Известен сладкиш в нета, който се изпича заедно с крема.
В случая това е сладкарски крем, или pasticcera.
Качвам рецептата в блога, защото ни хареса, а забравям къде съм я запазила ;)
Кремът го направих предния ден, но не е задължително.
Все пак трябва да е изстинал.
ПРОДУКТИ КРЕМ:
500 мл пълномаслено мляко
120 г захар
25 г 00 брашно
25 г царевично нишесте (царевично нишесте)
2 жълтъка
1 портокалова кора ( или лимон )
ПРОДУКТИ ЗА КЕКСОВАТА СМЕС:
Отделете 50 мл прясно мляко. Останалото мляко (450 мл) налейте в тенджера, добавете кората от портокал (или лимон) и сложете тенджерата на котлона, като млякото се загрява почти до кипене.
През това време сложете жълтъците и захарта в купа, добавете млякото, което сте оставили настрана и разбийте с бъркалка, докато всичко се смеси добре. Разбъркайте брашното и нишестето.
изсипете сместа в тенджерата.
Оставете крема да стегне на слаб огън, след което го изсипете в купа, покрийте го с лист фолио и го поставете върху крема (това ще предотврати образуването на коричка на повърхността). Оставете крема да се охлади в хладилник.
ПРИГОТВЯНЕ НА КЕКСОВАТА СМЕС:
Поставете яйцата, щипка сол и захарта в купа и ги разбийте, докато сместа стане светла и пухкава.
Добавете олиото, млякото и настърганата портокалова кора. Разбъркайте.
Смесете брашното и бакпулвера на няколко пъти, като ги пресеете и ги разбъркате, като ги разбърквате внимателно с шпатула. Изсипете сместа във форма за кекс с диаметър 24 см, за предпочитане с панти, застлана с хартия за печене.
Вземете обратно студения крем, разбийте го за няколко минути с ръбовете на вилицата, за да омекне и го разпределете по повърхността на тортата, като оставите краищата свободни.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160° вентилационна или на 180° статична 40-45 минути. Изпекох моята торта на 160 ° вентилация за 40 минути, след което я оставих в изключена фурна с открехната врата за 5 минути.
След като се охлади я поръсете с пудра захар!
Уточнения :
* понеже нямам брашно за кекс си правя сама :
от всяка чаша брашно махам 2сл. и добавям 2с.л. царевично нишесте
В случая от цялото количество брашно махнах 4 с.л. брашно и добавих 4с.л. нишесте.
** В оригиналната рецепта/на италиански/ пише 3 яйца и 1 белтък, но в превода на английски ми излизат само 3 яйца :)
Да ви е сладко!
ПРОДУКТИ ЗА КЕКСОВАТА СМЕС:
290 г брашно 00*
180 г захар
3 яйца ( средни )*
120 г слънчогледово олио
90 г мляко
1 портокалова кора ( или лимон )
10 г бакпулвер
1 щипка сол
Отделете 50 мл прясно мляко. Останалото мляко (450 мл) налейте в тенджера, добавете кората от портокал (или лимон) и сложете тенджерата на котлона, като млякото се загрява почти до кипене.
През това време сложете жълтъците и захарта в купа, добавете млякото, което сте оставили настрана и разбийте с бъркалка, докато всичко се смеси добре. Разбъркайте брашното и нишестето.
изсипете сместа в тенджерата.
Оставете крема да стегне на слаб огън, след което го изсипете в купа, покрийте го с лист фолио и го поставете върху крема (това ще предотврати образуването на коричка на повърхността). Оставете крема да се охлади в хладилник.
ПРИГОТВЯНЕ НА КЕКСОВАТА СМЕС:
Поставете яйцата, щипка сол и захарта в купа и ги разбийте, докато сместа стане светла и пухкава.
Добавете олиото, млякото и настърганата портокалова кора. Разбъркайте.
Смесете брашното и бакпулвера на няколко пъти, като ги пресеете и ги разбъркате, като ги разбърквате внимателно с шпатула. Изсипете сместа във форма за кекс с диаметър 24 см, за предпочитане с панти, застлана с хартия за печене.
Вземете обратно студения крем, разбийте го за няколко минути с ръбовете на вилицата, за да омекне и го разпределете по повърхността на тортата, като оставите краищата свободни.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160° вентилационна или на 180° статична 40-45 минути. Изпекох моята торта на 160 ° вентилация за 40 минути, след което я оставих в изключена фурна с открехната врата за 5 минути.
След като се охлади я поръсете с пудра захар!
Уточнения :
* понеже нямам брашно за кекс си правя сама :
от всяка чаша брашно махам 2сл. и добавям 2с.л. царевично нишесте
В случая от цялото количество брашно махнах 4 с.л. брашно и добавих 4с.л. нишесте.
** В оригиналната рецепта/на италиански/ пише 3 яйца и 1 белтък, но в превода на английски ми излизат само 3 яйца :)
Да ви е сладко!
Много любима торта си направила Дани! Мъжът ми много я обича, точно заради сладкарския крем. Ако обичате шоколад, опитай и шоколадовата версия.
ОтговорИзтриванеПреводът ти е точен, не виждам белтък в италианската рецепта.
Прегърдки и хубава вечер.
Благодаря, Миме!
ИзтриванеНепременно ще опитам и шоколадовия вариант :)
Прегръдки!