28 февруари 2010 г.

Подлютен телешки кебап на фурна

У нас обичаме телешко месо и непрекъснато търся нова рецепта /обичам и с грах , и с домати/.
Сега, след като похапнахме с невероятно удоволствие, си мисля, че това е едно от най-вкусните неща, които съм опитвала.

Но да не ви "държа в напрежение"; ето какво сътворих  от:

   800 г нарязано телешко месо
   2 с.л. брашно със сол
   4 с.л. олио
   300 мл хубаво червено вино
   2 глави нарязан червен лук
   2 моркова, нарязани на парчета
   5-6 скилидки чесън, нарязани
   1 червена люта чушка
   800 г домати консервирани, нарязани
   2 ч.л захар
   250 мл телешки бульон/ при мен от кубче от
   телешки ребърца/
   400 г червен боб от консерва
   картофи, сварени и овкусени с масло за
   покриване отгоре

   при мен, заменени с 2 тиквички, нарязани   на  филийки и запечатани в мазнина.

   кимион
   кориандър
   лют червен пипер
   щипка канела
   мащерка
   сол

Оваляйте месото в подсоленото брашно и запържете половината в 1 с.л. олио
Когато покафенее го извадете в купа.
В тенджерката прибавете 100 мл вино, остържете дъното, оставете да поизври и залейте месото.
Така направете и с останалата  половина от месото.

Накълцайте лука, морковите и чесъна. В тиган сложете 2 с.л олио и задушете. Прибавете мащерката и лютата чушка..Сложете подправките / според вкуса ви/, запържете за минута, добавете останалите 100 мл вино и редуцирайте..
Добавете доматите, захарта, телешкото, зеленчуците с виното и бульона.
Оставете да къкри до готовност. /Тук аз го сложих в тенджера под налягане за 20 мин./
Изсипете в правоъгълна тавичка / участвайте в томболата  за да спечелите тази прекрасна тава/
Прибавете бобът и разбъркайте.

Тук е мястото да обясня как продължих. Тъй като тези дни правих  гратин-а на Диди, който стана много вкусен, не исках да използвам за покриване картофи.

Реших да нарежа 2 тиквички, запечатах  в тиган, намазан с мазнина /те са толкова крехки, че../,
посолих ги, покрих сместа в тавичката, настъргах малко  пушено сиренце и запекох :)))
Ястието все пак похапнахме с нещо с картофи, но за него друг път :)


По оригинала /от последния брой на Good Food, списанието/, картофите се нарязват на шайби, пускат се във вряща вода за 5 минути, изцежда се водата, добавя се малко масло и стръкове мащерка, ако имате прясна, и наредете отгоре върху сместа. Поставете бучици масло и запечете.

Малко разяснение за моите продукти:

  Нямах люта чушка,  но имам един хрян с червено цвекло и сложих малко от него/можела съм още да сложа/  Купих го от един магазин със руска храна, който откриха  скоро и в който има невероятни вкуснотити :)


  След дълго търсене на консерва с червен боб намерих смесен с царевица/ и естествено последната беше повече от боба/. Това не промени вкуса.

  Това е моето ново предложение за телешко.
  Дано ви е допаднало.

  И не забравяйте - чаша червено вино.

  Наздраве !

  И понеже утре е първи март :
  Честита Баба Марта - Баба Марта бързала, мартеници вързала:)))
  Да сте живи и здрави, завладяни от добро настроение с мисълта за наближаващата  пролет!




27 февруари 2010 г.

Mъфини с рикота и босилек

Тези дни съм на вълна рикота. Питчицата, която купих ме изкушава в хладилника, а и има определен срок на годност.
Разглеждайки рецептите в нет-а попаднах на тези мъфини, които съдържаха  и босилек.

Поддадох се на изкушението и ги направих.

 Продукти

2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. босилек
1 ч.л. сол

1 ч.ч. рикота
1 ч.ч.прясно мляко
1 голямо яйце /2 малки/
3 с.л. зехтин
1 с.л. слънчогледово олио

В купа се смесват сухите продукти.
В друга купа се разбиват течните.

Прибавяме внимателно мокрите към сухите продукти и разбъркваме добре.
Аз се изкуших и поставих отгоре малко настърган кашкавал.

Пекат се във форма за мъфини на 190 градуса 20- 25 минути.

Дозата е за 12 мъфина.

Да ви е сладко с едно хубаво айрянче!

24 февруари 2010 г.

Kрем супа от тиква с рикота

От сладкиша, който правих скоро ми остана тиква.

А в нашия квартал откриха фирмен магазин за млечни произведения и носят много прясна рикота - една малка бяла питчица.



По този повод започнах да търся рецепта за двата продукта / като бях решила, че ще е супа/

И така се спрях на тази, която ми хареса:


 Продукти


 2 с.л. зехтин
 1 стрък праз - само бялата част
 1 малка глава ситно нарязан лук
 2 скилидки чесън, нарязан
 1/2 ч.ч. заквасена сметана
 1 ч.ч. рикота
 6 ч.ч.пилешки бульон /аз имах от готвеното пиле/
 500 г тиква
 сол
 ч. пипер


В мазнината се задушават нарязаните праз, лук и чесън.
Обелената и нарязана тиква се  овкусява със сол и ч. пипер, добавя се  и се  завърта в мазнината за 1-2 мин., прибавя  се бульона и се вари до готовност  на тиквата. Малко преди да се свали от котлона се добавят  сметаната и рикотата.
Пасира се.


Получи се една красиво оцветена, плътна, много вкусна супа.
Признавам си, че опитвам за първи път супа от тиква, но се убедих, че е много вкусно.
Похапнахме я с маковите хлебчета :)))
 
Да ви е вкусно и на вас 

23 февруари 2010 г.

Хлебчета с мляко и мак

Станаха толкова  мекички, пухкави,  с маково семе отгоре...ммм....вкусни, благодарение на Илина!

За да ги опитате / освен да ми дойдете на гости/ трябва да си осигурите:
   200 мл прясно мляко
   1 яйце
   2 с.л. зехтин
   1 пак. суха мая
   1 ч.л. захар
   1/2 ч.л. сол
   400-500 г брашно

за намазване:
   прясно мляко
   маково семе

В купа  смесете  захарта, една лъжичка брашно, маята и малко хладка вода. Разбъркайте и оставете да втаса, докато се образуват шупли на повърхността. Брашното се пресява, добавят се останалите продукти и втасалата мая. Омесва се гладко и еластично тесто. Оставя се покрито  да удвои обема си -  около 40- 50 мин.
От готовото тесто се откъсват 10-12 топчета. Оформяте по избор - аз ги вързах на възелче.
Оставят се 15- 20 мин. повторно да втасат в тава, покрита с хартия за печене.
Намазват се с прясно мляко и се посипват с маково семе.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При мен малко станаха  препеченки :))

Похапнахме ги с една вкусна супичка!
За нея друг път.

Да ви е вкусно!

22 февруари 2010 г.

Пиле по ловджийски

Това е една стара рецепта от тетрадката на мама. Преди много често го готвихме, но го бях забравила. А и се слагат ловджийски кренвирши, които преди бяха хубави, но сега не бях опитвала.

Ако искате да го опитате са ви необходими:
  
  1 пиле
   1/2 ч.ч. мазнина /олио и масло/
   200 г гъби
   1 глава лук /при мен - праз/
   200 г ловджийка / намерих такава - пушена/
   1 ч вино
   1.с.л. доматено пюре
   сол
  червен и черен пипер

Пилето се нарязва на порции и се запържва в мазнината.
Изважда се в чиния.

В останалата мазнина се запържват  гъбите, нарязани на филийки и лука.
Заливат се с 1ч вино и 1 ч.ч. гореща вода, добавят се доматеното пюре, размито в малко вода, сол, червен и черен пипер.

Добавя се и месото.
Вари се на тих огън до готовност на месото.
Малко преди да се свали от огъня се прибавя ловджийката, нарязана на филийки.

Аз имах долни пилешки бутчета, които запечатах в мазнината и сварих за 10 мин. в тенджера под налягане  с 1 глава лук и морков. 
Част от бульона добавих вместо водата, а останалия ще използвам за една супа.. 

Да ви е сладко с чаша вино... 
  

20 февруари 2010 г.

Крем карамел с тиква

Отдавна не бях правила крем карамел, а една тиква чакаше реда си :)
Не ми се правеше тиквеник, че тези тестени кори...
Нали говорим, че идва пролет и трябва да влезем във форма ?!!!!

Така дойде идеята за този ароматен десерт.

        Продукти
  • 500 г тиква
  • 4 яйца
  • 600 мл прясно мляко
  • 300 г захар
  • ванилия
  • 1/2 ч.л. канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се и се  оставя да се изцеди.
Яйцата се разбиват с половината захар и се добавят млякото и пюрираната тиква / аз добавих още малко захар, защото тиквата не беше много сладка/.
Карамелизираме  останалата половина от захарта и изсипваме в съдчета за крем карамел, или в по-голяма купа.
Изсипваме отгоре млечната смес с тиквата.
В отделна тавичка поставяме вода, в която поставяме купата със сместа .
Печем около 60-90 минути при 180 градуса /водата  в тавичката да не завира/.

Сервираме и похапваме с апетит /за килограмите - после ще му мислим/ :))))

Рецептата е от Бон Апети.

19 февруари 2010 г.

Лазаня със спанак

Днес блесна едно дългоочаквано слънце и естествено след тази толкова неприятна зима /заради непочистените мръсни улици намразваме снега/ ми се прииска да дойде по-бързо пролетта.
Отдавна гледам на пазара спанак и днес реших да го използвам под форма на лазаня.
Напоследък лазанята я правя с царевични палачинки и този път не изневерих
  • 1 ч.ч царевично брашно
  • 1/2 ч.ч. брашно 
  • 200 мл топла вода или прясно мляко
  • 3 яйца
  • щипка сол
Палачинките се правят по познатия за всички начин :)

За плънката използвах:

  • 1 кг пресен спанак, бланширан и нарязан
  • няколко стръка пресен лук 
  • Задушавам ги в много малко масло и след като поизстинат добавям:
  • 3 яйца
  • натрошено сирене по избор -обикновено, пушено, синьо..   
  •  
  • Отделно проготвям бешамел от 30 г масло, 3 суп.л. брашно и 300 мл прясно мляко.
  • Нареждам палачинките,плънка, бешамел, палачинки, плънка, бешамел, палачинки.Върху последните палачинки изсипвам бешамел към който съм добавила настърган кашкавал.
  • Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.
  • Този вариант се пече по-малко, защото
  • оригиналните кори искат по-рядък сос, за да омекнат.
  •          
  • Да ви е сладко!  

15 февруари 2010 г.

Вкусен винен кебап

  • За винения кебап и друг път съм писала. А както казва и Диани,  има много рецепти.
  • Една  от основните съставки естествено е виното, ароматно, опияняващо.
  • Този път избрах ароматен, домашен, с прекрасен цвят на  рубин - червен пелин.
  • В рецептата по-различен е начина по който  се добавя виното. И така:


  • Необходимите продукти:
     

  • 1 кг крехко свинско месо
  • 1връзка пресен лук / или 3-4-глави стар/
  • 1 ч.ч. ароматно червено вино
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. масло
  • 3-4-с.л.олио
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • няколко зърна шарен пипер
  • магданоз
  • сол
  •   Месото се нарязва на парчета, добавя се нарязания праз, черен пипер щипка сол, захар  и 50 мл вино. Оставя се за 1-2 часа да се овкуси.
  •    Останалото вино се кипва за 5 мин. с 1 к.л. захар.
  •   Месото се подсушава  и се задушава на порции в затоплената мазнина, добавя се брашното и се залива с кипналото вино. Добавят се червения пипер, шарения и сол на вкус. Вари се до готовност /при мен в тенджера под налягане. 
  •  При сервиране се поръсва с магданоз.


  • Гарнитурата при мен бяха гъби, нарязани на едро, задушени в масло за кратко, за да останат хрупкави и картофено пюре със сметана.


  • Не знам какво са си шепнели ароматното вино с останалите продукти,
  • но резултатът беше опияняващ!
  • Благодаря на Диани за прекрасната рецепта!
  • А на вас да ви е сладко:))))

14 февруари 2010 г.

Един прекрасен разказ...прочетете го


Днес ми изпратиха по електронната  поща един разказ, който много ми допадна. Ще ти ви цитирам рецептата за  едно "любовно биле", а вас съветвам да прочетете целия разказ.

Сабайон

любовно биле от монаха Паскал Байлон от Турин


1 бокал тъмно вино
1 бокал краве прясно мляко
7 пресни яйца
7 супени лъжици захар
3 лъжици конфитюр от рози
7 анасонови бишкоти
карамфилени зърна,
пръчица канела,
кора от Йохимбин


Белтъците и жълтъците се отделят едни от други.
Жълтъците се разбиват с част от захарта, бърка се дълго и бавно само в една посока – както в една посока се върти света - от минало към бъдеще. Белтъците се разбиват на пяна – бурите създават вълни и пяна, с останалата захар, внимателно се добавя отлежалото червено вино. След това се налива млякото и се сипва сладкото от розови листенца.
Смесват се разбитите белтъци и жълтъци. Сместа се слага на огъня и се разбърква докато отново се превърне в пяна. Последни се прибавят подправките, накрая всичко се изяснява, новият аромат е нов свят и пак всичко се завърта-разбърква, както съдбата смесва хората и съдбите. Поднася се охладен в стъкленици – опиянението трябва да е трезво. В стъклениците като основа са поставени анасонови бишкоти – това е сладостта на живота, нали.

Всяка лъжичка пропуква студенината, събужда светлина....
Има ли още място надежда.
Накрая остават само Сълзите...
Сбогом!!! или Здравей!!!
Винаги Ваш....
Подпис и година ....
Не могат да се разчетат.

А за останалото : приятно четене :)))

13 февруари 2010 г.

Размисли за една любов...

  • Тези дни много неща ще се напишат за любовта.
  • Аз искам да споделя тези мисли с вас за любовта, която е за цял живот, която ни променя, която ни подкрепя, за тази любов, при която:

  • "За сърцата що се любят,
 и смъртта не е раздяла"

  • Прави сте: това е незабравимия стих на Пенчо Славейков - един изключително лиричен поет, който за много от нас е един скучен класик, изучаван в училище.


  • Повод да започна този разказ е публикуваното тези дни красиво издание:
  • "И сенките ни тихо ще се слеят"

  • На столичната улица "Христо Белчев" 12  в партера на старинна бяла къща, в един майски следобед пламва любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков, която става легендарна.
  • Плод на връзката им са десетки лирически стихове,нежни писма,спомени.
  • Те са събрани  и издадени в тази книга.


  • Пътищата на двамата се кръстосват, когато и двамата са преживели първите любовни трепети, узрели за истинската любов, духовна и плътска.
  • Съдбовната им среща е през 1903 г., когато неин роднина го води нечакан в разкошния й софийски дом на ...бяло сладко. Между тях протича ток и...двамата посрещат заедно зората.
  • Мара Белчева е истинска икона за своето време.След убийството на съпруга си, Христо Белчев, финансов министър при Стамболов, тя е била подложена на настоятелни ухажвания от царедворците.
  • Но Провидението е предопределило да събере тази обаятелна и желана красавица  с един от най-големите ни поети интелектуалци.

  • Връзката им удържа през годините,  на клюките.

  • След две години поетът пише от Париж:

  • "Моят брак с тебе е брак на душите на теменужка с крин, които се милват, омайват с аромата си - и рожбата на техните милувки си остава в тях и ги прави по- хубави, по-свидни един за друг."
  • Вече 8 години са заедно, а той заявява:
  • "Онази, която обичам, обикнал съм я не само защото е хубава, а защото е хубава душата й.".

  • Любовта на двамата преминава през много препятствия, но нито за момент не са се поколебали да се предадат, да изменят на себе си.
  • Пенчо Славейков завършва земния си път в италианското курортно градче Брунате при езерото Лаго ди Комо. Там на 28 май 1912 г. Славейков издъхва в ръцете на любимата жена.


  • Това е краят на тази любовна история, илюстрирана с поетични диалози:


  • И дивните цветя, 
  • увяхнаха и те,
  • немилвано дете,
  • за теб в мечта ."/
 /П.Славейков, "Скерцо.Григ"/
  • И няма да ти казвам, че съм тъжна,
  • ела,  аз мълком ще те приведа,
  • през бисерните двери на мойта самота;
  • и сенките ни тихо ще се слеят,
  • като отзвук ням на бялата стена,
  • сред рози, дето слиза,
  • самотната луна"
/Мара Белчева/

  • Това исках да споделя с вас. Сигурно това е моят отговор на утрешния ден, който за мен трябва да е цял един живот.

  • Тук можете да прочетете две тяхни писма, толкова поетични, толкова истински, каквато е била тяхната любов.

12 февруари 2010 г.

Баница със сметана

  • Вече разбрахте, че у нас баницата е любима на майка ми А аз търся различни рецепти  и експериментирам. Така разглеждайки едни стари рецепти открих тази. Хареса ми с това добавяне на сметана, защото плънката става пухкава и плътна:)

    Продукти



  • 1 пакет кори за баница
  • 1 ч.ч. мазнина/масло и олио/общо около 150 мл/
  • 1 яйце и 250 мл.газирана вода за заливане
    Плънка
  • 4 яйца
  • 3-4 с.л. кисело мляко с щипка  сода
  • 1 кофичка заквасена  сметана /180г/
  • 300 г сирене
  • Корите се нареждат в намазнена тавичка и на 2-3 места се слага от плънката.
  • Баницата се нарязва на парчета и във фугите се налива мазнината.
  • Залива се с яйцето и водата. 
  • Пече се в предварително загрята фурна.                                                                                                   
  • Добър апетит

9 февруари 2010 г.

Селски хлебчета


  • Още като ги видях и ми харесаха. Е, не е като любов от пръв поглед, но попаднаха сериозно в списъка на "чакащи" ?! Оттогава съм ги правила не един път, но сега реших да ги споделя с вас :)

Продукти
  •      400 г брашно + 50-60 според вашата преценка
  •       150 мл вода
  •       110 мл прясно мляко
  •       50 мл зехтин 
  •       20 г прясна мая или 7 г пресована
  •       1 ч.л. сол
  •       1 ч. л захар

  • Смесваш се  част от млякото, захарта, маята и малко брашно и  сеоставя 10 мин. да шупне. Пресява се  брашното, прибавям солта, зехтина и добавям шупналата мая. Омесва се меко тесто , което не трябва да лепне. Аз този път го замесих в машината за хляб и оставих за 1/2 час да втаса. Ако го бъркате класически се оставя в купа покрито с кърпа  за 1/2 час.

  • След това време се изважда, поставя се върху плот, поръсен с брашно, премесва се малко и се разделя на 16 части. Всяка една се разтегля на малък правоъгълник, поставят се нарязани маслини и се завива като кифличка. Овалват се в брашно и се нареждат на разстояние върху хартия за печене. Оставят се за около 2 часа.

  • Пекат се за 20 минути/ докато се зачервят/ при 210 градуса.

  • Да ви е вкусно :))

7 февруари 2010 г.

Печени вратни пържоли със сос от сливи

  • Обичам съчетанието на сладко и солено, а когато за сладкия вкус се използват обработени плодове...мммм..вкусно..
  • Такава е и днешната рецепта, която видях в сп. Good Food, която ви предлагам с малки изменения:
Продукти
  • Свински вратни пържоли, мариновани в мед, лимонов сок, малко горчица и соев сос.
  • 1 глава сладък лук ситно накълцана
  • 1 с.л. зехтин
  • 250 г тъмночервени сливи без костилките, нарязани/аз имах във фризера/
  • 50 г кафява захар
  • 50 мл червено вино
  • 300 мл говежди бульон/при мен от кубче/, може и по-малко
  • Разбърквам мед, лимонов сок, горчица в количество според броя на пържолите, осолявам ги и поръсвам с черен пипер и намазвам от двете страни със сместта, като напръсквам и с малко соев сос. Покривам с фолио и ги оставям поне за 2 часа в хладилник.
  • След това ги запечатвам в сгорещен тиган без мазнина за няколко минути и поставям в йенски съд с капак в загрята фурна/ при мен остана малко от сместта с меда, добавих водичка и залях пържолките / Изпича се до готовност.
За соса със сливи:
  • Задушава се лука, докато омекне, добавят се нарязаните сливи и захарта и се бърка, докато последната се разтвори. Добавя се червеното вино и бульона и се оставя да къкри на огъня, докато сливите омекнат и соса се сгъсти.
  • Поднасят се пържолите със соса от сливи и сметаново картофено пюре. За него:
  • нарязвате 450 г картофи на четвъртинки и слагате с малко подсолена вода/ която ги покрива/, докато омекнат. Намачкват се с вилица и се добавят:
  • 50 г масло
  • 50 г сметана
  • 50 мл мляко
  • Всъщност тези количества варират, за да получите гладко картофено пюре.
  • Сервира се с чаша червено вино.
  • Наздраве!

4 февруари 2010 г.

Сушени чушки с булгур, гъби и орехи

Рецептата я видях и направих за Коледа . Хареса ни: хареса ни аромата на червените чушки, съчетанието на булгура с орехите. В днешното изпълнение добавих и гъби, които бях задушила в масло и затворила в бурканче. Дозите за орехите и гъбите , които давам са произволни и всеки може да прецени какво и колко да сложи:) Продукти
  • 8 червени сушени чушки
  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч. булгур
  • 2 с.л. зехтин
  • орехи
  • гъби
  • сол
  • ч.пипер
  • пресен магданоз/това е моя избор/
  • Чушките се измиват и накисват в гореща вода, която после се запазва за готвенето /ароматът е страхотен/. Аз накиснах и булгура /1:1/, докато поеме водата, за да стане по-бързо, заради гъбите, които са полуготови.
  • В зехтина се задушава лукът,добавят се гъбите и орехите и най-накрая булгура с малко вода и се задушава 5-6- минути. Слага се сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
  • Чушките се напълват,поставят се в тавичката, в която ще се приготвят и се заливат с водата в , която са киснали чушките /те трябва да са покрити/ .
  • Пече се в предварително загрята фурна до готовност на булгура 30-4о минути. След като ги извадих ги поръсих с прясно нарязан магданоз. Сигурно съм имала нужда да ми замирише на нещо свежо, зелено.
Да ви е сладко!