Обичам пица и отдава търся тесто, което да се получи добре в домашни условия.
Е, мисля, че го намерих :)
Мога още малко да експериментирам със степента на изпичане.
ПРОДУКТИ
850 г брашно
18 г сол
1 и 1/4 ч. л. (5 г) суха мая
35 г захар или мед
600 г вода
35 г зехтин
ПРИГОТОВЛЕНИЕ
В купа от миксер се смесват брашното, маята, солта и захарта.
Прибавят се водата и зехтинът и всичко се разбърква с вилица до грубо, лепкаво тесто.
Тестото почива 5 минути, след което се меси с куката на миксера 3-5 минути на средна скорост.
Омесеното тесто трябва да бъде по-гладко, но при това да остане меко и лепкаво. Прехвърля се върху намаслена със зехтин повърхност (дъска) и се сгъва няколко пъти, за да се оформи на топка.
Разделя се на нужното количество топки тесто (примерно по 250 г тесто за 1 пица) и всяка топка тесто се прехвърля в намаслен плик, който се връзва.
Пликовете се нареждат веднага в хладилник.
Тестото за пица ще бъде готово на следващия ден и може да бъде съхранено до 4 дни в хладилник.
На другия ден се изважда необходимото количество тесто, изваждате го с намазнени ръце върху намазнена повърхност и се оформя на топка.
Покрива се с фолио и се оставя 90 минути.
Поне 30 минути преди времето за печене се пуска фурната на макс и се загрява тавата за печене, при мен тази от фурната, или камък, ако имате.
Тестото се слага върху набрашнена хартия и се оформя с пръсти.
Поставя се плънката и с хартията се премества върху нагрятата тава.
Пече се до готовност :)
Плънката е по избор.
Не обичам доматен сос, макар че бих опитала и поставих лук, моцарела, чедър и пармезан.
Лукът го посолявам и намачквам, после подсушавам добре.
След изваждане поставих чери домати и прошуто.
Липсваше ми руколата...
И като започнахме....
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар