Започва сезона на зеленчуците, а с тях и на любимите ми ястия.
Eдно от тях е суфлето.
Има много рецепти, но мисля, че правя класическото.
Необходимите продукти за едно суфле са :
-тиквички /поне четири/
-сирене 300г
-масло 60 г
-прясно мляко 600 мл
-брашно 60г
-яйца 4-5
-кашкавал за поръсване
Тиквичките се настъргват, изцеждат се и се завъртат в масло
Поставят се в една намаслена тавичка, прибавя се натрошеното сирене .
Отделно от маслото, брашното и млякото се прави не много рядък бешамел,
прибавят се един по един жълтъците и сместта се разбърква с тиквичките.
Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се към горната смес и много внимателно се разбъркват /защото сместта когато се пече бухва като кекс от пухкавите белтъци/
Естествено че към тиквичките се прибавят сол ,черно пиперче и зелении/магданоз или копър.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна и малко преди да се извади/ то се е надигнало цепнало се е като добре изпечен кейк зачервило се е малко /
добавяме настърган кашкавал до неговото разтапяне и зачервяване.
По желание може да се сервира с чеснов сос от кисело мляко.
Наздраве с една добре изстудена бира!
О, забравих да отбележа, че суфлето не се изважда веднага, фурната се отваря да влезе студен въздух постепенно /иначе спада много бързо /
Ами това е и да ви е сладко :)
Eдно от тях е суфлето.
Има много рецепти, но мисля, че правя класическото.
Необходимите продукти за едно суфле са :
-тиквички /поне четири/
-сирене 300г
-масло 60 г
-прясно мляко 600 мл
-брашно 60г
-яйца 4-5
-кашкавал за поръсване
Тиквичките се настъргват, изцеждат се и се завъртат в масло
Поставят се в една намаслена тавичка, прибавя се натрошеното сирене .
Отделно от маслото, брашното и млякото се прави не много рядък бешамел,
прибавят се един по един жълтъците и сместта се разбърква с тиквичките.
Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се към горната смес и много внимателно се разбъркват /защото сместта когато се пече бухва като кекс от пухкавите белтъци/
Естествено че към тиквичките се прибавят сол ,черно пиперче и зелении/магданоз или копър.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна и малко преди да се извади/ то се е надигнало цепнало се е като добре изпечен кейк зачервило се е малко /
добавяме настърган кашкавал до неговото разтапяне и зачервяване.
По желание може да се сервира с чеснов сос от кисело мляко.
Наздраве с една добре изстудена бира!
О, забравих да отбележа, че суфлето не се изважда веднага, фурната се отваря да влезе студен въздух постепенно /иначе спада много бързо /
Ами това е и да ви е сладко :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар