3 декември 2010 г.

Ризото с кафяв ориз и сок от нар

Все още не съм на Коледна вълна :)
Миналата година от рано направих щолен, медени курабийки, бонбони...
И после - чакаш да дойде Коледа !

Тази година все още не ми е дошла музата :(


За това и днешното ми предложение не е Коледно!


Вече научихте за най-вкусния зелен боб :)

Идва ред на друго "най"


То е с ориз, и по-точно кафяв ориз!
Естествено е, че трябва да има нещо по-различно и пикантно към него.
За тази цел избрах нар, сок от нар.
Наравих ризото, което означава и вино, бяло ароматно вино!
И малко суха мента .



Е, след всичко това би трябвало вече да сте сигурни, че ще четете за най-вкусното ризото!!!

Какво ви трябва :

1 стрък праз, нарязан, или главичка лук, по избор
4-5- скилидки чесън, нарязани
1 ч.ч. кафяв ориз *
1/2 - 1 ч.ч. бяло вино
зеленчуков бульон
60-80 г масло
100 г пушено сирене
1 нар
настърган пресен джинджифил 
къри на прах / по желание/
сушена мента


*ч.ч. = 210 мл

Тук трябва първо да отворя скоба за ориза:
Никога не бях купувала.
У нас предпочитам бланширания .
Много рядко ползвам бял.
И почти винаги слагам куркума, къри или други подправки, така че не остава бял.
А маслото е на почит при готвене на ориз.
Скоро разбрах, че и Марта Стюарт го готви с масло, с много масло:)
След като и тя го е разбрала...


Кафевият ориз е с фибрите, шарен на цвят, в опаковката  има шоколадово кафяви зрънца, както и много светло-зелени, резедави зрънца.
Полезен е заради фибрите.
Сварява се бавно и за това може да се накисне за 1/2 час, а може и по-дълго време във вода.
Поема доста течност при сваряването.


Като бульон, използвах кубчета зеленчуков.
Ако имате готов, още по-добре.



И така:
В разтопеното масло се задушават
нарязаните праз и чесън до покафеняване.
Добавя се ориза и се бърка, докато стане прозрачен.
Добава се виното и след като се изпари се добавя на порции бульона,
докато ориза се развари.
Нарът се разрязва на две и се изцежда.
Внимавайте, защото цапа.
Отделяте си зрънца за поръсване на порциите, отгоре.
Добава се сока към ориза.

Малко преди да се свали от котлона, се добавя  пушеното сирене/кашавал/
до разтопяване.
В оригиналната рецепта е козе сирене.
Преди да дръпна от котлона, поръсих със сушена мента!

Естествено се слагат сол и черно пиперче по желание


Ами това е!
Сигурно вече нямате търпение да опитате!
Купувайте  нар и...


Кафевият ориз е по мое желание.
Иначе в рецептата си е бял.


Сокът от нар на мен много ми харесва!
А скоро прочетох, че ако се пие 30 дни по една чаша, мазнинките около талията изчезват!
Страхотно звучи!


Да ви е сладко!




31 коментара:

  1. Много интересно ризото, Дани!
    И аз много обичам сок от нар, но...ако пия всеки ден по една чаша, така ще се запечатам, че ще държи една година. Затова ще си ходя с мазнинките, мои са си, кво да си ги правя...
    Слънчев уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, за запечатването си права:)
    Поздрави и слънце и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Като дете обожавах нара - да чопля семчиците. Сега ми е досадно (от къде толкова време), но виж на сок не бих отказала :)
    Последствията с друг сок после ще оправяме :)
    Интересно ризото, Дани, харесва ми.
    Хубава вечер и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Wow! Много екзотична рецепта! Сок от нар и аз обичам, също така и смесица от сок от нар със сок от мандарини в равни количества. Приятна събота и неделя, Дани.

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    и аз много обичам нар!
    Много хубава комбинация - ориз и нар!
    Чудесна е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма си сладкодумница, Дани :) Пак интересно предложение при теб :)
    Благодаря за Стинг :) Обожавам!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ххихи, и аз съм от групата на Пепи, макар че като дете не съм яла нар. Интересно ми е как се прави сок от нар. Дани, сокоизтисквачка ли използва или някакъв друг метод? Харесва ми комбинацията от нар и соленичко, в твоя вариант ориз.
    Все интересни рецепти може да намери при теб човек :)
    И да те навести по-скоро празничното настроение :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава рецепта, Дани!
    Идеята за нара ми допада и аз го обичам. Интерсно ми е, че пасва на сладки и на солени неща.
    Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Роси!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, радвам се че харесваш и Стинг:)
    Този концерт беше много хубав!
    Прегръдки и спорен / за коледни сладки/ ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, радвам се че ти харесва!
    Оризът става леко киселичък от нара.
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, myhappypond!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, изцедих го със сокоизтисквача.
    Малко по-трудничко е, защото е големичък нара.
    Дори някои семчици падат без да си ги изцедил и ги притискаш леко, за да си пуснат вълшебния сок!
    Имам и ел. сокоизстиквачка, но не съм опитвала с нея!
    Хубав и според уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. На италианска вълна сме днес и двете с теб, Дани! Чудесно ризото, ароматно и със сигурност ще е много вкусно! :)
    Прегръдки и хубав уикенд, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Еви!
    Италианската кухня е прекрасна!
    Прегръдкии с много усмивки от мен:)

    ОтговорИзтриване
  16. До сега не съм ползвала нар в "солена" рецепта. Предложението ти е много интересно!

    ОтговорИзтриване
  17. Отново ни предлагаш пикантна и екзотична рецепта, Дани :) Не съм използвала сок от нар, но видях скоро в един арабски магазин и много се чудих дали да не си купя :)

    Поздрави с пожелание за вкусна и усмихната неделя :–)

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, чудесна рецепта и то от любимата италианска кухня!
    Знаеш как си харесах комбинацията нар и козе сирене в салата, сега ще пробвам и в ризото, благодаря ти!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Цвети, време е да опиташ :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Тони, опитай с нар от магазина като си го изцедиш!
    Не знам какъв е готовия сок и аз гледам едни шишета с концентрат!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Лети, салатата ти е чудесна, време е за ризото:)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  22. Леле,Дани,при теб няма шест-пет,не се сещам нещо,което съм видяла тук да не ми хареса и да не преглъщам както в момента:)
    Идеята с кафявия ориз много ми допада,за нара да не говорим.А за маслото сте прави и ти,и Марта Стюарт.Напоследък и аз залитам доста по него,ама има и защо - трудно е да се откаже човек от вкусното:)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Диди, много ме радаваш :)
    Сигурно и Марта Стюарт понадниква из нашите скромни писания :))
    Поздрави, спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря и на "службата по.."
    Спорна нова седмица и за вас!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, Дани, аз докато се натуткам да обиколя всички блогове (още не съм ги обиколила, де :) колко неща са се случили при теб! То тутманици (страшен е станал, между другото), зелен боб, чиято рецепта ще се запиша за догодина (и аз го харесвам), сладкиш без яйца и това хубаво ризото... Браво! Какви хубави изкушения ни предлагаш. И аз харесвам кафявия ориз - има един хубав, земен вкус, който ми допада, а това че е и полезен оправдава по-дългото варене. Поздрави, Дани, и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, и аз така се туткам на моменти!
    Радвам се, че всичко ти е харесало :)
    Поздрави и хубава, спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, много интересна и необичайна комбинация, ще се пробва!
    А за коледната вълна - и аз не съм още и май тази година нищо коледно няма да приготвям, ще пътуваме, а и ми е прекалено пролетно за меденки и курабии:-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Мария, радвам се че ти харсва :)
    Радвам се и за планираната Коледна разходка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. Дани, направих този ориз с всичко както си написала без нара и ориза ми не беше кафяв, но много ми хареса крайния резултат - пикантен и вкусен. Хареса ми идеята за съчетанието на джинджифил и мента. Като че ли там, където свършваше джинджифила, ментата завършваше вкуса. Много интересно. Благодаря ти за тази рецепта. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Мира, радвам се :)
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации