4 април 2010 г.

Великден и моят рожден ден

Христос Воскресе, приятели!
Нека има мир и любов в душите ни и чисти помисли!
Здравето и късметът да са винаги с нас!!!

Тази година, този светъл празник, съвпадна с моя рожден ден :)
Накратко казано : помъдрях с още една година!
Младостта е прекрасно нещо, но с годините се трупа и повечко мъдрост, така, че може да се каже, че имам и от двете:))

Много приготовления  имаше тези дни - някой сполучливи, други по-сполучливи, трети не толкова сполучливи /но и за тях има решения/, четвърти - малко комични, но накрая  много вкусни...

Шарена  работа : като яйцата, които грейнаха в дома ни!

За тортата имах много идеи, които всеки ден променях, като изхождах и от факта, че има много похапване преди да се стигне до нея.
Исках да е нещо по-леко, ароматно, а и трябваше да се съобразя с факта, че не ме бива много в "сглобяването и украсата" на торти.

Иначе похапвам с апетит.

И така, както празниците днес бяха "две в едно", така и тортата ми стана комбинация.
За основа използвах рецептата на  Йоли за "Шоколадова торта без блат", но  ми се искаше да има още нещо ароматно и се спрях на портокаловия крем от тортата на Дани :))

За основата са ви необходими :

170 г натурален шоколад - аз избрах на Lindt  с портокал
80г масло
4 яйца
100 г захар
1 щипка сол
30 г брашно
масло за формата

Шоколадът, начупен на парченца и маслото се разтопяват на водна баня.
Оставя се леко да изстине.
Яйцата, захарта и солта се разбиват в дълбока купа на пухкав крем.
Добавя се шоколадово- маслената смес и се разбива внимателно с тел.
Добавя се брашното и се разбърква с тестото.
Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма.
Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса, докато повърхността стане твърда и еластична.
Оставя се на скара да изстине.

За портокаловия крем са ви необходими:

500 мл, студена, подсладена, разбита сметана
1/2 ч.ч. филирани бадеми/орехи
1 доза портокалов крем
1 ч.л. желатин
30 мл студена вода

За 1 доза портокалов крем:
1 яйце
3с.л. пудра захар
50 г масло
настърганата кора на 1 портокал
70 мл прясно изцеден портокалов сок

В купа се разбиват маслото, яйцето, захарта и се прибавят сока и кората.
Постават се на водна баня и се бъркат до сгъстяване.

През това време накисваме желатина в студената вода за 2-3 минути, поставяме на водна баня да се разтопи, без да завира.
Добавя се към портокаловия крем, филираните бадеми и сметаната.
Разбърква се добре и се изсипва върху шоколадовия блат.
Оставя се в хладилник да се стегне.

Както виждате много, много няма украса : само малко орехчета покрая :))

Но трябва да знаете, че е правена с много любов и с най- добри чувства ви черпя, макар и виртуално!!!

Да ви е сладко :)

3 април 2010 г.

Яйцата вече са готови

Който не успява в четвъртък, боядисва в събота.
Лошото е, че за днес оставих и доста друга работа, но за нея по- късно!

Днес не ми се играеше много с яйцата, а и не обичам да ги нашарвам много!
Обичам чисти цветове, но този път изборът ми  не беше много голям.
Но важното бе да ги боядисам, да ги нароча за здраве и още нещо /?!?/,

и да ми радват окото.

Мисля, че си изпълних "мисията"!
Стана едно шареничко, хубаво, закачливо /особено с жабката в цветето?/
Такива малки ириси виждам за първи път!

Купих и една на фъстъка, който мина и попита : " Къде е красивото нещо, което си ми купила?"
Влезе като хала, взе я, зарадва се, каза да  "намачкам котето от него " и замина при баба си:))


Тази година за първи път боядисах пъдпъдъчи яйца.
Освен, че съм чела , че са полезни,
се оцветиха идеално!
Поеха много добре боята и са едни сладурчета....

От сърце ви пожелавам Светъл, Слънчев и Благословен Великден!!!!

2 април 2010 г.

Козунак...може би на конци :)))

Днес ми беше денят за козунаци!
Сигурно има определени дни за това, но аз си избрах днешния...

Естествено, че дълго разглеждах в нет-а, защото винаги имах проблеми от различно естество и
понеже не правя всеки ден,  и забравям къде ми е бил проблемът.
Освен това исках да е за машина, защото по причини от различно естество започвам да си щадя ръчичиките:-D

И така си харесах две рецепти, много близки по количества и както се досещате при мен се използва един усреднен вариант, за който ще дам рецептата :

Продукти

2 яйца +1 белтък /жълтъка се оставя за намазване/
1ч.ч.прясно мляко /малко по-малко
1ч.ч захар /малко по-малко/
50 г олио
1/2 ч.л. сол
2с.л. портокалов сок, прясно изцеден
75г масло а стайна температура
4 1/2 ч.ч.брашно
2 1/2 ч.л. мая
настърганата кора на 1 лимон
и на 1 портокал
1 с.л. ром /опция/

за плънка:
стафиди
сушени кайсии,
накиснати предварително в ром
парченца бял шоколад

захар за поръсване и белени бадеми

Приготовление

Яйцата и белтъкът се разбиват до побеляване със захарта, добавя се хладкото мляко, олиото, портокаловия сок и настърганите корички.
Изсипват се в машината.
Добавят се пресятото брашно, разбъркано със солта и се поръсва с маята.
Пуска се машината /при мен меси 30 мин./
След 10 мин. започвам да добавям мекото масло на порции и добавям по малко от брашното/последната 1/2 чаша/.
Оставям да го омеси и втаса /при мен 1 час/
След това с потопени в олио ръце, разделям на 3 части.
Всяка разточвам вниматело на правоъгълник и поставих
в едната стафидите, в другата кайсиите и в третата парченцата шоколад.
Навих на рулца, които сплетох и поставих в кексова форма с дупка.
Оставих повторно да втасат / аз ги сложих във фурната на 50 градуса/ и когато бяха готови, намазах с жълтъка, поръсих със захар и забодох бадемчетата.
Завъртях на 140 градуса с вентилатор и пекох, докато при проба с клечка се виждаше, че е сухо/

Това, което показвам е  от 1/2 тесто.
От другото направих мъфини с локум, които се надигната много малко и не знам какви ще са на вкус.
Най-много да станат заляти с крем карамел :-D

На тази снимка  е козунакът за кака. Тя искаше един, в по-голяма форма с дупка.
По законът на Мърфи, нейния стана страхотен.

Нали знаете приказката за чуждата кокошка :-D

Надявам се, че са на конци и за това има такова заглавие!
Смятам, че няма да има уловка!!!!

За резултата ще докладвам, а вие до тогава -преглъщайте:)
А и имате прекрасни козунаци, така че...

Искам само да добавя, че пиша на фона на един концерт /който предават от Варшава/
за пиано и оркестър  от Шопен. Това е един от любимите ми композитори, а тази година се честват 200 години от рождението му!!!

Така,  че "размазването" е пълно!!!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации