Толкова отдавна не съм публикувала, че забравих как си качвам снимките на лаптопа :)
Но пък кифлите си струват да ги опитате.
Тестото е чудесно за работа, всичко се смесва стандартно,
а и оформянето е лесно, така че четете и ги направете за закуска.
ТЕСТО
4 ч.ч. брашно
2 с.л. суха мая
1 яйце*
1 1/4 ч.ч. /300 мл/ прясно мляко
2 с.л. масло
1/4 ч.ч. олио
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. - 240 ml
ПЛЪНКА
1 ч.ч тахан
1 ч.ч. захар
Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа.
Отделно се разбиват яйцата и се добавя топло прясното мляко.
Олиото и стопеното масло също се смесват.
В миксер към сухата смес с брашното се добавя яйчната смес и се хомогенизира добре.
Добавя се и мазнината и се омесва меко, но не лепнещо, тесто.
Оставя се да удвои обема си.
Захарта и тахана се смесват.
Втасалото тесто се разделя на 12 части.
Всяка се разточва в кръг около 20 см. диаметър.
Намазва се със сместа като се оставя борд около 1 см.
Завива се на руло и се усуква като охлюв.
Тук е показано нагледно :)
Готовите кифли се слагат върху хартия в тава и се оставят около 30 мин. да втасат.
Преди изпичане се намазват с яйце, разбито с малко прясно мляко.
По желание се поръсват със сусам.
Пекат се в предварително нагрята до 200 градуса фурна.
Останалото с похапването ви е ясно!
Да ви е сладко!
*Аз се разсеях и сложих 2 яйца.
Е, увеличих малко брашното и малко мазнината.
Дани, страхотни са се получили! Меки и пухкави като памук.Имам и аз подобни (с тахан), кой знае кога ще ги кача в блога. :) Така че вкусът ми е познат, макар и тестото да не е така пухкаво като това.
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Благодаря, Инче!
ИзтриванеЩе чакам да качиш и твоите.
Тестото е много хубаво и беше удоволствие да се работи с него!
Поздрави от мен!
Пухкави, ароматни, фантастични, Дани!!!
ОтговорИзтриванеДобре си се завърнала <
Благодаря, Ил :)
ИзтриванеЧудесни са, Дани! Донеси някоя, знаеш кога :) Ама да ми се падне на хлебния ден :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче :)
ИзтриванеПрекрасни са, Дани!
ОтговорИзтриванеС таханова плънка не бях правила още, записвам си ги за проба. Благодаря, че сподели, мила!
Поздрави!
Ще чакам да споделиш, Ирме!
ИзтриванеАма защо така последно време много ми се дояждат кифлички, дори вчера си купих от една пекерна, ама те модерни, с лимец...не е онова за което си мечтаех. А твоите със сигурност ще ми допаднат, Дани!
ОтговорИзтриванеСлънчева есен желая!
М
Марийче, я си направи и си хапни :)
ИзтриванеРазкошно изглеждат, Дани - майстор си -
ОтговорИзтриванепредставям си нежността, аромата и вкуса им ...
/Що се отнася до снимките и аз съм в подобна ситуация :)/
Благодаря, поздрави и вдъхновени есенни дни!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеВисока оценка ми даваш.
Прегръдки и златно есенно слънце!
Като ги гледам тези кифлички,ми се доядоха .И аз като тебе ,Дани рядко качвам снимки вече-нямам времееее...
ОтговорИзтриванеФантастични, Дани, обичам аромата на тахана!
ОтговорИзтриване