19 април 2014 г.

ФРЕНСКА МУ РАБОТА



Така си е :)
Французите са майстори на бриоша!
А и нали си знаете, че когато няма хляб се ядат пасти!
Френски пасти, или бриош.

Но това не е само бриош, а бриош с крем пастичера и шоколад!
Неотразимо вкусен, с аромат на масло.
Много масло!

А е толкова лесен за приготвяне, че съм сигурна в едно -
веднага запрятате ръкави / и миксер/, за да го направите.

Има и още нещо, което ще ви направи впечатление -
тестото престоява в хладилник, както и крема.



На другия ден... о, на другия ден е фасулска работа - разточвате, намазвате, прегъвате, нарязвате и...voila :)

Оставяте да втаса и печете!

Но стига толкова със писала за "пейзажа" :)
Да си дойдем на думата и ви напиша необходимите

ПРОДУКТИ

за тестото:

650 г брашно
82 г захар

28 г суха мая
 1 с.л. сол
120 мл студена вода
310 г меко масло, нарязано на кубчета
6 средни яйца, едното е за намазване


От това количество продукти излизат две части тесто.

В купа смесвате добре сухите продукти.
Добавяте водата и с миксер хомогенизирате добре.
Добавяте едно по едно 5 яйца и отново разбърквате добре.
На този етап тестото е много сухо.
Започвате добавянето на маслото, парче по парче и разбърквате добре
до пълното усвояване на маслото.
Ако при разбъркване с миксера, то не се отделя от стените на съда, добавяте още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и лъскаво.
Покривате с фолио и оставяте за една нощ в хладилник.

За крема

300 мл прясно мляко
100 г захар
10 г брашно
20 г царевично брашно
4 жълтъка
екстракт от ванилия

1/2 ч.л. сол




150 г настърган шоколад по избор

Загряваме прясното мляко, без да завира.
В отделна купа се смесват сухите съставки.
В друг съд се разбиват жълтъците и към тях се добавя сухата смес.

Млякото се добавя постепенно към тази смес и се хомогенизира добре.
Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
оставя се да изстине и се прибира в хладилника за през нощта.


На другия ден се изваждат тестото и крема.
Настъргва се шоколада.

Тестото се разделя на 2 части.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник
с размери около 25 / 50 см с дългата страна към вас.
Половината от този правоъгълник се намазва с половината от крема.
Поръсва се с шоколад.
Тестото се сгъва на две.
Нарязва са на малки правоъгълници, широки, около 5 см.
Поставят се върху хартия , с която сте покрили тавичката за печене.
Оставя се около 2 часа* да втаса.
Намазва се с жълтък и малко прясно мляко и се пече
при 170 градуса до готовност.

Втората част от тестото можете да замразите, или използвате.

Аз я приготвих като първата и оставих нарязаните парчета върху хартия
в хладилника.






Извадих я, когато започнах да пека първите бриоши.
След като и те втасаха, намазах ги с яйце и ги изпекох.

Получиха се фантастични, пухкави бриоши, ухаещи на масло, с ароматна
кремообразна плънка и вкус на шоколад :)


* Това време за втасване може да се намали.
Втората доза я оставих да втасва по-малко време :)


Сигурна съм, че ще ги опитате!

Пожелавам ви от сърце светли и усмихнати Великденски празници!
Бъдете благословени!

41 коментара:

  1. Дааани, имай милост :)
    страхотно изглеждат, а как звучат :)
    Прегръдка от мен и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, имам ли възможност, със сигурност ще ги опитам! Направо ме омая с описанието им, а снимките само засилиха апетита ми... Да ви е сладко на цялото семейство и светли празници! Мир и здраве да изпълват дома ти!
    Поздрави, Диди. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Това сигурно съм аз, Дани :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Да, извинявам се, Дани.... Неволна грешка, извини ме!
      Светъл Великден още веднъж!

      Изтриване
    3. Светъл и за теб, Гери :)

      Изтриване
  3. Ехааа, Дани, какво си сътворила!!! Този вид бриоши са известни като brioche suisse и са едни от любимите ми! С мнооого масло и мнооого крем и въобще са приказни, прекрасни, разкошни! Твоето изпълнение е блестящо!
    Малко се натъжих... скоро няма да мога да ги опитам отново :( Толкова много масло и яйца... на лечебна диета съм :(
    Желая ти прекрасни празници и да си хапнеш един бриош и за мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Съжалявам за диетата :(
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Френска, не френска работа, ужасно вкусна е:) Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам бриош, Дани, а обогатен с още вкусотии....
    Приказна празнична фантазия ни предлагаш -
    изискана френска, невероятно изкушаваща и неустоимо апетитна.
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Ти пейзажа така го описа, че картината изплува пред мен и все ми е пред очите, а снимките подсилиха желанието да опитам тази вкусотия:) Светло посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  7. Истински разкош, както само французите умеят си сътворила, Дани! Светли празници ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно изглежда, Дани! Тестото също ми допада. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак съм аз, Дани - Честито Възкресение Христово!
    И пак съм впечатлена - прекрасно предложение :)
    Светли и благословени Великденски празници
    с пожелание за здраве и благополучие, мир и любов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Диани!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  10. Така е, френска му работа! Бриошът е така мек, фин и вкусен. А твоите направо от монитора да ги заръфаш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да ръфам от монитор :)
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  11. Честит празник, Дани!!! Много здраве и усмивки ти желая :) Много апетитни снимки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Възкресение Христово, Дани! :)
    Как пък си ги зуумнала тези бриош! Няма да завъртам екрана към моя Свирчо, че ще се сети, че много обича бриош с крем... Сега дъвчи купешки козунак и не се оплаква 8-) Но някой път ще се пробвам, че досега не съм се сещала да търся рецептата им. Мерси, че поднасяш наготово :)
    Прегръдка от мен и поздрави от дъждовна София :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Тики!
      И съм сигурна, че ще направиш бриош с крем!
      Прегръдка и слънчеви усмивки от Бургас!

      Изтриване
  13. Честито Възкресение Христово!
    Дани бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, Честити празници, мила!
    Прекрасни са френските ти бриошчета, взеха ми ума, само твоето описание ме накара да преглъщам, а си представя аромата им. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка!
      И се радвам, че ти харесват моите бриошчета :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Дани, твоите предложения са ми едни от най-любимите- отново в десятката!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, усмихна ми утрото!
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  16. Леле,ох и ах са тези бриоши с кремче,Дани!Толкова апетитно се подава шоколада и крема,че ти идва веднага да ги замесиш!Както винаги оригинална рецепта намирам при теб,поздравления за находчивостта винаги да ни радваш с нещо интригуващо!
    Прегръдка с пожелание за отпочиващи и много усмихнати майски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти скъпа!
      Прегръдка и усмихнати дни!

      Изтриване
  17. Ох, тази рецепта ще си я запиша и ще почакам да минат поне една-две седмици след всичкото околовеликденско похапване :) Защото на толкова привлекателен десерт човек трябва да се наслади изцяло, а не просто да го излапа :)
    Вкусни и подканящи снимки, Дани :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Влюбих се в "пейзажа", Дани! Предложението ти ме изкушава опасно! Запис и... отдаване :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пейзажът е разкошен, Снежи :)
      Поздрави и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  19. Дани, тази красота по френски манталитет е така изкусителна, имай милост към тези със слаба воля и афинитет към сладкото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Игличе!
      Не мога да ти обещая милост!
      Хубави майски празници :)

      Изтриване
  20. Dani, направо ме спечели. След като опитах козуначена торта с Бриош напълно ти вярвам за това, че миришат на масло, а представям си бонус от крем Пастичера и шоколад каква фантазия е комбинацията. Непременно ще се пробва! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, радвам се че те спечелих :)
      И съм сигурна, че ще ви хареса!
      Хубав петък :)

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации