13 януари 2016 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ С ГАУДА






Започвам новата година с публикация за хляб.
Невероятно вкусен и пухкав хляб.

Не съм изневерила на шоколада, но за него по-нататък :)

Вече знаете  другите ми картофени питки.
Това тесто става по-богато с добавянето на
кашкавал, вместо мазнина.

Самото масло, което придава чудесно ухание, се поставя
допълнително.

Можете да им сложите вътре и сирене, и сушени домати и
съм сигурна, че вкусът ще е още по-богат.


ПРОДУКТИ

за захващане на маята, ако е прясна :


1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче свежа мая
1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2 к.л. захар


останалите продукти за омесване на меко тесто:

2 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. настъргани сварени картофи
1/2 ч.ч. настъргана Гауда
5 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2  ч.л. сол*

70 г масло за намазване


Според оригиналната рецепта чашата е 250 мл

След като втаса маята се омесва меко, нелепнещо тесто,
което се оставя да удвои обема си на топло.

Тестото се  нарязва на 14-16 парчета.
Всяко едно се разточва на правоъгълник, върху който се
притискат малки  парчета масло.
Завиват се на охлюв, като свободното крайче се подпъхва отдолу
и се оставят да втасат в тава, върху хартия за печене.
Намазват се с яйце и се пекат в нагрята до 180-200 градуса фурна, до
готовност.

През цялото време на печене ще ви ухае на масло, така че имайте готовност
да ги опитате веднага :)

И да ви е сладко!

* тази сол е достатъчна,ако слагате в питките сирене
Иначе можете да увеличите до 1 ч.л. сол, според вашия вкус

13 декември 2015 г.

КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ

Много рецепти има в нета за тези ароматни кифлички.
Това, което  ми хареса е,че тестото втасва в хладилника
през нощта.
След като станеш от сън ги оформяш и изпичаш.
И в кухнята ти ухае на канела, което е едно от основните ухания по Коледа.

ПРОДУКТИ

4 1/2 ч.ч. брашно, или 675 г
2 с.л. суха мая
1/3 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. сол
4 големи яйца /около 210 г/
1 1/2 ч.ч. гореща вода
120 г разтопено масло


ПЛЪНКА

60 г стопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. канела


Брашното се пресява в голяма купа.
Добавят се маята, захарта и солта.
В средата се прави кладенче и се изсипват леко разбитите яйца.
Около тях се изсипва горещата вода.
Добавя се маслото и с дървена лъжица, или обикновен миксер
с бъркалки за тесто се хомогенизират всички продукти.
Тестото е лепкаво, но това не трябва да ви притеснява.
Оставя се, покрито с полиетиленово фолио, в хладилника.

На другия ден се изважда, а на плота се изсипва около 1/4-1/2 ч.ч. брашно.
Тестото се изсипва от купата, овалва се в брашното и се разточва на правоъгълник-
60/20 см.
Покрива се с плънката, която предварително сте приготвили и го сгъвате наполовина.
Нарязва  се на ленти с широчина около 2,5 см.
Завиват се на охлювче и се поставят в тава, покрита с хартия за печене.

Оставят се да втасат, а след това изпичате до готовност при 180 градуса.








Тук е показано много подробно оформянето :)

След като леко се поохладят ги нападате :)

Сигурна съм, че ще се размечтаете за Коледа :)

Да ви е сладко!

17 ноември 2015 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ПЕЧЕНО КАКАО





Предлагам ви един от серията шоколадови сладкиш без брашно.
Има една малка особеност тук, а именно печеното какао.
Обработено по този начин,преди да се добави към продуктите, какаото
придобива по-концентриран аромат.
Това придава едно по-плътно усещане за шоколад :)

Шокохолиците ще ме разберат.

Иначе това е един от лесните и бързи сладкиши.

ПРОДУКТИ:

70 г какао
6 големи яйца

200 г бадемово брашно, при мен са смлени бадеми
220 г пудра захар
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

1 ч.ч. млечна сметана
200 г черен шоколад, 70 % какао

Фурната се загрява на 150 градуса.
Какаото се поставя върху хартия за печене в тавата на фурната,
като се разстила равномерно.
Пече се  около 1, 5 часа, като се разбърква на 20 минути.
През това време цялата кухня ухаеше на какао :)
Оставя се да изстине.

Яйцата се разбиват със захарта.
Добавят се какаото и бадемовото брашно, разбъркани с бакпулвера и содата.
Хомогенизира се добре и се изсипва във форма, 22 см, покрита с хартия за печене.
Пече се при 180 г,  30-40 минути*
Оставя се да се охлади, преди да се извади от формата.

За глазурата загрява се сметаната, но без да заври.
Сваля се от огъня, добавя се начупения шоколад и се разбърква до пълното
му разтапяне.
Охлажда се и се нанася върху сладкиша.


Удоволствието при консумация е невероятно, ама вие си знаете.
Вкусът е много наситен, шоколадов /оставаше и да е друг /

*При това изпичане краищата на сладкиша се изпекоха много бързо и си мисля,
че трябва да слагам алуминиево фолио и около ринга на формата, както правя при чийзкейк.
За по-равномерно разпределяне на топлината :)


Ами да ви е сладко и не чакайте много, а го направете!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации