Така си е :)
Французите са майстори на бриоша!
А и нали си знаете, че когато няма хляб се ядат пасти!
Френски пасти, или бриош.
Но това не е само бриош, а бриош с крем пастичера и шоколад!
Неотразимо вкусен, с аромат на масло.
Много масло!
А е толкова лесен за приготвяне, че съм сигурна в едно -
веднага запрятате ръкави / и миксер/, за да го направите.
Има и още нещо, което ще ви направи впечатление -
тестото престоява в хладилник, както и крема.
На другия ден... о, на другия ден е фасулска работа - разточвате, намазвате, прегъвате, нарязвате и...voila :)
Оставяте да втаса и печете!
Но стига толкова със писала за "пейзажа" :)
Да си дойдем на думата и ви напиша необходимите
ПРОДУКТИ
за тестото:
650 г брашно
82 г захар
28 г суха мая
1 с.л. сол
120 мл студена вода
310 г меко масло, нарязано на кубчета
6 средни яйца, едното е за намазване
От това количество продукти излизат две части тесто.
В купа смесвате добре сухите продукти.
Добавяте водата и с миксер хомогенизирате добре.
Добавяте едно по едно 5 яйца и отново разбърквате добре.
На този етап тестото е много сухо.
Започвате добавянето на маслото, парче по парче и разбърквате добре
до пълното усвояване на маслото.
Ако при разбъркване с миксера, то не се отделя от стените на съда, добавяте още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и лъскаво.
Покривате с фолио и оставяте за една нощ в хладилник.
За крема
300 мл прясно мляко
100 г захар
10 г брашно
20 г царевично брашно
4 жълтъка
екстракт от ванилия
1/2 ч.л. сол
150 г настърган шоколад по избор
Загряваме прясното мляко, без да завира.
В отделна купа се смесват сухите съставки.
В друг съд се разбиват жълтъците и към тях се добавя сухата смес.
Млякото се добавя постепенно към тази смес и се хомогенизира добре.
Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
оставя се да изстине и се прибира в хладилника за през нощта.
На другия ден се изваждат тестото и крема.
Настъргва се шоколада.
Тестото се разделя на 2 части.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълник
с размери около 25 / 50 см с дългата страна към вас.
Половината от този правоъгълник се намазва с половината от крема.
Поръсва се с шоколад.
Тестото се сгъва на две.
Нарязва са на малки правоъгълници, широки, около 5 см.
Поставят се върху хартия , с която сте покрили тавичката за печене.
Оставя се около 2 часа* да втаса.
Намазва се с жълтък и малко прясно мляко и се пече
при 170 градуса до готовност.
Втората част от тестото можете да замразите, или използвате.
Аз я приготвих като първата и оставих нарязаните парчета върху хартия
в хладилника.
Извадих я, когато започнах да пека първите бриоши.
След като и те втасаха, намазах ги с яйце и ги изпекох.
Получиха се фантастични, пухкави бриоши, ухаещи на масло, с ароматна
кремообразна плънка и вкус на шоколад :)
* Това време за втасване може да се намали.
Втората доза я оставих да втасва по-малко време :)
Сигурна съм, че ще ги опитате!
Пожелавам ви от сърце светли и усмихнати Великденски празници!
Бъдете благословени!
Дааани, имай милост :)
ОтговорИзтриванестрахотно изглеждат, а как звучат :)
Прегръдка от мен и хубави празнични дни!
Зори :)
ИзтриванеБлагодаря!
Диди, имам ли възможност, със сигурност ще ги опитам! Направо ме омая с описанието им, а снимките само засилиха апетита ми... Да ви е сладко на цялото семейство и светли празници! Мир и здраве да изпълват дома ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди. :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеТова сигурно съм аз, Дани :)
Поздрави и от мен!
Да, извинявам се, Дани.... Неволна грешка, извини ме!
ИзтриванеСветъл Великден още веднъж!
Светъл и за теб, Гери :)
ИзтриванеЕхааа, Дани, какво си сътворила!!! Този вид бриоши са известни като brioche suisse и са едни от любимите ми! С мнооого масло и мнооого крем и въобще са приказни, прекрасни, разкошни! Твоето изпълнение е блестящо!
ОтговорИзтриванеМалко се натъжих... скоро няма да мога да ги опитам отново :( Толкова много масло и яйца... на лечебна диета съм :(
Желая ти прекрасни празници и да си хапнеш един бриош и за мен! :)
Благодаря ти, Мария!
ИзтриванеСъжалявам за диетата :(
Прегръдка!
Френска, не френска работа, ужасно вкусна е:) Весел празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеОбичам бриош, Дани, а обогатен с още вкусотии....
ОтговорИзтриванеПриказна празнична фантазия ни предлагаш -
изискана френска, невероятно изкушаваща и неустоимо апетитна.
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!
Благодаря ти много, Дианка :)
ИзтриванеТи пейзажа така го описа, че картината изплува пред мен и все ми е пред очите, а снимките подсилиха желанието да опитам тази вкусотия:) Светло посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеПейзажът е чудесен, Бонбонче!
ИзтриванеБлагодаря!
Истински разкош, както само французите умеят си сътворила, Дани! Светли празници ти пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Еви!
ИзтриванеПрегръдка!
Много вкусно изглежда, Дани! Тестото също ми допада. Весели празници!
ОтговорИзтриванеПак съм аз, Дани - Честито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеИ пак съм впечатлена - прекрасно предложение :)
Светли и благословени Великденски празници
с пожелание за здраве и благополучие, мир и любов.
Благодаря ти, скъпа Диани!
ИзтриванеСърдечна прегръдка!
Така е, френска му работа! Бриошът е така мек, фин и вкусен. А твоите направо от монитора да ги заръфаш.
ОтговорИзтриванеОбичам да ръфам от монитор :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Честит празник, Дани!!! Много здраве и усмивки ти желая :) Много апетитни снимки, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мина :)
ИзтриванеЧестито Възкресение Христово, Дани! :)
ОтговорИзтриванеКак пък си ги зуумнала тези бриош! Няма да завъртам екрана към моя Свирчо, че ще се сети, че много обича бриош с крем... Сега дъвчи купешки козунак и не се оплаква 8-) Но някой път ще се пробвам, че досега не съм се сещала да търся рецептата им. Мерси, че поднасяш наготово :)
Прегръдка от мен и поздрави от дъждовна София :)
Благодаря ти, скъпа Тики!
ИзтриванеИ съм сигурна, че ще направиш бриош с крем!
Прегръдка и слънчеви усмивки от Бургас!
Честито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеДани бъди здрава и много щастлива!
Благодаря ти много, Диди!
ИзтриванеДани, Честити празници, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са френските ти бриошчета, взеха ми ума, само твоето описание ме накара да преглъщам, а си представя аромата им. Прегръдки!
Благодаря ти, Таничка!
ИзтриванеИ се радвам, че ти харесват моите бриошчета :)
Прегръдки!
Дани, твоите предложения са ми едни от най-любимите- отново в десятката!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Мъхче, усмихна ми утрото!
ИзтриванеПрегръдки и от мен :)
Леле,ох и ах са тези бриоши с кремче,Дани!Толкова апетитно се подава шоколада и крема,че ти идва веднага да ги замесиш!Както винаги оригинална рецепта намирам при теб,поздравления за находчивостта винаги да ни радваш с нещо интригуващо!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за отпочиващи и много усмихнати майски празници!
Благодаря ти скъпа!
ИзтриванеПрегръдка и усмихнати дни!
Ох, тази рецепта ще си я запиша и ще почакам да минат поне една-две седмици след всичкото околовеликденско похапване :) Защото на толкова привлекателен десерт човек трябва да се наслади изцяло, а не просто да го излапа :)
ОтговорИзтриванеВкусни и подканящи снимки, Дани :) Поздрави!
Бени, изчакай, но не ги забравяй :)
ИзтриванеПоздрави!
Влюбих се в "пейзажа", Дани! Предложението ти ме изкушава опасно! Запис и... отдаване :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Пейзажът е разкошен, Снежи :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Дани, тази красота по френски манталитет е така изкусителна, имай милост към тези със слаба воля и афинитет към сладкото!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Игличе!
ИзтриванеНе мога да ти обещая милост!
Хубави майски празници :)
Dani, направо ме спечели. След като опитах козуначена торта с Бриош напълно ти вярвам за това, че миришат на масло, а представям си бонус от крем Пастичера и шоколад каква фантазия е комбинацията. Непременно ще се пробва! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеАни, радвам се че те спечелих :)
ИзтриванеИ съм сигурна, че ще ви хареса!
Хубав петък :)