Останаха ми боядисани яйца / сигурно и у вас се намират/
В такъв момент приготвям тази рецепта, при която освен, че използвам яйцата, но и се получава много вкусно /пред/ястие.
Опитайте и вие:
Продукти
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
100 мл бяло вино
200 г заквасена сметана
150-200 г кашкавал /гауда, ементал/
2 кубчета замразен спанак, или 1-2 шепи, пресен
магданоз
сол
ч.пипер
50 г масло
1с.л. зехтин/олио
и варени яйца, разбира се
В затоплената мазина се задушават нарязаните лук и чесън.
Добавя се замразения спанак.
Задушава се до размразяване на спанака.
Добавя се виното, след около 5 минути се прибавят сметаната и 2/3 от кашкавала.
Сосът се изсипва на дъното на огнеупорен съд.
Отгоре се нарязват на половинки яйцата и се поставят с жълтъка нагоре.
Покрива се с останалия настърган кашкавал.
Запича се до порозовяване:)))
Осигурете си и хубав хляб:)
Сосът е прекрасен.
Ами...захващайте се..
И да не забравите чаша бяло вино!
Чудна идея, Дани, не съм пробвала нищо подобно, макар и да съм "френско" момиче :)))
ОтговорИзтриванеНо ще !
Прегръдка!
Благодаря, Самодивке!
ОтговорИзтриванеВ рецептата ползват масло "Президент"
сигурно това е "френското" :)
Прегръдка и от мен!
Вкусна идея. Аз обикновено изхвърлям хартисалите яйца. Трябва да се поправя :)
ОтговорИзтриванеХубав край на седмицата от мен, Дани :)
Ех, Дани, чудесна рецепта - предусещам, че е страшно вкусно. Яйца въобще не варя, освен по Великден, но сосчето ще го използвам в комбинация с броколи, например. Мисля, че ще връзва.
ОтговорИзтриванеСпокойна и усмихната вечер :)
Поправи се, Зори!!
ОтговорИзтриванеСтава вкусно, а и защо да ги хвърляш - те са толкова дълго варени :)
Прегръдки !
С броколи много ще се връзва, Ина:)
ОтговорИзтриванеТи ми даваш прекрасна идея:)
Аз обиковено ползвам сос от сиренце / синьо/ и сметанка, но лука и особено виното му придават съвсем друг вкус!
Прегръдки!
О, Дани, много вкусно предложение! Благодаря :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелание за лек петъчен ден и хубав пролетен уикенд :-)
идеална пролетна рецепта - от любимите бързи, лесни и вкусни!
ОтговорИзтриванеДими, радвам се, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеУсмихнат и слънчев уикенд:-)
Точно, Райне,
ОтговорИзтриванебързо , лесно, вкусно!
Усмихнат ден:)
Чудесно предложение, Дани! Моите яйца използвах за рула "Стефани". :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат и успешен ден ти желая!
Дани,
ОтговорИзтриванетова е чудесна пролетна идея
и от любими мои продукти.
Харесва ми!
Хубав, усмихнат петък и уикенд, Диана
Хей Дани, чудесна идея за уползотворяване на яйцата - понеже в къщи само ги чупят... имам в хладилника велекденски яйца дето ще влезат в употреба!
ОтговорИзтриване:–)
Весели и слънчеви почивни дни!
Благодаря, Еви!
ОтговорИзтриванеСлъчев ден:)
Дианка,
ОтговорИзтриванеприятно ми е да го прочета:)
Слъчев и усмихнат уикенд!
Мими, радвам се, че намери приложение за яйцата :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Хубава идея,Дани!
ОтговорИзтриванеАма у нас нито козунаци,нито яйца остават... :-(
Весел уикенд!
Вкусничко! :-)
ОтговорИзтриванеАз пък май съм единствената без останали великденски яйца :-D
Нищо де, не пречи да сваря.. :-)
Хубави почивни дни, Дани!
Разбира се, Ирка :)
ОтговорИзтриванеАз дори предпочитам яйцата да са рохки!
Слъчеви почивни дни!!
Дани пак съм аз!!!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРА ТИ за прекрасната рецепта!!!
Това може и да е стартер, но ние си го хапнахме за вечеря - с много зелена салата за гарнитура!
Децата - същите дето уж само чупят яйцата по великден и не ги ядът - си хапнаха много добре :)
Трябва също да ти кажа, че когато изваждах яйцата от фурната в кухната влезе готвачът ни (които е с френски произход) и възкликна, че му мирише на нещо, познато от кунята баба му!!!
Разбира се веднага му казах, че това са "яйца по френски" и от тук се впуснахме в едни яйчени истории... как се правят и в друг вариянт и т.н. и т.н.
Всички много ги харесахме!
Чудена рецепта Дани, още веднъж ти благодаря - аз с удовалствие ще я правя и занапред!!
Благодаря,Мария!
ИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали!
Не е само Ирина,и на мен не ми останаха яйца за оползотворяване по друг начин.Но рецептата ти е страхотна,Дани!Много ми допада и ще се възползвам.
ОтговорИзтриванеСлед празниците правих соления хлебен пудинг,стана вълшебен!
Хубав и спокоен уикенд!
Благодаря, ти, Мими !
ОтговорИзтриванеТи направо ми "погъделичка самочувствието" с този френски готвач!
Но рецептата наистина се получава много ароматна от виното и се получава прекрасен сос, който може да се използва и в други случаи.
А и ние не го похапнахме като предястие...
Сърдечни поздрави!
Диди, радвам се, че ти е харесал хлебния пудинг:)
ОтговорИзтриванеА това, че нямаш яйца не е от значение.
Просто опитай сосчето, както Ина предложи с броколи и с каквото решиш.
Слънчева неделя!!!
Обикновено се намира за какво да ги оползотворим, но идеята е прекрасна!
ОтговорИзтриванеСосчето е много примамливо!
Приятна вечер!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеСосчето е много вкусно !
Хубава вечер!
Дани,правила съм тази рецепта,видяна от Мария Христу някога-мнооого вкусно нещо!Благодаря ти, че ме подсети!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Радвам се,Живе!
ИзтриванеМария я хареса много!
Хубава седмица от мен!