Обичам спанак във всякакви вариации.
Днешното ми предложение е като бюрек с
любими продукти, които го допълват и придават чудесен вкус.
Далеч съм от мисълта, че не сте яли бюрек със спанак, но
ще ви дам и моя вариант.
ПРОДУКТИ
1 пакет точени кори на сач "Битас" - 3 кори
500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
4 яйца
200 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко, или заквасена сметана
100 г масло, стопено
70 г олио
Кашкавал за поръсване по желание
ПРИГОТОВЛЕНИЕ
В малко масло и олио се задушават до омекване нарязаните лук, чесън и спанак.
Отцеждат се.
В купа се разбиват яйцата, плюс млякото/сметаната, добавят се настърганото сирене
и спаначната смес.
Като форма днес използвах една правоъгълна тавичка с падащ борд, която е по-голяма.
Вие можете да използвате каквато пожелаете, но с диаметър по-малък от този на корите.
Всяка кора се намазва с мазнина.
Корите се нареждат една върху друга.
Краищата им остават да висят навън.
Яйчно - спаначната смес се изсипва върху наредените кори и останалите навън краища на корите се загръщат и покриват сместа.
Малко поотрязах от тях в ъглите, за да не се натрупат повечко като при загръщане намазвам краищата с мазнината.
Отгоре се намазва само с мазнина и се настъргва кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна до 160 градуса с вентилатор, или на 180 градуса без вентилатор.
След изваждане се напръсква, или намазва повърхността с вода.
Покрива се с кърпа.
Крайният резултат е една вкусна и хрупкава баница, която има аромат на пролет :)
Да ви е сладко!
Разкошно предложение, Дани,
ОтговорИзтриванеобичам спанак, обичам и бюрек - неустоимо...
Благодаря, поздрави за теб и красиви пролетни дни!
Благодаря ти, скъпа Дианка!
Изтриване