8 април 2010 г.

Яйца по френски



Останаха ми  боядисани яйца / сигурно и у вас се намират/
В такъв момент приготвям тази рецепта, при която  освен, че използвам яйцата, но и се получава много вкусно /пред/ястие.

Опитайте и вие:

Продукти

1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
100 мл бяло вино
200 г заквасена сметана
150-200 г кашкавал /гауда, ементал/
2 кубчета замразен спанак, или 1-2 шепи, пресен
магданоз
сол
ч.пипер
50 г масло
1с.л. зехтин/олио

и варени яйца, разбира се

В затоплената мазина  се задушават нарязаните лук и чесън.
Добавя  се замразения спанак.
Задушава се до размразяване на спанака.
Добавя се виното, след около 5 минути се прибавят сметаната и 2/3 от кашкавала.

Сосът се изсипва на дъното  на огнеупорен съд.
Отгоре се нарязват на половинки яйцата и се поставят с жълтъка нагоре.

Покрива се с останалия настърган кашкавал.
Запича се до порозовяване:)))

Осигурете си и хубав хляб:)


Сосът е прекрасен.

Ами...захващайте се..
И да не забравите чаша бяло вино!

28 коментара:

  1. Чудна идея, Дани, не съм пробвала нищо подобно, макар и да съм "френско" момиче :)))
    Но ще !

    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Самодивке!
    В рецептата ползват масло "Президент"
    сигурно това е "френското" :)
    Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна идея. Аз обикновено изхвърлям хартисалите яйца. Трябва да се поправя :)
    Хубав край на седмицата от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Дани, чудесна рецепта - предусещам, че е страшно вкусно. Яйца въобще не варя, освен по Великден, но сосчето ще го използвам в комбинация с броколи, например. Мисля, че ще връзва.
    Спокойна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поправи се, Зори!!
    Става вкусно, а и защо да ги хвърляш - те са толкова дълго варени :)
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  6. С броколи много ще се връзва, Ина:)
    Ти ми даваш прекрасна идея:)
    Аз обиковено ползвам сос от сиренце / синьо/ и сметанка, но лука и особено виното му придават съвсем друг вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Дани, много вкусно предложение! Благодаря :-)

    Поздрави и пожелание за лек петъчен ден и хубав пролетен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. идеална пролетна рецепта - от любимите бързи, лесни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, радвам се, че ти харесва!
    Усмихнат и слънчев уикенд:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Точно, Райне,
    бързо , лесно, вкусно!
    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно предложение, Дани! Моите яйца използвах за рула "Стефани". :)
    Усмихнат и успешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    това е чудесна пролетна идея
    и от любими мои продукти.
    Харесва ми!
    Хубав, усмихнат петък и уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Хей Дани, чудесна идея за уползотворяване на яйцата - понеже в къщи само ги чупят... имам в хладилника велекденски яйца дето ще влезат в употреба!

    :–)

    Весели и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Еви!
    Слъчев ден:)

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,
    приятно ми е да го прочета:)
    Слъчев и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Мими, радвам се, че намери приложение за яйцата :)

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Хубава идея,Дани!
    Ама у нас нито козунаци,нито яйца остават... :-(

    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Вкусничко! :-)

    Аз пък май съм единствената без останали великденски яйца :-D

    Нищо де, не пречи да сваря.. :-)

    Хубави почивни дни, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Разбира се, Ирка :)
    Аз дори предпочитам яйцата да са рохки!
    Слъчеви почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани пак съм аз!!!

    БЛАГОДАРА ТИ за прекрасната рецепта!!!

    Това може и да е стартер, но ние си го хапнахме за вечеря - с много зелена салата за гарнитура!
    Децата - същите дето уж само чупят яйцата по великден и не ги ядът - си хапнаха много добре :)

    Трябва също да ти кажа, че когато изваждах яйцата от фурната в кухната влезе готвачът ни (които е с френски произход) и възкликна, че му мирише на нещо, познато от кунята баба му!!!
    Разбира се веднага му казах, че това са "яйца по френски" и от тук се впуснахме в едни яйчени истории... как се правят и в друг вариянт и т.н. и т.н.

    Всички много ги харесахме!
    Чудена рецепта Дани, още веднъж ти благодаря - аз с удовалствие ще я правя и занапред!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мария!
      Много се радвам, че са ви харесали!

      Изтриване
  21. Не е само Ирина,и на мен не ми останаха яйца за оползотворяване по друг начин.Но рецептата ти е страхотна,Дани!Много ми допада и ще се възползвам.
    След празниците правих соления хлебен пудинг,стана вълшебен!
    Хубав и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, ти, Мими !
    Ти направо ми "погъделичка самочувствието" с този френски готвач!
    Но рецептата наистина се получава много ароматна от виното и се получава прекрасен сос, който може да се използва и в други случаи.
    А и ние не го похапнахме като предястие...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Диди, радвам се, че ти е харесал хлебния пудинг:)
    А това, че нямаш яйца не е от значение.
    Просто опитай сосчето, както Ина предложи с броколи и с каквото решиш.
    Слънчева неделя!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Обикновено се намира за какво да ги оползотворим, но идеята е прекрасна!
    Сосчето е много примамливо!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Сосчето е много вкусно !
      Хубава вечер!

      Изтриване
  25. Дани,правила съм тази рецепта,видяна от Мария Христу някога-мнооого вкусно нещо!Благодаря ти, че ме подсети!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,Живе!
      Мария я хареса много!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации