Пилешките гърди не са ми сред любимите продукти.
Но, взехме цяло, хубаво пиле и нямаше как да не ги използвам.
И друг път съм използвала кисело мляко в основни рецепти, но като марината.
Сега го ползвах като един от основните продукти и ястието става много по-различно
от обикновено пиле с ориз.
От основната рецепта, макар че изчетох доста, не сложих боровинки и шафран.
Ползвах куркума и съм доволна.
Не обърнах ястието, макар че за снимки това е основния чар, но заложих на чаровния вкус ;)
Другия път ще купя нар, защото обичам ориз и нар.
ПРОДУКТИ
1½ чаши ориз Басмати, измит и накиснат поне за 2 часа в солена вода
½ кг пилешки гърди, нарязани на хапки
1 средна глава лук, нарязана
1 супена лъжица куркума
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 жълтък
3 с.л. масло
сол, ч. пипер
½ кг пилешки гърди, нарязани на хапки
1 средна глава лук, нарязана
1 супена лъжица куркума
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 жълтък
3 с.л. масло
сол, ч. пипер
ПРИГОТВЯНЕ
Оризът се измива обилно и се накисва в подсолена вода поне за 2 часа.
Нарязаният лук се задушава в маслото, добавят се и пилешките хапки,
налива се вода, добавя се част от куркумата и се оставя на котлона до готовност на месото.
Бульонът се прецежда и се запазва.
Измитият, накиснат и отцеден ориз се поставя в тенджера, налива се два пъти повече вода и се вари на умерен огън за 5 минути.
Отстранява се и се отцежда водата, ако е останала такава.
През това време се разбиват яйцата с киселото мляко и се добавя куркума.
Намасляваме дъното дълбок съд за печене.
На дъното се слага част от яйчената смес.
Върху нея се изсипва част от топлия ориз.
Отново се слага слой от яйчената смес.
Отгоре се слагат пилешките хапки.
Следват слой ориз, заливка със запазения бульон и се завършва
със яйчен слой.
Покрива се с капак и се пече при 170 градуса 35-40 минути.
Добре е дъното да се запече.
След изваждане внимателно се отделя ориза от стените на съда
и се обръща в чиния.
Ами останалото е ясно - порции по чиниите... и
да ви е сладко!
* В някои рецепти ястието се сготвя на котлона в подходящ съд.
Дани, супер изглежда и сигурно е много вкусен!
ОтговорИзтриванеАз пробвах преди време, ама като го обърнах в чинията се разпадна :) Но в рецептата, която ползвах, май нямаше яйчена смес на дъното...
Хубава неделна вечер!
Благодаря, Мира.
ИзтриванеНа мен нямаше да ми се разпадне, но не се запече добре
отдолу и затова си го оставих така!
Хубава нова седмица!
Ааа, юе се опитва, Дани, интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеСонче, ще се радвам да ви се хареса!
ИзтриванеИнтересно ... С много хубави предложения ни радваш, Дани -
ОтговорИзтриванетова е чудесна идея, предполагам и със страхотен вкус,
но няма да пропусна и новото ти шоколадово изкушение.
Благодаря ти,
прегръдка за теб и вдъхновени декемврийски дни!
Скъпа моя, ще се радвам да опиташ и двете.
ИзтриванеШоколадовото не се нуждае от коментар!
Прегръдки и приятна подготовка за празника!
Интересна рецепта, Дани. А колко от бульона се налива?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ил :)
ИзтриванеНа мен не ми остана много бульон и го сложих всичкия.
Беше повече от един черпак.
Не сложих много вода за сваряване на гърдите.
"Не заложих на основният чар, а на чаровният вкус" <3, точно сега бях при Ирма и се разприказвах малко повече за блоговете и кое харесвам в тях:). Има блогове и блогъри, които ти доставя удоволствие да следиш и гледаш да не изпуснеш нещо, по възможност. Не само заради рецептата, а заради удоволствието, което усещаш при контактуването с този човек. Радвам се, че дори и от време на време хора като теб продължават да публикуват, иначе е скучно, еднообразно, губи се идеята...Поздрави, Дани!
ОтговорИзтриванеБонбончета, толкова ме зарадва с коментара си.
ИзтриванеТези дни писах, че ми липсва общуването в блоговете.
Социалните мрежи ги превзеха, но не е същото.
Прегръдки за теб и следя всичките ти коледни сладки с обещаншето, че и аз ще направя!