Няма начин да посетите Порто и да не опитате Портвайн.
Една от емблемите на този харизматичен град.
Вече съм казвала, че в градовете, разположени на река има някаква магия.
Порто е една невероятна симбиоза между история и съвременност.
Разположен е на северния бряг на река Дуоро, близо до устието ѝ с Атлантически океан.
Намира се на 300 км от Лисабон.
Реката е тясна и има много и красиви мостове.
Градът е много красив, разположен на хълм и има много места, откъдето да го погледнеш от високо.
Сградите са цветни, с невероятни червени покриви, погледнати отгоре.
Улиците са тесни и криволичещи.
При нашето посещение, Порто не беше много дружелюбен :)
Валеше дъжд, беше мрачно, но това не ни развали усещането
за нещо красиво, което си струва да се види.
А и първата ни спирка беше едно от многото места, в които се произвежда
популярния Портвайн.
Традиционните любители на качествените напитки, англичаните, не можели да си доставят любимите вина, когато воювали с Франция, поради което се насочвали да пазаруват към по-отдалечената Португалия. Те още преди 400 години разбрали, че при транспортирането до Острова виното не се разваля, ако се „консервира” с агуардиенте – местната ракия. Първоначално добавяли стабилизатора след края на ферментацията, но постепенно открили, че то става по-добро, когато тя се прекрати. Идеята е остатъчната захар да увеличи градуса на напитката. Така в началото на ХVІІІ век се оформя стилът портвайн, познат и до днес.
През пролетта виното се премества по вода с традиционните лодки ребелос в складовете на търговците на южния бряг на Доуро в самия център на града, където по-умереният климат е добър за отлежаването.
Само малка част от портвайна остава по горното течение на реката, тъй като се смята, че летните температури му придават специфичен препечен вкус.
Зреенето на напитката протича за по-дълъг или по-кратък период от време по два класически начина: в традиционни бъчви или в бутилки.
Има бял и червен Портвайн.
White Port e произведен от бяло грозде. Отличава се със златист цвят и по принцип е почти сух или сладък, за което се ориентираме по надписа върху етикета.
Ruby Port е най-разпространеният и достъпен портвайн. То е младо, плътно вино от различни реколти, отлежавало в бъчва и обикновено се продава след като стане тригодишно.
Tawny ports са сладки или полусухи и най-често се консумират като десертни вина. Имат златисто-кафяв оттенък и вкус на ядки.
Белият Портвайн е идеален аперитив, едно виноо за ценители, което има много специфичен вкус и не е толкова сладко.
Ароматните червени и сладки портвайни са за финал на вечерята със сладкиши, солени бисквити и ядки и/или сирена. Тъмните стилове също се сервират в края като дижестив.
Дегустацията беше страхотна.
Първо се насладихме на бялото вино.
Сервира се в чаши като лале, високи, за да има възможност да се разгърне и усети аромата.
Червеното вино е невероятно.
Отпиваш, задържаш глътката в устата си и постепенно преглъщаш.
Усещаш аромат на лято, на сини сливи, на ягоди, на костилкови плодове, както и на самите костилки.
След преглъщане се разлива толкова приятно усещане, че няма как да не искаш още ;)
Нашата екскурзоводка тук беше с руски произход и ни даде много богата информация за виното, видовете и производството му.
Е, малко ни учуди когато каза, че втората глътка се пие поне след половин час, защото било силно вино :)
Ние нямахме толкова време и бързичко му се насладихме.
Опитахме 10 годишно, отлежало...
След тази наслада и след като се заредихме от магазина с вино, разходката в града беше вече различна.
Сякаш мрачното време не ни дразнеше....
И за къде без фадо в Португалия!
Прекрасна музика!
И един прекрасен шоколадов сладкиш за завършек на вечеря с приятели и Портвайн, макар че бих заложила на сирена, поширани круши със синьо сирене, или с печени кестени :)
Сладкишът, в друга публикация :)
Дани, страхотно поднесено порто! Желанието ми да отида става...все по-голямо!!! Благодаря ти за чудесната информация и разходка!
ОтговорИзтриванеПожелавам го от сърце :)
ИзтриванеВъпреки мрачното време, ще запазиш прекрасни спомени, Дани :)
ОтговорИзтриванеМного хубаво място и много хубаво вино.
Ил, разбира се, че е чудесно преживяване :)
ИзтриванеОх, това вино, чак слюнкоотделях, докато те четох и ми се напълни устата.
ОтговорИзтриванеПрекрасно преживявеане, Дани! Ще чакам да видя и сладкиша. Види ми се обещаващ и шоколадов.
Даре, виното си е за преглъщане :)
ИзтриванеА сладкишът ми е от любимите шоколадови без брашно :)
Дани, виното не е попречило да направиш прекрасни снимки! :)
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Благодаря, Дани, за чудесната разходка и дегустацията на виното!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки!
Приятно ми беше да се разходя с теб, Дани. Наистина е много красиво.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за удоволствието!
Снежи, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдки!
Да ме вземеш с тебе другия път:) Разкошно е всичко! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че ще те взема :)
ИзтриванеПрегръдки, Траянче!
Ама, прекрасен гид си, Дани!
ОтговорИзтриванеЧудесна разходка, много ми хареса, усетих и влагата във въздуха, ароматите и вкуса на виното, че и сладкиш предлагаш накрая. :) Чакам му рецептата!
Хубава вечер, мила! Прегръдки!
Ирме, благодаря ти за високата оценка :)
ИзтриванеИ се радвам, че си усетила атмосферата!
Прегръдки, мила!
Прекрасни снимки отново, Дани -
ОтговорИзтриванемного красиво и много интересно ни по представяш...
Благодаря за удоволствието, а вече успях да се очаровам и разкошния сладкиш!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПожелавам ти да го видиш реално!
Прегръдки!
Красота, много е пъстро и различно...прииска ми се да го видя на живо:)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти го, Веси :)
Изтриване