9 декември 2018 г.

TAH-CHIN, ИЛИ ПЕЧЕН ОРИЗ ПО ПЕРСИЙСКИ С ПИЛЕ



Пилешките гърди не са ми сред любимите продукти.
Но, взехме цяло, хубаво пиле и нямаше как да не ги използвам.
И друг път съм използвала кисело мляко в основни рецепти, но като марината.
Сега го ползвах като един от основните продукти и ястието става много по-различно
от обикновено пиле с ориз.

От основната рецепта, макар че изчетох доста, не сложих боровинки и шафран.
Ползвах куркума и съм доволна.
Не обърнах ястието, макар че за снимки това е основния чар, но заложих на чаровния вкус ;)
Другия път ще купя нар, защото обичам ориз и нар.

ПРОДУКТИ


1½ чаши ориз Басмати, измит и накиснат поне за  2 часа в солена вода
½ кг пилешки гърди, нарязани на хапки
1 средна глава лук, нарязана
1 супена лъжица куркума
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 жълтък
3 с.л. масло

сол, ч. пипер

ПРИГОТВЯНЕ

Оризът се измива обилно и се накисва в подсолена вода поне за 2 часа.

Нарязаният лук се задушава в маслото, добавят се и пилешките хапки,
налива се вода, добавя се част от куркумата и се оставя на котлона до готовност на месото.
Бульонът се прецежда и се запазва.

Измитият, накиснат и отцеден ориз се поставя в тенджера, налива се два пъти повече вода и се вари на умерен огън за 5  минути.
Отстранява се и се отцежда водата, ако е останала такава.

През това време се разбиват яйцата с киселото мляко и се добавя куркума.

Намасляваме дъното  дълбок съд за печене.
На дъното се слага част от яйчената смес.
Върху нея се изсипва част от топлия ориз.
Отново се слага слой от яйчената смес.
Отгоре се слагат пилешките хапки.
Следват слой ориз, заливка със запазения бульон и се завършва
със яйчен слой.
Покрива се с капак и се пече при 170 градуса 35-40 минути.
Добре е дъното да се запече.

След изваждане внимателно се отделя ориза от стените на съда
и се обръща в чиния.

Ами останалото е ясно - порции по чиниите... и
да ви е сладко!

* В някои рецепти ястието се сготвя на котлона в подходящ съд.

10 коментара:

  1. Дани, супер изглежда и сигурно е много вкусен!
    Аз пробвах преди време, ама като го обърнах в чинията се разпадна :) Но в рецептата, която ползвах, май нямаше яйчена смес на дъното...
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира.
      На мен нямаше да ми се разпадне, но не се запече добре
      отдолу и затова си го оставих така!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Ааа, юе се опитва, Дани, интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно ... С много хубави предложения ни радваш, Дани -
    това е чудесна идея, предполагам и със страхотен вкус,
    но няма да пропусна и новото ти шоколадово изкушение.
    Благодаря ти,
    прегръдка за теб и вдъхновени декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа моя, ще се радвам да опиташ и двете.
      Шоколадовото не се нуждае от коментар!
      Прегръдки и приятна подготовка за празника!

      Изтриване
  4. Интересна рецепта, Дани. А колко от бульона се налива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил :)
      На мен не ми остана много бульон и го сложих всичкия.
      Беше повече от един черпак.
      Не сложих много вода за сваряване на гърдите.

      Изтриване
  5. "Не заложих на основният чар, а на чаровният вкус" <3, точно сега бях при Ирма и се разприказвах малко повече за блоговете и кое харесвам в тях:). Има блогове и блогъри, които ти доставя удоволствие да следиш и гледаш да не изпуснеш нещо, по възможност. Не само заради рецептата, а заради удоволствието, което усещаш при контактуването с този човек. Радвам се, че дори и от време на време хора като теб продължават да публикуват, иначе е скучно, еднообразно, губи се идеята...Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбончета, толкова ме зарадва с коментара си.
      Тези дни писах, че ми липсва общуването в блоговете.
      Социалните мрежи ги превзеха, но не е същото.
      Прегръдки за теб и следя всичките ти коледни сладки с обещаншето, че и аз ще направя!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (39) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (117) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (12) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (2) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (6) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (37) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълково пюре (1) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации