Обичам такива рецепти, особено ако в тях има някаква закачка
под форма на подправка, или друг по-екзотичен продукт!
Тук добавките, които ми харесаха бяха канелата и стафидите.
Но тези дни си купих левурда и се изкуших да я използвам.
За мен вече нямаше да върви с канела и затова я пропуснах.
Получи се чудесен бюрек, но бих го опитала и като оригинала.
ПРОДУКТИ:
3 кори юфка, от турските кори, печени на сач
400-500 г пилешко сварено и нарязано
2-3 с.л зехтин
2-3 с.л. кедрови ядки/може и без тях/
1 глава лук, нарязан
3/4 ч.ч. ориз
вода за сваряване на ориза
1 ч.л. канела
куркума и индийско орехче, ако обичате
1/2 ч.ч стафиди, или червени боровинки, накиснати за 15 минути*
120 г стопено масло
1,5-2 ч.ч пилешки бульон, топъл
сол и черен пипер на вкус
Пилешките гърди се сваряват и нарязват.
Бульонът се запазва.
В зехтина се задушават кедровите ядки, лука, поставя се ориза, за да се овлажни от мазнината,
долива се вода и се сварява.
В процеса на готвене се добавят подправките, а накрая и стафидите.
Готовите по този начин продукти се смесват с нарязаното пиле.
Дъното на правоъгълен съд с размер около 30/40 см се намазва с масло.
Отгоре се слага една кора, краищата на която се оставят да падат навън.
Намазва се с масло.
Отгоре се слага втората кора, накъсана на парчета като след всеки пласт се намазва с олио.
Така се поставя и третата кора.
Върху нея се поставя плънката и се загръща с висящите краища на първата кора.
Нарязва се на правоъгълници, залива се с останалото масло и се пече в предварително нагрята до 170 градуса, фурна.
Пече се около 20 минути, до зачервяване.
След това се изважда и се залива с топлия пилешки бульон.
Пече се още около 30 минути.
Виното ви вече е охладено, нали?
Наздраве и да ви е сладко!
* аз задуших с лука левурда и пропуснах стафидите и канелата