиянява и ти се услажна любовта на хората около теб! Поздрави и весело! :)
Благодаря, Ина :)
ОтговорИзтриванеИ са вкусни!
Усмихната вечер!
Вкусничко е, Краси :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер!
Мира, благодаря за "опияняващите"
ОтговорИзтриванепоздравления :)
Една прекрасна и усмихната вечер от мен!
Надя, бисквитките не са никак трудоемки!
ОтговорИзтриванеУсмихната и успешна седмица за теб!
Дани, при теб пак е невероятно вкусно!! И си признавам, че в бисквитките ти ми остана ума!!!
ОтговорИзтриванеУау, Мина, вземи си ума, че ще ти трябва :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Хубаво утре!
Дани, и аз обожавам чийзкейка във всичките му разновидности. Много труд си положила за твоя и съм сигурна, че си е заслужавало. Прекрасни снимки
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, радва ме твоето одобрение:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна седмица!
И аз съм голям фен на чийзкейковете, но никога не съм се решавала да си направя сама бисквитите. Четейки рецептата почти усетих вкуса на този прекрасен десерт - тиква и джинджифил си е класика, но поднесена по този начин със сигурност е неустоима!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ирка :)
ОтговорИзтриванеКомбинацията наистина е много вкусна, но най ми хареса вкуса на "захаросания" джинджифил!
Дани, страшен чийзкейк! Аз съм почитател на такъв тип десерти:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лулу :)
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванетвоята "одисея' ме впечатли и очарова. Като започна от ароматните бисквитки, страхотния чийзкейк /и аз правих/ и карамеления сос. Много труд и старание, но резултатът е повече от великолепен!
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам за вкуса и вида на твоя чийзкейк!
Прегръдки и спокойна седмица!
Дани, чудя се кое повече ми харесва - соса или самия чийзкейк.
ОтговорИзтриванеМай бих ги предпочела заедно, и двете :)
Много хубаво представяне!
Поздрави сърдечни и лека нощ :)
Пепи, не се чуди, а опитай и двете :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокоен ден!
Чийзкейк с тиква... това трябва да е удивително! Особено с този набор от съставки! Супер идея и изпълнение, Дани :)
ОтговорИзтриванеTiKi, благодаря ти !
ИзтриванеИ добре дошла при мен!