15 ноември 2015 г.

ПОРТО И ПОРТВАЙН


Няма начин да  посетите Порто и да не опитате Портвайн.
Една от емблемите на този харизматичен град.

Вече съм казвала, че в градовете, разположени на река има някаква магия.

Порто е една невероятна симбиоза между история и съвременност.
Разположен е на северния бряг на река  Дуоро, близо до устието ѝ с Атлантически океан.
Намира се на 300 км от Лисабон.
Реката е тясна и има много и красиви мостове.
Градът е много красив, разположен на хълм и има много места, откъдето да го погледнеш от високо.
Сградите са цветни, с невероятни червени покриви, погледнати отгоре.
Улиците са тесни и криволичещи.

При нашето посещение, Порто не беше много дружелюбен :)
Валеше дъжд, беше мрачно, но това не ни развали усещането
за нещо красиво, което си струва да се види.

А и първата ни спирка беше едно от многото места, в които се произвежда
популярния Портвайн.





Традиционните любители на качествените напитки,  англичаните, не можели да си доставят любимите вина, когато воювали с Франция, поради което се насочвали да пазаруват към по-отдалечената Португалия. Те още преди 400 години разбрали, че при транспортирането до Острова виното не се разваля, ако се „консервира” с агуардиенте – местната ракия. Първоначално добавяли стабилизатора след края на ферментацията, но постепенно открили, че то става по-добро, когато тя се прекрати. Идеята е остатъчната захар да увеличи градуса на напитката. Така в началото на ХVІІІ век се оформя стилът портвайн, познат и до днес.

През пролетта виното се премества по вода с традиционните лодки ребелос в складовете на търговците на южния бряг на Доуро в самия център на града, където по-умереният климат е добър за отлежаването.
Само малка част от портвайна остава по горното течение на реката, тъй като се смята, че летните температури му придават специфичен препечен вкус.
Зреенето на напитката протича за по-дълъг или по-кратък период от време по два класически начина: в традиционни бъчви или в бутилки.



Има бял и червен Портвайн.

White Port e произведен от бяло грозде. Отличава се със златист цвят и по принцип е почти сух или сладък, за което се ориентираме по надписа върху етикета.

Ruby Port е най-разпространеният и достъпен портвайн. То е младо, плътно вино от различни реколти, отлежавало в бъчва и обикновено се продава след като стане тригодишно.

Tawny ports са сладки или полусухи и най-често се консумират като десертни вина. Имат златисто-кафяв оттенък и вкус на ядки.

Белият Портвайн е идеален аперитив, едно виноо за ценители, което има много специфичен вкус и не е толкова сладко.

Ароматните червени и сладки портвайни са за  финал на вечерята със сладкиши, солени бисквити и ядки и/или сирена. Тъмните стилове също се сервират в края като дижестив.

Дегустацията беше страхотна.

Първо се насладихме на бялото вино.
Сервира се в чаши като лале, високи, за да има възможност да се разгърне и усети аромата.

Червеното вино е невероятно.
Отпиваш, задържаш глътката в устата си и постепенно преглъщаш.
Усещаш аромат на лято, на сини сливи, на ягоди, на костилкови плодове, както и на самите костилки.
След преглъщане се разлива толкова приятно усещане, че няма как да не искаш още ;)

Нашата екскурзоводка тук  беше с руски произход и ни даде много богата информация за виното, видовете и производството му.

Е, малко ни учуди когато каза, че втората глътка се пие поне след половин час, защото било силно вино :)
Ние нямахме толкова време и бързичко му се насладихме.
Опитахме 10 годишно, отлежало...

След тази наслада и след като се заредихме от магазина с вино, разходката в града беше вече различна.

Сякаш мрачното време не ни дразнеше....










И за къде без фадо в Португалия!
Прекрасна музика!



И един прекрасен шоколадов сладкиш за завършек на вечеря с приятели и Портвайн, макар че бих заложила на сирена, поширани круши със синьо сирене, или с печени кестени :)
Сладкишът, в друга публикация :)




18 коментара:

  1. Дани, страхотно поднесено порто! Желанието ми да отида става...все по-голямо!!! Благодаря ти за чудесната информация и разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Въпреки мрачното време, ще запазиш прекрасни спомени, Дани :)
    Много хубаво място и много хубаво вино.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, разбира се, че е чудесно преживяване :)

      Изтриване
  3. Ох, това вино, чак слюнкоотделях, докато те четох и ми се напълни устата.
    Прекрасно преживявеане, Дани! Ще чакам да видя и сладкиша. Види ми се обещаващ и шоколадов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, виното си е за преглъщане :)
      А сладкишът ми е от любимите шоколадови без брашно :)

      Изтриване
  4. Дани, виното не е попречило да направиш прекрасни снимки! :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Дани, за чудесната разходка и дегустацията на виното!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Приятно ми беше да се разходя с теб, Дани. Наистина е много красиво.
    Благодаря ти за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, радвам се че ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Да ме вземеш с тебе другия път:) Разкошно е всичко! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш, че ще те взема :)
      Прегръдки, Траянче!

      Изтриване
  8. Ама, прекрасен гид си, Дани!
    Чудесна разходка, много ми хареса, усетих и влагата във въздуха, ароматите и вкуса на виното, че и сладкиш предлагаш накрая. :) Чакам му рецептата!
    Хубава вечер, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря ти за високата оценка :)
      И се радвам, че си усетила атмосферата!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  9. Прекрасни снимки отново, Дани -
    много красиво и много интересно ни по представяш...
    Благодаря за удоволствието, а вече успях да се очаровам и разкошния сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Пожелавам ти да го видиш реално!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Красота, много е пъстро и различно...прииска ми се да го видя на живо:)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации