23 август 2014 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ЛЕШНИЦИ.....

Каквото и да публикувам като десерти, фаворит са ми шоколадовите :)

А този има и  целувки отгоре, а аз винаги имам белтъци във фризера :)

Става лесно, не иска много бъркане....
Е, иска да се изпече за 15-20 минути общо, но това се понася при мисълта
какво те очаква после....






ПРОДУКТИ

120 г масло
100 г черен шоколад
2 яйца
80 г захар
70 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
50 г смлени лешници

ЗА БЕЛТЪЧНИЯ КРЕМ

3 белтъка
120 г захар
100  г шоколад

2 с.л. нарязани, или едро смлени лешници







Маслото се разтопява на слаб огън и към него се добавя шоколада.
Към тази смес се добавят останалите продукти и се разбърква добре.

Изсипва се във форма с падащо дъно с размер 20 см.
Изпича се в предварително нагрята фурна до 180 градуса за 15-20 минути.

През това време се разбиват добре белтъците на пяна и постепенно се добавя захарта.

Изпеченият сладкиш се изважда от фурната, а градусите се увеличават до 200.
Разбитите белтъци се изсипват отгоре и върху тях се добавя разтопения шоколад.
С върха на ножа се размесват, за да се хомогенизират.
Поръсва се с нарязаните лешници и се запича за около 5-8 минути.



Останалото го знаете :)



Насладете му се !

15 август 2014 г.

ЗА ЕДИН ВКУСЕН ГАЛЕТ




Търсенето и избистрянето на рецепта започва с основните продукти,
които искам да участват в нея:)

Исках да има патладжан :)

И не след дълго реших, че ще правя галет.
Бях правила този на Ина и много ми хареса.

Но нещо не ми се занимаваше с месене и втасване на тесто.
А исках да има в него и царевично брашно.

Така стигнах до това предложение за тестото.

Имах малко неудачи с него и затова ще ги споделя.

Пиша ви продуктите точно :

ТЕСТО


150 г пшенично брашно
4 с.л. /60 г/ царевично брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол

100 г студено масло
100 мл заквасена сметана
6 с.л. студена вода *

Сметаната се разтваря във водата.
От брашното и маслото се смесват бързо до

получаване на трохи.
Омесват се на тесто със сметаната.
Оформя се на топка и се слага в хладилника.





ПЛЪНКА

1 патладжан, нарязан на кръгчета, осолен и отцеден
2 розови домата, нарязани на кръгчета
топено сирене, или друго по избор
1 глава лук, нарязан и задушен в малко зехтин
2  яйца

100 мл заквасена сметана
галета
настърган пармезан

Готовият след обработката патладжан се грилова в тиган **

Тестото след изваждане от хладилника се разточва в  кръг.*
Отгоре са посипва с галета.
Яйцата се разбиват със сметаната.
Патладжанът се разбърква добре в тази смес и се изсипва
върху галетата, като се оставят 2-3 см от тестото непокрити.
Поръсва с с лука.
Отгоре се нареждат нарязаните домати и се слага сиренето.
Поръсва се с пармезана.
Непокритите краища на тестото се обръщат върху  сместа.
Поставя се върху хартия в тавичка / това се прави още с разточеното тесто/.
Пече се в предварително нагрята до 180  градуса фурна, до готовност.








Изчаквате нетърпеливо да изстине....

После е ясно :)

С плънката може да се импровизира.
Може да не се използват яйца, а само зеленчуци и сирене :)


*за мен тази вода е много и тестото става много лепнещо
Добавих още брашно.

**Обичам пържен патладжан и бих го изпържила следващия път.

Да ви е сладко!







За да ви накарам да го направите :)
Аз нямах достатъчно нишесте и сложих от пудинга с ванилия на Д-р Йоткер.
Увеличих и малко млякото.
И е с къпини!



















Божествен аромат!
Нелка, благодаря ти!







8 август 2014 г.

ОТВОРЕНА БАНИЦА "МАРГАРИТА"





Божествена е :)
За тези, които обичат хрупкави неща :)

А и става много бързо!

От жегите много не ми се пише и готви :)

Но това изкушение го споделям.

ПРОДУКТИ

7 кори за баница
40-50 г настърган пармезан
80 г масло, разтопено
250 г моцарела, настъргана
3-4 розови домати, или каквито имате

1 глава лук, нарязан на филийки
пресен босилек

Пармезанът и моцарелата се настъргват.
Моцарелата може и да е на по-едри парчета.
Маслото се разтопява.




Всяка кора се намазва с масло и се поръсва с пармезан.
Слагат се една върху друга.
Върху последната кора се поставят моцарелата, доматите, нарязани на кръгчета, и лука.

Пече се в предварително нагрята фурна до 180 градуса 30-40 минути  с вентилатор.

След изваждане се слагат листа от пресен босилек.




Бялото вино е охладено.
И се чува само хруп, хруп, хруп....

Фантазия!!!

Да ви е сладко :)

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации