16 април 2012 г.

УКРОТЯВАНЕ НА ОПЪРНИЧАВАТА




Не, нямам предвид Шекспир!
Ако говорим за "укротяване на опърничавата ,  има само един начин "Овен" да бъде укротен :)
Но това днес няма да е тема на разговор!
Ще говорим за желатин, който отново присъства в избора ми на десерт за празника!
И отново,  но този път не беше със собствено мнение, кремът стана перфектен, кремообразен, но стоеше стегнат!




Няма да се впускам в подробности от приготовленията за празника.
След като всеки ден козунакът, който избирах носеше различно име, за празника направих един



"Унгарски козунак"
и "колачета"
от едно и също тесто!

Тестото съдържа и кисело, и прясно мляко и е много сполучливо!
А колачетата  станаха чудесни!
Малко като в рекламата :"една хапка и си там " :)))))



В началото смятах да направя козунака с манго.
Но накрая тортата ми е с манго.
Ако трябва да съм по-точна :

Торта с шоколадов мус и мус с  манго!

Ако ви харесва като идея ще са ви необходими :

За блата :

5 яйца, разделени
125 г захар
щипка сол
60 г натурален шоколад
100 г смлени бадеми


Фурната се загрява на 160 градуса.
Покрива се с хартия тортена форма с падащо дъно с хартия /22 см/

Шоколадът се разтапя на водна баня.
Жълтъците се разбиват с 25 г от захарта до побеляване.
Смесват се  с разтопения шоколад, добавят се бадемите и се
хомогенизират добре.


Белтъците се разбиват на пяна, добавят се останалите 100 г захар и се разбиват добре.
Добавят се внимателно към горната смес.
Изсипва се във формата и се пече около 40 минути.
Оставя се да изстине.

Шоколадов мус

65 г натурален шоколад
65 г млечен шоколад
3 жълтъка
400 г течна сметана с по-висока масленост
7 г желатин, разтворен в малко вода, за да набъбне

На водна баня се разтварят двата вида шоколад.
Добавят се разбитите жълтъци.
Внимателно се добавя набъбналия желатин и сместа се бърка до разтварянето му.
Оставя се малко да се охлади.
През това време се разбива охладената сметана, до образуване на връхчета.
Добавя се внимателно към шоколадовата смес, когато тя започва леко да стяга!


Охладеният блат се разрязва на два пласта.
Върху първия се изсипва шоколадовия мус и внимателно се слага отгоре втория плат.
Охлажда се поне 1 час в хладилник.

За муса с манго:

2 с.л. желатин, или 6 листа
1 яйце
1 жълтък
80 г захар
150 г пюре от манго
2оо г течна сметана с по-висока масленост

На водна баня се разбиват внимателно яйцето, жълтъка и захарта.
Желатинът, предварително разтворен в студена вода и набъбнал, 
се добавя и разбърква внимателно до разтварянето му.

Мангото, предварително обелено и нарязано на парчета се пюрира в блендер с 1 ч.л. захар.
Готовото пюре се добавя към яйчната смес.
Разбитата добре студена сметана се добавя към сместа.

Изсипва се върху охладената "първа част" на тортата и се охлажда за не по-малко от 3 часа.

За огледалната глазура с манго :

1 ч.л. желатин
20 г захар
20 г вода
40 г пюре от манго

Желатинът се поставя в студена вода и се оставя да набъбне.

На слаб огън се смесват водата и захарта до разтваряното И.
Добавя се набъбналия желатин и се бърка до разтварянето му.
След като леко се охлади сместа се добавя и пюрето.
Изсипва се внимателно върху  охладената торта и отново се охлажда
до желирането.



Сигурно ви се вижда дълга рецептата, но тортата си струва.
Стана много вкусна.
Както споделя и авторката, бих я направила с друг плод - маракуя, череши, ягоди, вишни ...
Изборът е ваш.

Използвах сладкарска Хопла, която студена се разбива перфектно.
Намалих малко количеството захар на 50 г.
Шоколадовият мус става много голямо количество.
Основата е с малък диаметър и щеше да стане още по-висока.
Останалият крем сложих в чашки с малко плод от манго.

Така "укротих" желатина :)
Станахме чудесни приятели и затова и тортата  е повече от чудесна!

Усещам че сте нетърпеливи и затова сядайте и започвайте!!!!!!
И да ви е сладко!!!!!!!!

42 коментара:

  1. Страхотни лакомства, Дани! А орхидеята ти е невероятна!

    ОтговорИзтриване
  2. Колачетата са чудесни, но сладкиша е божествен, Дани! Шоколадов мус, манго... звучи страхотно!
    А орхидеята е много красива!
    Спорна и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, радвам се че ти харесват!
      Слънчева нова седмица!

      Изтриване
  3. Дани , тортата ми хареса много с тази жълта огледална повърхност (укротена този път :) е станала чудна , а в орхидеята ми останаха очите !
    Поздрави илхубава вечер пожелавам !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Укротена е, Ваня :)
      Срещу работното ми място откриха цветарски магазин
      и има чудесни орхидеи...
      Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  4. Дани, тази торта е просто божествена... с толкова много крема и така ароматна.
    Снимките ти са много хубави. Поздравления и за красивата орхидея :)
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, благодаря :)
    Усмихната и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, тортата е повече от великолепна, имам слабост към мангото и ще се възползвам от муса! Най-много ме впечатли блата и по точно, че е без брашно, ще го пробвам :)
    Успешна седмица :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Мариянче!
    Обичам блатове без брашно, а бадемите ги смлях едро,
    за да се усещат!
    Ще чакам отзиви!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И укротена ми харесва много, така, че остави желатина, той си знае работата:). Виж тук, така трябва да е и така е станал! :)Големи вкусотии си ни приготвила днес, от всичко си взимам! Пожелавам ти слънчева нова седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, надявам се че ти се е усладило!
      Слънчева седмица и за теб!

      Изтриване
  9. Христос Воскресе!
    Дани, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе!
      Благодаря за чудесните пожелания!

      Изтриване
  10. Абе и Шекспир да беше, пак нямаше да го откажа, особено ако е при теб :)))
    Тортата ще се топи в устата, знам аз :)) Разкошна е, както и зеленият фон :)
    С пожелание за хубава седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, комплимента е голям :)
      За топенето , се топи!
      Слънчева седмица за теб, Принцесо!

      Изтриване
  11. ДАНИ,наистина си укротила опърничевата с тези вкусотии.
    Толкова са хубави колачетата ,а тортата ти е истинско бижу за моята диетка без брашно:)!
    Прекрасна си мила прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, улучила съм ти диетата!
      Прегръдки и усмихната седмица!

      Изтриване
  12. Дани, страхотно укротяване ти се е получило :) Тортата определено заслужава поздравления! Не съм правила нищо с манго, но след това представяне трябва да се замисля :)Прегръдки!
    П.П. Орхидеята е невероятна! Опитвала съм да гледам, но все не ми се получава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, започвам с орхидеята - има още 4 саксии и едва сега едната ще цъфне!
      Има правила и много търпение :))))
      Опитай мангото, но можеш да го съчетаеш и с друг плод!
      Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  13. Дани миличка, повече от нетърпелива съм, грабвам едно парченце, че не остана ... изглежда божествено вкусно тази тортичка, а и браво за желатина :) И мен много ми хареса идеята за блат без брашно и аз ще пробвам, даже вече имам идея :)
    Прегръдки Дани и чудна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,пак си се развихрила здраво и гледай само каква прелестна торта!С колкото повече крем-толкова по-добре,много обичам!Мангото дава много ефектен цвят!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еликсирче, благодаря !
      Прегръдки и от мен и усмихната седмица!

      Изтриване
  15. За мен едно парченце от този, неукротимия, плюс орхидеята, и това, защото съм от скромните :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, имаш и от двете!
      За теб винаги!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Дани, честито Възкресение, с пожелания от сърце за здраве и благоденствие!
    Захласнах се по орхидеята ти, която е толкова прекрасна, че дори се вписва в една цветова гама с превъзходния ти десерт (който, мисля, би могъл да укроти и най-опърничавия човек). Приятелството ти с желатина е сътворило чудеса, поздравления!
    Прегръдки от мен и още веднъж "въздиш, въздиш" по тази красота...

    ОтговорИзтриване
  17. Честит Възкресение и на теб, Мария!
    Много здраве, любов и слънчева благодат в семейството ти!
    И аз се радвам на орхидеята си!
    Друго е да си приятел с желатина!
    Сърдечни прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Красота, изящество, финес съчетани с аромат, цвят и вкус! Прекрасни са рецептите, Дани! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, страхотни комплименти!
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  19. Дани,
    за мен последното парченце от тази разкошотия. Като прочета манго, а после мус и изпадам в умопомрачение!;)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, имаш го и да ти е сладко :)
      Хубава сряда и на теб!

      Изтриване
  20. Тортата е разкошна, Дани!
    А орхидеята - голяма красавица!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, радва ме, че всичко ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Мила Дани, както винаги ни радваш с прекрасни снимки и превъзходно кулинарно произведение. Тортата е перфектна и звучи умопомрачаващо вкусно. Не само си укротила желатина, но си го и подчинила и той стои така, както ти желаеш.
    Орхидеята е много, много красива. Не мога да и´ се нагледам!

    Прегръдки и една прекрасна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, нали си наясно с Овните :)
      Благодаря за чудесния коментар!
      Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  22. Страхотни неща си приготвила за Великден, Дани!
    Тортата много ме заинтригува.
    Благородно ти за завиждам за това орхидеено великолепие, което имаш. Страхотна е! Моята така и не цъфна.
    Прегръдки и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  23. Оооооо Дани, истински разкош!

    Много,много ми харесва тортата и орхидеята:)
    Много време стана не съм "наминавала" и виждам, че доста неща съм пропуснала:( Сега ще наваксам:)


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Миличка, много се радвам че се появи отново!
    И че всичко ти харесва!
    Прегръдки от мен и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  25. Хей, много се радвам, че са ти допаднали курабийките! :) Бяха ни любими като бяхме малки и съм много доволна, че и други могат да ги оценят! :)

    Тортата с манго изглежда превъходно, заплювам си я за някой повод скоро!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:)
      Много се зарадвах на рецептата, която видях точно навреме!
      И като козунак стана страхотно!
      Имате хубави рецепти!
      Поздрави!

      Изтриване
  26. Слънчице, какво чудо на чудесата ни предлагаш отново!!!! Перфектна торта: манго, мус, перфектно направено отгоре (с желатина и при мен понякога битката е неравна), колачета..... кое да спомена най-напред.:-))
    И орхидеята...... не мога да откъсна очи от нея!!!
    Прегръдки, укротителко мила, и пожелания за много слънчева седмица от мен!:-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, ти си ми радост за душата :)
      Прекрасни думи!
      Укротената ти изпраща много усмивки!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации