12 септември 2015 г.

ПАЙ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО




Към заглавието трябва да добавя, че е без изпичане.
И кремообразен :)
При мен второто не се получи, или по-скоро се застраховах
и поставих малко желатин.

Като споменавам желатин, приятелите от социалните мрежи
знаят за едни премеждия с него.
Оказа се, че  в сладкишът, който исках да желирам имаше малини.
И незнайно защо те са започнали да ферментират.
От там и не можах да го завърша докрай :)

Идеята за този сладкиш дойде от една "Филаделфия" и фъстъчено масло,
които кротко  си чакаха реда.
Потърсих нещо, където да ги комбинирам и изскочи тази идея.

Най-хубавото в нея е това, че не се пече.
Но след като я опитах се оказа, че основата ѝ е чудесна
и може да се използва и за чийзкейк, например, без печене.

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

240 г бисквити "Орео", при мен бисквити с фъстъчено масло
щипка сол

60 г разтопено масло
120 г едро смлян шоколад, или чипс
1/2 ч.ч.  течна сметана
1/4 ч.ч. смлени солени фъстъци


Всички продукти се смесват  и се поставят на дъното на форма,
или чинията, в която ще го сервирате като добре се притиска.
Сместа е влажна и се разнася лесно

КРЕМ

1  опаковка "Филаделфия"
180 г фъстъчено масло *
200 мл течна сметана

1 ч.ч. пудра захар**
1 опаковка подсладено кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. лимонов сок***


сладко от червени боровинки, опция

Сметаната се разбива добре и се прибира в хладилник.

В купа се смесват добре фъстъченото масло и сиренето.
Добавя се и пудрата захар.
Хомогенизира се добре.
Добавят се кондензираното мляко, ванилията и лимоновия сок.

Изважда се разбитата сметана от хладилника и се добавя на порции,
като се разбърква внимателно.

Поставя се върху охладената подложка.

На мен ми се стори, че става рядка сместа и сложих малко желатин,
за да не се разтича.

Получи се много лек, ефирен сладкиш с чудесен вкус на подложката.

В оригиналната рецепта по малко по-различен начин се прави подложката, така че
 прочетете.

*При  мен имаше малко добавки, защото фъстъченото масло го купих
от производител в нашия Хранкооп.
Идва ми доста силен ароматът, а и самото масло е много гъсто.

**Това количество пудра захар за мен е много, но това е въпрос на вкус.

***сложих повече лимонов сок отново на вкус.

Сладкото от боровинки поставих, за да омекотя вкуса на фъстъченото масло.

Остава да седнете с лъжичка, а аз ще ви сервирам :)
Не че нямам лъжички ;)

Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Много обичам фъстъчено масло ... идеята е страхотна,
    с по-малко желатин ми допада: леко, ефирно, а и с малини -
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Много усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Звучи вкусно, Дани! И аз бих намалила захарта, дори бих я пропуснала заради сладкото кондензирано мляко. Подложката, наисти е много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Подложката наистина е чудесна!

      Изтриване
  3. Много се оправдаваш и обясняваш, Дани - без да чета даже ще се пресегна да си хапна от десерта ти:)) - така ме подмамва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Веси!
      Но трябва да обясня, защото така смятам
      за редно :)

      Изтриване
  4. Ами, не знам. фъстъченото масло, не е моето масло. Но на десерт винаги давам шанс да ме очарова или разочарова;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, в този сладкиш не се усеща така силно вкусът
      на маслото.
      Аз най-много усещам вкусът на блата и едро смления в него шоколад :)

      Изтриване
  5. Без изпичане, кремообразен, ами това е моят пай:) Фантазия! Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. А може ли с 2 лъжици? Една от мен и една от теб!? Звучи и изглежда вкусно, затуй искам да лапам с 2 ръце... Бебси още няма право на фъстъци и сметана, та не я броя. Фифин ще го пратим на работа ;) Само дами край сладкиша! :)
    Усмивка от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпак ще ти дам, ти само ела :)
      Целувки за двете!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации