24 февруари 2010 г.

Kрем супа от тиква с рикота

От сладкиша, който правих скоро ми остана тиква.

А в нашия квартал откриха фирмен магазин за млечни произведения и носят много прясна рикота - една малка бяла питчица.



По този повод започнах да търся рецепта за двата продукта / като бях решила, че ще е супа/

И така се спрях на тази, която ми хареса:


 Продукти


 2 с.л. зехтин
 1 стрък праз - само бялата част
 1 малка глава ситно нарязан лук
 2 скилидки чесън, нарязан
 1/2 ч.ч. заквасена сметана
 1 ч.ч. рикота
 6 ч.ч.пилешки бульон /аз имах от готвеното пиле/
 500 г тиква
 сол
 ч. пипер


В мазнината се задушават нарязаните праз, лук и чесън.
Обелената и нарязана тиква се  овкусява със сол и ч. пипер, добавя се  и се  завърта в мазнината за 1-2 мин., прибавя  се бульона и се вари до готовност  на тиквата. Малко преди да се свали от котлона се добавят  сметаната и рикотата.
Пасира се.


Получи се една красиво оцветена, плътна, много вкусна супа.
Признавам си, че опитвам за първи път супа от тиква, но се убедих, че е много вкусно.
Похапнахме я с маковите хлебчета :)))
 
Да ви е вкусно и на вас 

16 коментара:

  1. А, ето какво било :)))
    Никога не съм правила супа с тиква, макар у нас всеки ден да има от течния елексир, ако мога така да нарека супичките. Опасявам се, че вкусът ще е твърде екзотичен за моите домашни и ще се наложи аз сама да си я ям (не че нещо лошо :)))
    Твоят вариант изглежда много апетитен и май ще взема да се престраша, ако намеря тиква някъде.
    Много усмихнат ден и прегръдки: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    наистина изглежда кадифено мека
    и с нежен цвят.
    Обичам тиква и
    предполагам, че ще ми допадне.
    Благодаря за тази рецепта,
    хубав и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Да кажа, че ми се прияде.. ще е малко ;-)

    Много обичам тиква и всичко с нея!
    Хубава рецепта, Дани! - ще ми се да пробвам, само.. липсата на тиква ме притеснява ;-)

    Поздрав сърдечен и :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,Дани!
    Точно влизам в блога ти да си запиша количествата за крем карамела с тиква,че съм се приготвила с нея, и ... пак изненада с тиква:)Всичко звучи много добре,но аз ще карам наред рецептите!
    Приятен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за тази рецепта!Обичам крем супи, но такава не съм приготвяла. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Супата изглежда превъзходно, сигурна съм, че е и вкусна! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа, Ина, не стана толкова екзотична на вкус / и аз се притеснявах/. Самата тиква не беше много сладка и като се овкуси, сметаната малко накиселява и се получи много добре.
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  8. Диани, благодаря за прекрасните определения!
    Радвам се, че ти допада рецептата.
    Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, радвам се, че ти харесва.
    Тази година купих две малки"цигулки" и ми свършиха много добра работа.

    Сърдечни поздрави от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, Диди!
    Ще чакам да докладваш за сладкиша.

    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Дариа, ще се радвам, ако ви хареса.

    Усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Ева, на нас ни беше вкусно :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Вкусна е, правила съм крем супа от тиква и ще опитам и твоята, само да намеря тиква ;)
    Приятна вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Зори,
    ще се радвам да си направиш :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам всякакви крем-супи, ще пробвам и тази! Изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, стана вкусна!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване